Westvleteren; een pelgrimstocht voor de ware bierliefhebber

25 april 2017 om 06:54

Als beginnend bierenthousiasteling blijft de Westvleteren 12 toch een beetje de Heilige Graal. Iets dat zo’n status heeft, dat moet wel geweldig zijn! En ja, het bier is ook geweldig. Het mythische sfeertje dat er omheen hangt, draagt natuurlijk wel bij aan een mooie beleving. Iets dat de paters van de Sint Sixtus abdij maar al te goed weten. Natuurlijk willen zij die bijzondere beleving in leven houden; ze spinnen er immers goed garen bij. Dus geef ze eens ongelijk.

door Everard Kemperman

Het is officieel verboden om de bieren van Westvleteren door te verkopen. Desondanks kun je bij de betere bierwinkel wel wat flesjes bemachtigen. Weliswaar tegen een prijs per flesje waar je normaal een heel krat pils voor hebt, maar toch. Maar wat is er dan leuker om het zélf te gaan halen in West-Vlaanderen?! En nog leuker? Juist, het bier gaan halen met vrienden!

Westvleteren

Westvleteren

Twee kratten Westvleteren

Dat is nog makkelijker gezegd dan gedaan, de paters hebben het er niet eenvoudig op gemaakt. Gij zult werken voor uw bier, lijkt het. Het proces is wellicht bekend: op een afgesproken tijdstip mag u verschijnen om bij de Gratie Gods 2 kratten in uw auto te laden. En wel met díe auto, waarvan het nummerbord opgegeven is bij het bestellen.

Op de site van de abdij staat gelukkig aangegeven wanneer de Blond, de 8 en de 12 worden aangeboden. Gewoon op de bonnefooi langsrijden is zinloos. Je kunt dan een biertje gaan drinken in de alleraardigste brasserie aan de overkant, en misschien een sixpack meenemen, maar een krat mee krijgen kun je vergeten.

Bellen met de bierlijn

Het bestellen zelf is ook nog wel een dingetje. De paters brouwen niet alleen, hun core-business is en blijft bidden. En dat gebeurt op gezette tijden. Veel gezette tijden. Er is verder één telefoonlijn voor iedereen die wil bestellen. En, u raadt het al, ook dat zijn er niet weinig. De in-gesprek-toon is dus eerder regel dan uitzondering. Persoonlijk kreeg ik die meer dan 350 keer(!) voordat ik iemand aan de lijn kreeg, én er nog een plekje vrij was op een geschikte dag.

Maar goed, de aanhouder wint, en er konden uiteindelijk twee kratten besteld worden voor een zaterdag om half 2! Wel fijn, aangezien het nogal een stukje rijden is vanuit de Achterhoek naar Westvleteren. Zo’n 350 km om precies te zijn. Inderdaad, 350 kilometer voor twee kratten bier. Ben je dan een beetje raar? Ja! Is dat erg? Nee!!

Sint Sixtus-abdij

Na ons om Antwerpen heen geworsteld te hebben, kom je in het West-Vlaamse boerenland. Een beetje zoals de Achterhoek, inderdaad, maar dan net even anders. Van hoofd- naar bijwegen, naar het karrenspoor van de abdij. En daar, tussen de velden en boerderijen, in het midden van nergens, is plots de abdij, half verscholen achter wat bomen en bosschages. Mooi op tijd, dus eerst tijd voor een biertje. Nou ja, bier, beetje eerbied mag wel. En het zonnetje schijnt, dus buiten op het terras drinkt de ‘Trappist der Trapisten’ nog fijner weg. We zijn nu al niet voor niks gekomen.

Westvleteren

Westvleteren

Half Europa in de rij

Vervolgens schuiven we aan in de stoet auto’s die ook op de aangegeven tijd hun bier mogen ophalen. Auto’s uit half Europa. Er zijn dus mensen die nóg gekker zijn dan wij. Gelukkig maar! Inladen, afrekenen en de heilige buit is binnen, 2/3 krat de man. Gelukkig kun je er pinnen, anders hadden we of Ales of Auke als onderpand moeten achterlaten terwijl de anderen geld gingen halen.

Bucket list

En, is het het waard? Is het het beste bier ter wereld? Och, beste is een groot woord, maar wel verdomd goed. Maar het is toch een beetje de pelgrimage, om maar in religieuze termen te blijven: alles er omheen draagt bij aan de beleving. Been there, done that. Het mag van de bucket list. Je kunt serieus genomen worden, als bierdrinker. Westvleteren heeft voor jou geen geheimen meer!

Prettige bijkomstigheid was ook dat we in Oostvleteren onverwacht tegen een fijne distributeur aanliepen met kratten vol met Papegaey, Tsjeeses en ander prachtig bier. Op de terugweg óók nog even langs bij groothandel De Clercq in Lochristi, en de kofferbak zat vol. Dermate vol dat de achteras wat begon wat door te hellen.

En nu is-ie bijna op. Ik heb er nog ééntje staan. Tijd om maar weer ’s een poging te wagen om te bellen. Blond dit keer? Die is namelijk nog beter dan de 12.

De bieren

De Sint Sixtus-abdij brouwt drie wereldberoemde bieren:
* De Westvleteren Blond
* De Westvleteren 8
* De Westvleteren 12