Bieraccijns - alles wat je wilt weten

11 februari 2019
Het lijkt wel alsof je belasting moet betalen over alles wat leuk en lekker is. Dus ook op bier! De zogenaamde bieraccijns. De brouwers tikken deze belasting af bij de fiscus. Logischerwijs worden deze kosten doorberekend in de consumentenprijs.

Nu ben je natuurlijk benieuwd hoeveel belasting er betaald wordt op jouw glas bier. Voor elke 100 liter pils rekent een brouwer € 28,49 af. Omgerekend is dat iets meer dan 9,5 cent per glas van 33cl. Voor een zwaarder bier, zoals een bockbier of een tripel betaalt de brouwer € 47,48 per hectoliter. Dat is bijna 16 cent voor een glas van 33cl.

Plato-gehalte

Wat hierboven staat is een heel simpel antwoord op best ingewikkelde materie. We gaan wat meer de diepte in. De hoeveelheid accijns die moet worden betaald hangt af van de zwaarte van het wort. We hebben het dan over het Plato-gehalte. Die waarde geeft de hoeveelheid vaste bestanddelen aan in het wort vóór de vergisting.

Accijns

Voor heel lichte bieren met een Plato-gehalte van minder dan 7 - de zogenaamde Cat. III - geldt een tarief van € 8,83 per hectoliter (100 liter). Pils valt in Cat. II en daarover wordt dus € 28,49 per 100 liter afgerekend. Bieren die een Plato-gehalte hebben tussen de 11 en 15 (Cat. I) leveren de fiscus € 37,96 per hectoliter op. Alle zwaardere bieren vallen in de Cat. S en dat kost de brouwer € 47,48 per hectoliter.

Afgeschaft

De aanduiding van de categorie I, II, III of S stamt uit de bierverordening, die is afgeschaft per 1 januari 2015. De categorieën zijn dus achterhaald, het gaat puur om het Plato-gehalte. Het is best verbazingwekkend te constateren dat heel veel brouwers nog steeds de categorie-aanduiding op hun etiket zetten. Voor 2015 was dat verplicht. Maar die regel is al jaren terug afgeschaft. Je vindt de aanduiding op de etiketten bij zowel de grote brouwers als bij de craftbrouwers.

Exclusief BTW

In bovenstaand hebben we het over de bieraccijns. Dat is wat anders dan de BTW. Die bedraagt nog eens 21%. Kost je pilsje drie euro, dan betaal je ruim 52 cent BTW. Voor de BTW maakt het niet uit hoe zwaar je bier is, tenzij er minder alcohol in zit dan 0,5%. In dat geval bedraagt het BTW-tarief 9%.

Grote brouwers

De genoemde accijnstarieven gelden voor Nederlandse bierbrouwers die per jaar meer dan 200.000 hectoliter bier produceren. En dat zijn er maar een paar. Brouwerijen die minder produceren betalen 92,5/100 van de genoemde bedragen.

Vind je dit soort informatie interessant? Wil jij alles weten over bier? Bestel dan nu de Bierista Bieropleiding.
Accijns