Zie jij door de bomen het bokbier nog?

5 oktober 2015 om 10:46

Op de eerste maandag van oktober start traditiegetrouw het bokbierseizoen in Nederland. De brouwers in Nederland brouwden dit jaar ruim 125 herfstbokbieren, een flinke stijging ten opzichte van vorig jaar toen er ruim 90 bokbieren zijn gebrouwen.

Bokbier is de trots van de Nederlandse brouwer; het wordt één keer per jaar gebrouwen en is in een beperkte hoeveelheid beschikbaar. Met zijn veelzijdige smaak is bokbier ook de perfecte biersoort voor fijnproevers om bij en door typische najaarsrecepten te gebruiken.

Warmte en gezelligheid

De metamorfose die zich tijdens dit jaargetijde in de natuur voltrekt, is ook goed in de keuken terug te zien. Met zijn stoof- en stamppotten, wild en najaarsgroente wordt de herfst niet voor niks op gastronomisch gebied als een van de mooiste jaargetijden ervaren. Na de warme zomermaanden buiten, zoeken we binnen weer de warmte en gezelligheid op om eindeloos te tafelen met vrienden, genietend van culinaire herfstrecepten.

Veel te kiezen

Cees-Jan Adema, Directeur Nederlandse Brouwers: ‘Met ruim 125 nieuwe herfstbockbieren dit najaar, heeft de consument veel keuze. Bokbier is een prachtig seizoensbier dat zich bij uitstek leent om te combineren bij mooie gerechten. Consumenten kunnen in november deze bokbier & spijs combinaties ook gaan proeven bij restaurants door heel Nederland. Via de IENS website worden deze bokbiermenu’s aangeboden. Een unieke mogelijkheid om het zelf te ervaren!’

Bewustere keuze

De meerderheid van de bierdrinkers (64 procent) drinkt wel eens bier bij het avondeten blijkt uit het het Nationaal Bieronderzoek. Bijna vier op de vijf (78 procent) drinkt wel eens een speciaalbier, zoals bokbier. Mensen maken steeds bewustere keuzes op het gebied van eten en drinken en de keuze voor een type speciaalbier hangt dan ook af van het seizoen (36 procent) en het moment (33 procent). De belangrijkste rol bij de keuze voor een speciaalbier is de smaak (69 procent). Vrouwen laten zich in de keuze voor een  speciaalbier met name leiden door de smaak (69 procent), maar de keuze wordt ook vaak afgestemd op het seizoen (39 procent).

Meer weten over (bok)bier? Ga naar love-beer.nen doe inspiratie op voor de lekkerste recepten met bockbier!

Bierista_Bockbier_2.001