Accijnsverhoging op bier: Klap voor brouwers en liefhebbers

6 oktober 2023

Op Prinsjesdag was het voor velen al schrikken: het kabinet heeft plannen om de accijns op bier fors te verhogen. De exacte cijfers liegen er niet om. Met een verhoging van meer dan 50% op het huidige tarief, komt een gezellig glas bier op het terras ineens in een heel ander daglicht te staan.

Sinds het nieuws uitbrak, is er een golf van verzet op gang gekomen. De petitie op www.stopextrabierbelasting.nl verzamelde in slechts enkele dagen al meer dan 20.000 handtekeningen. Een krachtig signaal dat op 17 oktober aan de Tweede Kamer wordt overhandigd.

Jos Oostendorp, voorzitter van CRAFT, uitte zijn ernstige zorgen: "Het is schrijnend te moeten vaststellen dat de overheid veel praat over bestaanszekerheid, maar blind is voor het voortbestaan van onze brouwerijen. Deze accijnsverhoging zou de doodsteek kunnen zijn voor veel lokale brouwerijen die nu al moeite hebben het hoofd boven water te houden."

Fred Teeven, voorzitter van Nederlandse Brouwers, is net zo bezorgd: "In een tijd waarin alles al duurder wordt, wordt nu ook ons bier getroffen. Het is juist bier dat mensen verbindt, een traditie die behoort tot ons Nederlandse erfgoed. Dit moet behouden blijven."

Ook haalt Teeven aan dat de verhoging bierliefhebbers naar de grensregio's kan verdrijven. "Dit was voorheen beperkt tot grensgebieden met Duitsland en België, maar nu zou je al goedkoper uit zijn als je vanuit het westen de IJssel of de Maas oversteekt."

Waarom dit belangrijk is

Deze accijnsverhoging gaat niet alleen ten koste van de bierdrinker, maar ook van de Nederlandse brouwers en de mensen die in deze branche werken. Lokale brouwerijen zijn een ontmoetingsplaats, bieden werkgelegenheid en zijn vaak een toeristische trekpleister. Verder behoort onze biercultuur tot het Nederlandse erfgoed. De verhoging zet dit alles op het spel.

17 Oktober: Een cruciale dag

Op dinsdag 17 oktober wordt de petitie aan de Tweede Kamer aangeboden. Een beslissend moment om onze stem te laten horen tegen deze accijnsverhoging die onze biercultuur en lokale economie schaadt.

Het is nu meer dan ooit tijd om samen te komen en te strijden voor wat ons dierbaar is: onze Nederlandse biercultuur. Laten we hopen dat de Tweede Kamer deze oproep ter harte neemt. 

Dus, teken de petitie, deel dit bericht en proost op betere tijden!