Special Bierista-agent De Bondt op onderzoek in Japan

20 januari 2017 om 21:11

Als kersverse verslaggever voor Bierista ben ik – Frans de Bondt – afgereisd naar Japan om daar de biercultuur voor jullie te onderzoeken. Yeah right! Nou, onze zoon is daar uitwisselingsstudent voor de VU en wij besloten om de afgelopen Kerst samen daar door te brengen, en dan benut je die gelegenheid, nietwaar?

Nu had ik al nooit een hoge pet op van Aziatisch bier, want de incidentele Tsingtao of Kirin die je in Nederland bij sommige restaurants krijgt, maken geen onuitwisbare indruk. En inderdaad: het gros van de Japanse biertjes is van hetzelfde type: een nogal vlak pils. Toch vind ik dat persoonlijk nog altijd te verkiezen boven sake, highballs (whisky met bronwater en ijs) of umeshu (pruimenwijn). Maar na een paar weken Kirin, Asahi, Yebisu of Suntory Malt (waarin malt verwijst naar mout en niet naar alcoholvrij) sta je zelfs van een Heineken op je kop.

Weinig onderscheid

Hoewel elke Family Mart, die op elke straathoek aanwezig is en 24/7 open is, wel een heel koelschap vol heeft met een indrukwekkende variëteit van alle genoemde biertjes, is het frappant hoe weinig ze zich van elkaar onderscheiden. Het is mij dan ook niet gelukt de meerwaarde te ontdekken van een blikje van 300 yen boven eentje van 180 (ca. € 2,40 resp. € 1,45). Het gevolg is dat vrijwel elk restaurant – en Tokio telt er maar liefst 34.000 – ook maar één keuze heeft: bier. Hooguit in een klein of in een groot glas.

All you can drink

Een aardige afwisseling was dan ook het restaurant waar we de aanbieding kregen ‘all you can drink’ in een uur voor 600 yen. Ter vergelijking: in de meeste restaurants is een ‘goed glas bier’ (lees: 400 ml) 680 yen. Dit werd mogelijk gemaakt door een grote tapkast met zelfbediening. Voor het bier was hiervoor een automaat opgesteld die je glas vakkundig schuin onder de tap hield, en zelfs op het laatst rechtop voor een perfecte schuimkraag. Achteraf ben ik ervan overtuigd dat elk restaurant zo’n apparaat heeft opgesteld, maar dan achter de schermen. Voor wie nu de onbedwingbare neiging krijgt direct naar deze bewuste tent af te reizen: restaurant Seiryu, Minato, Mita, Tokio.

Mytisch dier Kirin

Ondanks de weinig hoogstaande biercultuur in Japan, zijn er toch ook leuke wetenswaardigheden over te vinden. Zo waren we op bezoek bij het tempelcomplex in Nikko, zo’n tweeënhalf uur rijden ten noorden van Tokio. Daar was één ruimte gewijd aan offerandes, geheel bestaande uit bier van het merk Kirin, inclusief een uitleg over het mythische dier Kirin, dat uiteraard elk blikje van dit merk siert. Het beest heeft een lijf als een hond, maar dan met schubben, poten als een hert, een kop als een geit en hij zou geluk brengen. Dat is in ieder geval mínder afgezaagd dan een roerstok, gerste-aren of hopbellen.
Overigens staat Kirin zelf aan de basis van de bierhistorie in Japan en is in 1888 mede opgericht door Thomas Glover, een Britse zakenman die destijds in Japan woonde.

The Pink Cow

Nou is het niet helemaal 100% kommer en kwel om als bierliefhebber in Tokio te verblijven. Geregeld kom je toch wel een Guinness uithangbord tegen, en daar kun je mij altijd blij mee maken. Ook kon ik de hand leggen op een flesje Fire Rock Ale tijdens ons diner op kerstavond in The Pink Cow, een bar annex restaurant in Roppongi dat wordt gedreven door een stel britten.

Kirin Kerstbier

Fire Rock Ale is afkomstig van Hawaii, dat natuurlijk niet helemaal uit de buurt is als je in Tokio bent (oké, je moet het niet willen zwemmen…). Het is beslist een aardig biertje met een karamelachtige afdronk en dito kleur en er is waarschijnlijk een stuk meer ambacht aan te pas gekomen dan aan de Japanse bieren. Hoewel…, in de Family Mart was toch een grappig flesje te vinden, nota bene weer van Kirin, met een heus kerstbier. Een mooi donker bier met mooie gebrande mouttonen en een prachtig etiket om helemaal in de kerstsfeer te komen.

Japan is leuk, maar niet vanwege het bier

De conclusie is dat je voor de biercultuur niet echt naar Japan hoeft af te reizen. Maar laat je dat niet weerhouden want er is genoeg leuks en moois te beleven. Maar zorg dan wel dat je wat lekkere tripeltjes hebt klaarstaan voor als je weer thuis komt.