Thomas’ Zomerspecial | Sluit de zomer af met overheerlijke burgers

25 augustus 2018 om 08:15

We hebben volop genoten, maar de warme zomer lijkt nu toch echt voorbij. Toch hebben we nog een laatste deel van de Zomerspecial van Bierista Thomas voor je in de aanbieding. Zoek nog even een droog en helder momentje op en verras je gasten met deze overheerlijke burgers van de barbecue. Je likt je vingers er bij af!

Door Thomas Jansen

Fingerlicking good

Om deze serie af te sluiten, een iets uitgebreider recept. Dit is wel echt de moeite waard en ik heb er al de nodige mensen blij mee gemaakt tijdens een barbecue. De toppings van dit gerecht zijn gebaseerd op de misschien wel bekende “Insanity burger” van Jamie.

Lekker bij dit gerecht is de Mikkeller “Hair in the mailbox”. Weer een aparte naam, zoals veel andere bieren van Mikkeller. Dit is een IPA met 6,3% alcohol en biedt een goede weerstand tegen de verschillende smaken van de burger. Qua smaak wat fruitig en het heeft een goede hopbitterheid.

Wat heb je nodig?

Het lijkt misschien wat veel qua ingrediënten, maar met een beetje voorbereiding heb je er niet zoveel werk mee tijdens het bereiden zelf. Het is best machtig, dus heel veel andere gerechten hoef je er niet bij te serveren. Dit recept is geschikt voor 4 personen.

  • 500-600 gram rundergehakt
  • 4 burgerbroodjes
  • 4 plakken cheddar
  • 4 plakken bacon
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 2 theelepels gerookt paprikapoeder
  • Worcestershiresaus
  • 1 theelepel grove mosterd
  • Peper en zout
  • 2 augurken
  • 1 rode ui
  • Witte wijnazijn

Voor de burgersaus

  • Halve krop ijsbergsla
  • 2 eetlepels halvanaise
  • 1 eetlepel ketchup
  • 1 theelepel Worcestershiresaus
  • 1 theelepel tabasco

Aan de slag

Het recept is opgedeeld in 3 onderdelen. De burgers, de burgersaus en de toppings die het broodje hamburger helemaal afmaken.

Burgers

Snipper de ui, pers de knoflook en doe het in een kom. Voeg vervolgens ook het gerookt paprikapoeder, wat peper en zout, een flinke theelepel grove mosterd en een scheut worcestershiresaus toe. Hierna doe je het gehakt erbij en kneed je het losjes door elkaar. Kneed het gehakt niet te lang, dan wordt de structuur zo fijn en dat is minder lekker. Als je wat ‘nat’ gehakt hebt kun je nog wat paneermeel toevoegen om daarna wat stevigere hamburgers te maken.

Verdeel het gehakt in 4 gelijke delen. Om gelijke hamburgers te maken kun je een kookring, of nog beter een hamburgerpers gebruiken. Maak 4 gelijke schijven en zet het een uurtje in de koeling. Door het gehakt te koelen worden de burgers wat steviger.

Burgersaus

Snijd de ijsbergsla in dunne reepjes. Voeg dit toe in een kommetje met de rest van de ingrediënten voor de burgersaus. Mix het goed door elkaar en zet weg voor later gebruik. 

Toppings

Snijd een rode ui in dunne ringen en voeg het samen een flinke scheut witte wijnazijn en wat zout toe in een kommetje. Schep het even goed door en laat een uurtje staan. Snijd dan de augurk in dunne plakjes en zet het net als bovenstaande toppings in de koeling, totdat je de hamburgers gaat grillen. 

Door naar de grill

Zorg ervoor dat de barbecue mooi warm is, op ongeveer 200 graden. Bestrooi de burgers net voor het grillen nog even royaal met (zwarte) peper en zout.

Grill de hamburgers in 5-10 minuutjes gaar. Als je zeker wilt zijn dat de hamburger gaar is, is een kernthermometer aan te raden. De hamburger is gaar bij een temperatuur van 70 graden. Grill ondertussen de plakjes bacon op de barbecue, totdat ze lekker krokant zijn. Doe dit niet boven de kolen, want door het druipen van vet kun je vlammen krijgen. 

Als de hamburgers bijna klaar zijn leg je op elke hamburger een plak cheddar. Laat nog 2 minuten grillen, zodat de kaas al een beetje gaat smelten. Snijd dan de hamburgerbroodjes doormidden en grill de snijkanten nog even op de barbecue. 

Opbouwen maar

Schep als eerste wat van de burgersaus op de broodjes. Leg er vervolgens een hamburger met cheddar op, gevolgd door de bacon. Hierna leg je wat van de rode ui en enkele plakjes augurk op. Als je het lekker vindt bestrijk je de bovenste helft van het broodje met wat ketchup en druk je deze vervolgens op de onderste helft. Serveer de broodjes direct. 

Tips:

  • Gebruik geen mager gehakt, dat wordt sneller droog
  • Maak de burgers iets breder dan de broodjes, tijdens het bakken slinken ze nog iets.
  • Het is goed om de hamburger even te laten rusten (2-3 minuten). Als je bezig bent om alle broodjes samen te stellen, kom je hier ook al gauw aan. 
  • Druk de hamburgers niet aan tijdens het bakken

Benieuwd naar de andere recepten van Thomas? Voor zijn Bierista Zomerspecials voor Bierista klik je hieronder makkelijk verder. Of neem een kijkje op zijn culinaire foodblog thomasculinair.nl!