Een middagje brouwen bij de Heidebrouwerij

14 februari 2017 om 09:18

Verscholen tussen de bomen op de voormalige kazerneterreinen Maurits-Noord in Ede is sinds 2012 de Heidebrouwerij gevestigd in de oude manschappen-keuken. Hier kan je behalve het bezoeken van het proeflokaal ook deelnemen aan rondleidingen, bierproeverijen alsook een heuse workshop ‘bier brouwen’ volgen.

door Natasja Bokschoten

In dat laatste ben ik uiteraard zeer geïnteresseerd, vandaar ook dat het er op een mooie zondag in januari van dit jaar toch echt maar eens van moest komen. Vol enthousiasme begon ik de middag waarin er eerst mout afgewogen moest worden om vervolgens deze te schroten onder supervisie van brouwmeester Gerrit Hammink. De zeer gastvrije brouwer vertelt volop over hoe het allemaal begonnen is thuis in zijn keuken en dat hij na meerdere prijzen gewonnen te hebben toch maar eens een stap gezet heeft in de bierwereld als professioneel brouwer wat vervolgens heel goed ontvangen is in de regio en inmiddels is uitgegroeid tot een heuse brouwerij met distributie door heel Nederland.

Wachten en schoonmaken

Het mooie van deze workshop is wel dat je ziet dat het proces van oorsprong erg ambachtelijke is en wat er allemaal bij komt kijken namelijk veel wachten en schoonmaken.

Voor het schroten van de mout is er al 50 liter water opgezet om deze te verhitten naar een temperatuur van ongeveer 62 graden. Een beetje onwennig om mout te moeten afwegen en te schroten voor mij maar wel ontzettend leuk! De geschrote mout wordt bijgevoegd bij het water en na een rust van 20 minuten wordt het geheel weer opgewarmd tot 72 graden om vervolgens weer te laten rusten. Nu 30 minuten.

Edelhert Donker

Dit geeft een mooie gelegenheid om het proeflokaal eens goed te bekijken en alle bieren die zij tot nu toe uitgebracht hebben. Het blijkt een zeer uitgebreide collectie te zijn van pilsener, IPA tot een mooi donker bokbier. Het zwaarste bier uit de collectie is de ‘Edelhert Donker’ waarvoor zij ook de gold medal op de Brussels Beer Challenge hebben ontvangen in 2015. Een mooi zwaar bier van 9% dat minstens een jaar in de kelders gerijpt heeft.

Na deze 30 minuten, die uiteraard veel te kort zijn om alle bieren te proeven, vindt er een verhitting plaats naar 78 graden zodat de werking van de enzymen wordt gestopt. Het beslag is nu klaar om gefilterd te worden wat in brouwerstaal ‘klaren’ wordt genoemd. Hierdoor worden de vaste bestanddelen gescheiden van de vloeistof waardoor je een zoetige stof overhoudt het ‘wort’ genaamd.

Te kort

De basis van het bier is nu gelegd. Het enige nadeel van de workshop vind ik persoonlijk dat je niet het gehele proces af kan maken. Het gedeelte waarin je de wort kookt, gist, hop e.d. toevoegt wordt niet verder besproken, dit kan uiteraard ook niet in de drie uur durende workshop want dit zou eigenlijk een hele dag kosten alles bij elkaar. Na ongeveer 8 weken kan je je eigen bier op komen halen waarvan je het beslag gemaakt hebt. Dat gaan nog 8 spannende weken worden!

bierista-heidebrouwerij-ede-001
Heidebrouwerij Ede

Heidebrouwerij Ede