Een Limburgse ode aan het vollemaansbier Paix Dieu

23 maart 2017 om 12:11

Vanuit het diepe België klopt, vanuit Limburg, sinds kort een sterke tripel op de deur van de rest van Nederland. Al langer is de Paix Dieu verkrijgbaar op de fles, maar sinds kort ook op de tap. Ik dronk hem voor het eerst eind 2015 na een bezoek aan een drankenhal in Maaseik (BE). Ik was zeer verheugd toen ik een tijdje terug las dat in mijn eigen dorp Meerssen, nabij Maastricht, speciaalbiercafé De Keizer uitverkoren is tot ambassadeur van de Paix Dieu! Eindelijk dit smakelijk bier van de tap, zo drink ik hem toch het liefst. Zeker hoe hij gepresenteerd wordt.

door Rutger Bronsveld

De Paix Dieu wordt gebrouwen bij volle maan. Dat maakt deze abdij-tripel uniek in een breed aanbod van tripels in Nederland en België. De brouwerij is gevestigd in een Cisterciënzer abdij uit de 18e eeuw waar de maankalender vroeger een cruciale rol in het brouwproces speelde. Brouwer Caulier heeft deze rol willen bewaren en brouwt daarom het bier enkel bij volle maan. Het etiket op de fles vertelt je welke maand het was aan de hand van een uniek symbool per brouwsel.

Ambassadeur

Café De Keizer is een prima bruine kroeg zoals je die in een dorp mag verwachten. Er zijn al jaren zeven speciaalbieren wisselend van het vat. Inmiddels is de voorraad op de fles, dat begon met 35 stuks inmiddels uitgebreid naar 140 bieren. Voor een café in een dorp met ca. 8.500 inwoners toch iets om als bierliefhebber erg tevreden mee te zijn. Inmiddels is nu dus één van de zeven wisseltaps vaste prik voor de Paix Dieu. De Keizer is onder andere ambassadeur geworden omdat ze zich graag richten op speciaalbieren die je niet zomaar op elke hoek van de straat aan treft.

Smaakvol

In een handgemaakt, schitterend en gigantisch (33-40cl.) glas wordt de licht amberblonde Paix Dieu voor mijn neus neergezet. Het bier is ongefilterd en ongepasteuriseerd en heeft een smeuïge, licht vettige dronk. Hij is troebel met een romige schuimkraag vanwaar een zoethoppig aroma komt met wat lichte tonen van kruiden. De smaakt kenmerkt zich door een zachte hopbitterheid die vervolgens omslaat naar verse honingtonen in de afdronk. Het forse alcoholpercentage, dat in smaak niet tot uiting komt, maakt dat je je verwarmd voelt.

Wapenstilstand

De smaak is uitermate in balans ondanks een door suiker omhoog gestuwd alcoholpercentage van 10%. Hij is zacht en smeuïg en maakt hem daarmee gevaarlijk lekker. Ik adviseer deze te drinken wanneer je niets meer moet. Even een wapenstilstand met jezelf en genieten van het moment met de Paix Dieu, ook wel Godsvrede.

Paix Dieu

Paix Dieu