Bierista’s Bierbijbel toont hoe kleurrijk Nederland speciaalbierland is

Speciaalbier is ongelofelijk hip en trendy. De één na de andere bierbrouwerij wordt opgericht en vrijwel elke dag ziet er wel een nieuw speciaalbier het levenslicht. Steeds meer levensgenieters raken geïnteresseerd en geïnspireerd door de verscheidenheid en smaakrijkdom van Nederlands speciaalbier en slaan aan het proeven en experimenteren. Wijn kent al diverse gidsen en almanakken. Speciaalbier nog niet. Daar brengt Bierista komend najaar verandering in met de eerste editie van Bierista’s Bierbijbel.

Wat kan ik met de Bierbijbel?

Met de Bierbijbel kunnen bierliefhebbers makkelijker de juiste keuze maken. Hoe vaak sta je niet in de winkel en zie je door de bomen het bos het niet meer? Dan is het makkelijk dat je weet in welke richting jouw voorkeur ligt. Daarnaast is de Bierbijbel ook gewoon leuk om te lezen omdat het meer vertelt over bier, speciaalbier, de trends. Ook staan in het boek praktische tips over hoe je bier het beste kunt serveren en welke gerecht het best bij welk bier past.

Enkele maanden terug werden alle ruim driehonderd Nederlandse brouwers benaderd met de vraag of zij mee wilden doen aan de Bierbijbel. Onmiddellijk werd er enthousiast gereageerd vanuit alle geledingen uit de bierwereld. Kleine brouwerijen stuurden bier in. Grote brouwerijen deden hetzelfde. Groot, middelgroot of klein, alle soorten brouwerijen uit alle mogelijke regio’s zijn vertegenwoordigd in het informatieve naslagwerk.

Onafhankelijk

Kort na de oproep meldden zich enkele tientallen brouwerijen. Daarnaast werden enkele speciaalbieren geselecteerd door de redactie. De redactie van Bierista’s Bierbijbel is onafhankelijk; geen van de brouwerijen heeft betaald om bieren opgenomen te krijgen in dit boek. Bierista’s Bierbijbel omvat straks beschrijvingen van bijna vijfhonderd bieren van meer dan honderd Nederlandse bierbrouwerijen.

Meer dan smaakomschrijvingen

In Bierista’s Bierbijbel staat meer dan alleen beschrijvingen van Nederlandse speciaalbieren. Er wordt verteld over de geschiedenis, de trends, de grondstoffen en de mogelijkheden om zelf bier te brouwen. De Bierbijbel geeft geen compleet overzicht van alle Nederlandse speciaalbieren. Het geeft wel een beeld hoe kleurrijk en verscheiden het Nederlandse bierlandschap op dit moment is. Bovendien geeft de Bierbijbel veel informatie en praktische tips voor bierliefhebbers die de wereld van het Nederlandse speciaalbier (verder) willen ontdekken.

Van doordrinkbaar tot zware degustatiebieren

Vrijwel alle bierstijlen kom je tegen in Bierista’s Bierbijbel. Dat gaat van doordrinkers zoals de Weizen-bieren tot zware, heftige bieren zoals de Russian Imperial Stouts. De alcoholvrije en light bieren zijn niet meegenomen in de smaakomschrijvingen. Datzelfde geldt voor Radlers. Wel wordt er stilgestaan bij de opkomst en ontwikkeling van deze biersoorten. Aan de verschillende Nederlandse pilseners wordt wel ruim aandacht besteed.

Voorverkoop & verkrijgbaarheid

Bierista’s Speciaalbierbijbel is vanaf dit najaar verkrijgbaar onder meer via de boekhandel en de slijterijen van speciaalbierspecialist Mitra. Binnenkort is het boek in voorverkoop verkrijgbaar in de Bierista webshop. Nieuws over alle vorderingen rondom Bierista’s Bierbijbel vermelden we in onze nieuwsbrieven. Hou ook Twitter en Facebook in de gaten.

Redactie van Bierista’s Bierbijbel

Aan Bierista’s Bierbijbel wordt meegewerkt door bekende Nederlandse biersommeliers en bierdeskundigen. de redactie bestaat uit Marjolein Smit (biersommelier speciaalbiercafé De Koffer), Kim Lentjes (biersommelier), Tomas Schroën (biersommelier / De Bierverteller), Arvid Bergström (biersommelier / Bierista tv-kok), Henri Reuchlin (biersommelier / Bierburo), Rick Kempen (biersommelier / senior inkoper Bier&Co), Marco Philipsen (biersommelier / general manager Mitra), Sander van Werkhoven (bierauteur / Around the Bar), Pepijn van der Waa (biersommelier / Brew Taste) en Alain Schepers (biersommelier / Bierista).

Brouwerijen in Bierista’s Bierbijbel

Alfa
Ambachtelijke Vechtdal Brouwerij
Amsterdam Brewboys
Amsterdam Brewing Company
Bad Hair Brewing
Bax Bier
Bavaria
BE+ER
Berghoeve Brouwerij
Brand
Bronckhorster Bieren
Brouwerij Bliksem
Brouwerij Breugem
Brouwerij de 7de Hemel
Brouwerij De Biertafel
Brouwerij De Blauwe Knoop
Brouwerij De Eem
Brouwerij De Fontein
Brouwerij De Klinker
Brouwerij De Kromme Jat
Brouwerij De Molen
Brouwerij De Mouterij
Brouwerij De Prael
Brouwerij De Vriendschap
Brouwerij Dienges
Brouwerij Eanske
Brouwerij Egmond – Sancti Adelberti
Brouwerij Kraan
Brouwerij Kwartje
Brouwerij La Fontaine
Brouwerij ’t IJ
Brouwerij Het Uiltje
Brouwerij Wageningen
Budels
Ceaux
Christoffel
Dampegheest
Davo bieren
De 7 Deugden
De Bierfabriek
De Blauwe IJsbeer
De Brouwschuur
De Halve Maan
De Naeckte Brouwers
De Natte Gijt
Dommelsch
Dorpsbrouwerij De Pimpelmeesch
Duits & Lauret
Epe Bier Collectief
Erik’s Bier
Friese Bierbrouwerij Us Heit
Graafsch Genot
Grolsch
Groninger Bier
Grutte Pier
Gulpener
Heineken
Haagsche Broeder
Halsche Stoombierbrouwerij
Hertog Jan
Het Roze Varken
Hettinga Bier
HillDevils
Hommeles
Jopen Bier
Kaapse Brouwers
Katjelam
Kleine Beer
Kompaan
Koperen Kat
La Trappe
Leidsch Bier
Lindeboom Bierbrouwerij
Maallust
Maximus
Muifel Brouwerij
Nanobrouwerij Bruut
Oedipus
Oersoep
Oldskool Brewery
Ootmarsummer Bierbrouwerij Heupink & Co
Ramses Bier
Reuzenbieren
Rockin’ Ludina
Sallands Landbier
SNAB Bierbrouwers
Spierbier
Stadsbrouwerij De Dikke
Stadsbrouwerij De Pelgrim
Stapzwan Brouwerij
Tasty Lady
Tender Brewery
Texels
Tongval
Trappistenbrouwerij De Kievit
Two Chefs Brewing
Utrechtse Heuvelrug
VandeStreek bier
Van Moll
Veluwse Schavuyt
Wieckse
Wijchense Schone
Wispe

Blijf op de hoogte

Meld je aan op de nieuwsbrief voor tips en de nieuwste weetjes.