Two Guys And Beer

Bereidingswijze:

Two Guys and Beer Bierspijs

De pruimen in stukjes snijden en gedurende 2 uur in de dubbel (bepaald type donker bier) wellen.

De ontvelde eendenbouten met weinig zout bestrooien en kort laten rusten.

Olie in een braadpan verhitten en de eendenbouten aan beide kanten aanbraden. Stukjes sjalot kort mee braden. Hittebron verlagen, bouillon en takjes tijm toevoegen en in 50 minuten gaar stoven. Naar smaak extra bouillon gebruiken. Vijftien minuten voor het einde van de stooftijd de takjes tijm verwijderen en het stoofvocht iets inkoken.

De gewelde pruimen en de rest van het bier erdoor roeren en verder stoven. Op smaak brengen met peper en zout. De eendenbouten uit de braadpan halen en het vlees van het bot afsnijden. De saus met een staafmixer pureren en samen met de stukjes eend terugdoen in de braadpan.

Melk, ei en bloem met een staafmixer roeren en het beslag kort laten rusten. Boter in een koekenpan met antiaanbaklaag verwarmen en dunne flensjes bakken. De flensjes met eendenvlees en saus vullen en over voorverwarmde borden verdelen.

Een goed gekoeld glas dubbel, bijvoorbeeld Grimbergen Dubbel, Leffe Dubbel, Affligen Dubbel, Westmalle Dubbel, La Trappe Dubbel, Gouverneur Dubbel, Emelisse Dubbel, Texelsch Dubbel bij dit gerecht serveren.

Meer gerechten geïnspireerd door jazz en blues: Han Hidalgo: The Taste Of Bier, Jazz & Blues. Birdy Publishing (2012). Informatie en bestellen www.biermagazine.nl

Toelichting:

Tenorsaxofonist Frans Vermeerssen, pianist Robert-Jan Vermeulen, bassist Dion Nijland en drummer Yonga Sun, maken sedert 2005 deel uit van de 'Talking Cows'. Levendige improvisaties en verrassende muzikale vondsten zijn kenmerkend voor het inventieve en energieke spel van deze groep. Hun kleurrijke en eigenzinnige interpretaties zijn een mengvorm van verschillende stilistische benaderingen met de nadruk op authenticiteit. Kortom herkenbare jazz met speelse trekjes, die door de afwisseling blijven boeien. Deze kenmerken komen goed naar voren in hun veelzijdige interpretaties van de nummers op hun derde cd 'Almost Human', waaronder de compositie 'Two Guys And Beer' uit 2011.

Tijdens de opnamen voor deze cd liep het op een bepaald moment niet zo vlotjes, waarop Frans en Robert-Jan besloten om in een café nabij de opname studio een pilsje te gaan drinken. Dit werkte zo inspirerend en verrijkend, dat ze besloten het nummer ‘Two Guys And Beer’ te noemen. Toch geweldig hoe bier zo inspirerend kan werken en op deze cd heeft geleid tot zo’n fantastisch, luisterrijk nummer.

Het warme en volle geluid van tenorsaxofonist Frans Vermeerssen, die regelmatig pendelt tussen blues, funk en swing, wordt ondersteund door het zwierige spel van zijn mede muzikanten. De cd 'Almost Human' is wederom het bewijs van de voorkeur voor expressieve melodieën van de 'Talking Cows', die ook naar voren komt in hun twee eerdere cd's, namelijk 'Bovinity' en 'Dairy Tales'.

Ingrediënten

2 ontvelde eendenbouten, tamme eend

2 sjalotjes, ontveld en in stukjes

4 tot 5 ontpitte, gedroogde pruimen, liefst pruneaux d' Agen

2 takjes verse tijm

3,5 dl gevogeltebouillon

1 dl dubbel (bepaald type donker bier tussen 6 en 8 vol%)

150 gram bloem

2 eieren

50 cl melk

4 eetlepels olijf- of zonnebloemolie

75 gram roomboter

peper uit de molen en zout naar smaak

Bier

Westmalle Dubbel

Westmalle dubbel
Han Hidalgo – Biercuisine - Bierista

~ deze bier spijs combinatie wordt u aangeboden door ~

Han Hidalgo – Biercuisine

Han Hidalgo is op de eerste plaats bierliefhebber, voor wie de beleving van bier centraal staat. De veelzijdige jazzliefhebber combineert uitstekende bieren met fantastische gerechten

Harmonieert bier en spijs op een jazzy way

Blijf op de hoogte

Meld je aan op de nieuwsbrief voor tips en de nieuwste weetjes.