Vissoepje met Hollandse garnalen en gerookte zalm

Bereidingswijze:

Vissoepje

Snij de gerookte zalm zo fijn mogelijk vooraf en bewaar de in een part bakje opzij

Snij de ui, de selderstengels (en een deel van de selderblaadjes), de worteltjes, de gember en de knoflook grof. Bak de groenten aan in een ruime pot met wat olijfolie op een hoog vuur.

Pers de limoen uit en bewaar het sap ervan ook even apart.
Voeg na een paar minuten een paar kopjes visbouillon.

Schep de tomatenpuree erbij en laat de groenten en pantsers nu verder stoven op een matig vuur, zodat het mengsel niet aanbakt. Voeg af en toe wat kopjes visbouillon nodig indien nodig. Niet teveel, want het kan al snel te zout worden.

Snij ondertussen de courgette in brunoise (hele fijne blokjes) en zet opzij.

Strooi de bloem over het groentemengsel en roer alles om. Dit zal zorgen voor de binding van de soep.

Voorzichtig nu! Giet een flinke scheut witte wijn op het bijna drooggestoofde mengsel en flambeer.

Giet de resterende visbouillon in de soep. Je kan de bouillon vervangen door water en een scheut witte wijn.

Roer de soep grondig met een houten lepel (roer ook over de bodem, zodat aanbaksels mee oplossen in de soep).

Voeg de verse tijm, de laurier, de gember en beetje limoensap toe en laat de soep een uurtje trekken op een zacht vuur.

Voeg een heel klein beetje fijn gesneden rode peper toe zonder pitten. (Doe voorzichtig met de rode peper!)

Verhit een scheutje olijfolie in een braadpan. Bak kort in een beetje look de Hollandse garnaaltjes en gerookte zalm aan. Kruid met een beetje zout. Voeg tussendoor ook de fijne stukjes courgette toe, en laat die even meebakken.

Klop intussen de room half op.

Je bent klaar om te serveren. Schep in elk soepbord een lepel gebakken Hollandse garnaaltjes en fijn gesneden gerookte zalm met de courgette. Schenk daar rond de vissoep. Werk het bord af met een lepeltje van de half opgeklopte room.

Serveer het helemaal af met fijngesneden oregano en tijm.

Toelichting:

Kleine Hollandse garnaaltjes uit de Noordzee is een eeuwenoud edel product, dat we niet altijd voor lief nemen. Vaak gebruiken wij hem voor de Hollandse garnalen cocktail, terwijl dit overheerlijke product ook zeker goed tot zijn recht komt in combinatie met gerookte zalm door een eenvoudig vissoepje. Dit is een soepje om mee te scoren in de wintermaanden in combinatie met een lichtzacht gezoete en kruidige Belgische dubbel. Mijn advies bij deze soep is een St. Idesbald Dubbel.

Ingrediënten

200g hollandse garnaaltjes

400g gerookte zalm

400 gram geschraapte worteltjes

geschraapte worteltjes

2 selderiestengels

4 kleine sjalotjes

2 teentjes knoflook

sap van 1 verse limoen (hoeveelheid naar eigen smaak)

fijngesneden gember (hoeveelheid naar eigen smaak)

70 gram a 140 gram tomatenpuree

1 eetlepel bloem

1 à 2 visboulionblokken

een scheut witte wijn

2 blaadjes laurier

2 takjes tijm

1 takje oregano

1 schoongemaakt fijngesneden roodpepertje

olijfolie

½ courgette

1 dl room of creme fraiche

Zout en peper naar smaak

Bier

Sint Isebalds Dubbel

Sint Idesbald Dubbel
René van den Berk - Bierista

~ deze bier spijs combinatie wordt u aangeboden door ~

René van den Berk

René van den Berk is een duizendpoot. Deze leraar rent, fietst, zwemt, kookt en heeft veel verstand van bier. Belgische bieren zijn zijn specialiteit!

'Pluk de dag, drink een speciaalbier'

Blijf op de hoogte

Meld je aan op de nieuwsbrief voor tips en de nieuwste weetjes.