Het Pakhuis, Antwerpse bierparel aan de Schelde

3 februari 2017 om 09:34

Als vers lid van de community Bierista.nl wil ik hierbij mijn eerste ‘biercolumn’ lanceren. Graag deel ik mijn ervaringen met mijn mede biergenoten.

door Carlo de Leeuw

Ik ben al twintig jaar werkzaam bij onze zuiderburen. Zodoende zwerf ik door het hele Belgische bierlandschap en word ik telkens weer verrast door nieuwe ontdekkingen van dit gevarieerde sociale product. Zelf ben ik sinds 2011 door het ‘brouwvirus’ besmet en is het ver doorgedrongen in mijn DNA. Dat heeft geresulteerd tot mijn eigen microbrouwerij(tje,) in Hoogerheide op de Brabantse Wal.

Bierbabbels

Tevens ben ik lid van het Antwerps Bier College, een lokaal initiatief met ‘een groep mensen met eenzelfde doel’ die als centraal uitgangspunt het verkennen van de bierwereld voor ogen hebben. Dit college beperkt zich uiteraard niet alleen tot bier, maar ook andere dranken en voeding om het smaakpalet te verbreden. Er worden de nodige activiteiten georganiseerd, zoals een eigen digitaal tijdschrift de ‘Antwerpse Bier Courant’ en de maandelijkse ‘bierbabbels’ op wisselende locaties door Antwerpen.

Pakhuis in Antwerpen

Vandaag is er de jaarlijkse ledenvergadering, op ludieke wijze geopend en afgesloten door onze voorzitter Hans Bombeke die tevens brouwmeester is op deze locatie, namelijk het ‘Pakhuis’ aan de gedempte Zuiderdokken in Antwerpen. Een uitgelezen moment om de eigenaar de heer Ed Van Den Ouweland te mogen spreken over zijn Brouwerij/Restaurant, overdag brouwt men hun eigen bieren, terwijl in het restaurant gasten kunnen genieten met een culinair hoogstandje van zowel lunch als diner.

Antwerps Blond

Het pakhuis is sinds 1996 in het bezit van Ed, het pand heeft hij omgetoverd tot een locatie, waarin nog veel te zien is van de oude historie (muren, spanten etc.). Buiten het brouwen van bier en het restaurantgedeelte kun je hier ook deelnemen aan een informatieve rondleiding. Die overigens ook door de eigenaar zelf, regelmatig, wordt gegeven, hierin gaat men in op de geschiedenis, het brouwproces, smaakbepaling en uiteraard een proeverij. Het is de kunst in te spelen op de diversiteit van het uiteenlopende publiek.Uiteraard hoort hierbij een voorstelling, enthousiast door de heer des huizes uitgelegd, van de eigen brouwsels; Op tap is het ‘Antwerps Blond’ Alc. 4.9% (zacht en fruitig) en ‘Antwerps Bruin’ Alc. 5.6% (zacht met een lichte karameltoets) te verkrijgen.

Pakhuis Antwerpen

Pakhuis Antwerpen

Paradepaardjes

De paradepaardjes zijn ‘Den Bangelijke’, een donkerblonde Tripel van 8.5% met een zeer fruitige smaak en in de afdronk een lange fijne bitterheid (vlaggenschip van het huis). Foodpairing met kalfsvlees.
Op het etiket prijkt de beeltenis van Silvius Brabo, de legende vertelt het verhaal van de reus Antigoon die in de ‘Burcht aan de Schelde’ woonde en de schepen die voorbij voerden een zware tol liet betalen. Als ze dit niet konden opbrengen hakte hij een hand af en wierp die in de Schelde. De Romeinse soldaat Silvius Brabo overwon de reus en hakte eveneens diens hand af, zo zou ‘Brabant’ zijn ontstaan.

Den Zwarte Sinjoor

Andere paradepaardje is Den Zwarte Sinjoor, een stout van 6.7%, smaak van chocolade met koffie en toetsen van aardbeien en drop met in de afdronk een gebrande bitterheid. Dit bier was winnaar op het Modeste Bierfestival van 2014 en gebaseerd op een oud Engels recept met 3x gebrande mouten……een klasse bier vernoemd naar de Sinjorenstad Antwerpen.

Het Stalen Ros, een Amber, fruitig bier van 6.8%, fruitig, sinaasappel, licht kruidig met wijntoetsen met een volle complexe smaak en afdronk. Vroeger bevond zich in het ‘Pakhuis’ de smidse waar de paarden stonden, de dokwerkers noemden hun paarden ‘Stalen Ros’, de laatste nieuwe brouw van deze brouwerij.

Kortom reden genoeg om af te zakken naar de stad aan de Schelde en het Pakhuis te bezoeken aan de gedempte Zuiderdokken.

Pakhuis Antwerpen

Pakhuis Antwerpen