Bananencake met kruidnagel

Bereidingswijze:

Tijdsduur 1,5 uur
10 a 12 porties

Pak een kom en prak 3 bananen met een vork tot een puree. Doe er halverwege het prakken een 1/2 tl balsamico crème door.

De oven op 170 °C voorverwarmen. De roomboter langzaam in een pan laten smelten en daarna de pan van het vuur halen. De suiker en de eieren door elkaar mixen, dan langzaam het zelfrijzende bakmeel, zout, bakpoeder, soda, kaneel, kardemon, kruidnagel en gemberpoeder toevoegen. De gesmolten boter er rustig doorscheppen en daarna de bananenpuree en de gemalen kokos.

Het beslag in de springvorm gieten. De cake in 40 minuten gaar en lichtbruin bakken.

De cake is goed als je er met een saté-prikker in prikt en deze er droog uitkomt. Als het niet droog is dan nog 5 minuten langer in de oven houden.

Glazuur
:
Smelt de roomboter in een kleine pan op een laag vuur. Als het gesmolten is dan iets laten afkoelen. Combineer de gesmolten boter met de poedersuiker, roomkaas en de vanille in een kom.

Klop het met een mixer tot een gladde massa. Verspreid glazuur over de afgekoelde cake. Bestrooi het licht met amandelschaafsel.

Tip:
Bananencake is een heerlijke kleffe cake die je uitstekend kunt maken van overrijpe bananen die je eigenlijk niet meer wilt eten. Als je de glazuur weglaat voeg dan 40 gram rietsuiker toe aan het basisrecept.

Toelichting:

Gouverneur Dubbel is een zacht en bitterzoet bier met een moutkarakter. Het is gebrouwen met de nobel aromahop Tettnanger. Deze hopsoort geeft heerlijke fruitachtige smaken aan het bier. Het bier gist na op fles, en daardoor krijgt het een heerlijk, gistige smaak. Rustig uitschenken en het gistdepot in een apart glaasje erbij schenken.

Door gebruik te maken van soda, balsamico en bakpoeder wordt het een luchtige cake met veel smaak. De hoeveelheid suiker is bijna gehalveerd ten opzicht van een basiscake. De banaan en glazuur geven de extra zoetheid. De cake maakt een heerlijk kruidig bier van de Gouverneur.

Ingrediënten

Bananencake (10/12 porties):

3 bananen

1/2 tl balsamico crème

100 gr ongezouten roomboter

60 gr rietsuiker

2 eieren

100 gr zelfrijzend bakmeel

Een mespunt zout

1/4 tl bakpoeder

1/4 tl soda

1/2 tl kaneel

1/2 tl kardemom

1/4 tl kruidnagel

1 el gemberpoeder

1 el gemalen kokos

Glazuur:

20 gr roomboter

250 gr poedersuiker

50 gr roomkaas

1 tl vanille

amandelschaafsel

Bier

Gouverneur Dubbel

Arvid Bergström – Koken met Krullen - Bierista

~ deze bier spijs combinatie wordt u aangeboden door ~

Arvid Bergström – Koken met Krullen

Arvid Bergström is gediplomeerd biersommelier. De Hagenees is chefkok en combineert heerlijke gerechten met uiteenlopende bierstijlen. Zijn vertelwijze maakt je hongerig en dorstig.

Proost! en eet smakelijk.

Blijf op de hoogte

Meld je aan op de nieuwsbrief voor tips en de nieuwste weetjes.