The Salmon Strikes, Green Onions

Bereidingswijze:

Sjalotjes schillen en in stukjes snijden. Courgette met een kaasschaaf of aardappelschiller in de lengte in niet te dikke plakken snijden. In een schaal leggen, 3 eetlepels olie erover gieten, met zout bestrooien en gedurende 15 minuten weg zetten. De plakken courgette op een grillpan of op de barbecue aan beide kanten grillen tot deze lichtbruin van kleur zijn. Zalmfilet in plakjes snijden en met weinig zout bestrooien. Drie eetlepels olie in een wok of koekenpan verwarmen en de plakjes zalm roerbakken. Stukjes sjalot toevoegen en verder roerbakken. Visfond erdoor roeren en nog 3 tot 4 minuten goed verwarmen. Af laten koelen en met een vork uit elkaar halen. Stukjes zalmfilet over de plakjes courgette verdelen, oprollen en met een prikkertje vast zetten. Met kappertjes en fijn geknipte bos- of lente ui garneren. Als voorgerechtje met reepjes ciabatta of stokbrood serveren. Een goed gekoeld glas witbier of Weizen erbij serveren. De verfrissende fruitige smaak van dit bier komt goed tot zijn recht met de zachte smaak van de zalm en de courgette.

Toelichting:

In 1958 maakte pianist Dave Brubeck zijn eerste tournee door het Verenigd Koninkrijk. Veertig jaar later in 1998 is dit feit herdacht met het album 'The 40th Anniversary Tour Of The U.K'. Op 'The Salmon Strikes' horen we naast Dave Brubeck altsaxofonist Bobby Militello die sedert 1982 met Brubeck speelt. Zijn soms lichtvoetige spel roept onmiddellijk herinneringen op aan altsaxofonist Paul Desmond. Naast Brubeck en Militello horen we Alec Dankworth op bas en Randy Jones op drums. De klassieke pianist John Salmon heeft 'The Salmon Strikes' ook opgenomen als eerbetoon aan Dave Brubeck (John Salmon: Brubeck: Chromatic Fantasy Sonata/Rising Sun; Naxos 8.559212) .
Booker T. Jones en zijn MG's begonnen als huisorkest van het platenmerk Stax. In 1962 scoorden ze een hit met 'Green Onions' op het gelijknamige album, waarvan meer dan 1 miljoen exemplaren zijn verkocht. Als producent had Booker T. Jones in de jaren zeventig succes met nummers voor ondermeer zangeres Rita Coolidge ('Higher And Higher') en gitarist Earl Klugh ('Magic In Your Eyes'). Hoewel Booker T. Jones nog sporadisch optreedt met de MG's, legt hij zich tegenwoordig toe op het schrijven van composities en arrangementen. In 2006 ontving hij de 'Grammy Lifetime Achievement Award'.

Ingrediƫnten

400 (wilde) zalmfilet

2 kleine courgettes

2 sjalotjes

6 eetlepels visfond (of gevogeltefond)

6 eetlepels olijf- of zonnebloemolie

2 eetlepels kleine kappertjes

1 bos- of lente ui

Peper uit de molen en zout naar smaak

Bier

Othmar Wiezen

Han Hidalgo – Biercuisine - Bierista

~ deze bier spijs combinatie wordt u aangeboden door ~

Han Hidalgo – Biercuisine

Han Hidalgo is op de eerste plaats bierliefhebber, voor wie de beleving van bier centraal staat. De veelzijdige jazzliefhebber combineert uitstekende bieren met fantastische gerechten

Harmonieert bier en spijs op een jazzy way

Blijf op de hoogte

Meld je aan op de nieuwsbrief voor tips en de nieuwste weetjes.