Test: Grolsch Radler Ice Tea – bier of frisdrank?

27 februari 2016 om 16:56

Grolsch heeft de redactie van Bierista een pakketje toegestuurd met daarin een glas en een sixpack Radler met een nieuwe smaak: Ice Tea. Is dit bier of frisdrank? Ach, het is midden op de middag, het zonnetje schijnt: we gaan ‘m testen

Lentekriebels

De verpakking van het sixpack zit er lekker fris uit. Opspattende drank met afbeeldingen van citroen en theeblaadjes; het geeft lentekriebels en een verlangen naar een zonovergoten terras. Het feit dat deze drank alcoholvrij is, kan je bijna niet ontgaan. De 0,0% staat duidelijk vermeld.

Ingrediënten

Wat zit er in deze drank? Het etiket vermeldt: water, suiker, gerstemout, vruchtensap (4,5%) uit concentraat (citroensap 3,5%, sinaasappelsap), maltodextrine, groene thee aroma, stabilisator, johannesbroodpitmeel en hop. Waarbij mij vooral opvalt dat gerstemout vetgedrukt is. Waarom? Om te benadrukken dat het bier is? Waarom is hop dan niet vetgedrukt?

Grolsch heeft na publicatie van dit artikel op deze vraag gereageerd met het volgende antwoord: ‘De ingrediënten die op een verpakking staan en vetgedrukt zijn, betreffen allergenen. Dit zijn ingrediënten die mogelijk een allergische reactie kunnen veroorzaken.’

Natuurlijk gebrouwen

Het pakket dat Grolsch aan Bierista heeft gestuurd bevat uiteraard ook een gelikt persbericht. Hierin staat ‘Natuurlijk gebrouwen met echt vruchtensap en groene thee smaak’. Het woordje ‘natuurlijk’ wil mij laten denken dat dit bier groen is en geen kustmatige toevoegingen bevat. Dat betekent dat natuurlijk hier als bijvoegelijk naamwoord is gebruikt. Maar wat is dat dan ‘natuurlijk gebrouwen’? Ik ben geneigd te denken dat het gebruik van het woordje  ‘natuurlijk’ het marketingachtige alternatief is voor ‘vanzelfsprekend’.

De fles

Tijd om het flesje op te maken. Het Radler-flesje is identiek aan het Grolsch-pijpje; het heeft slechts een ander hals-etiket en een eigen dop. Door het groene glas heen zien je al dat dit geen heldere drank is. Je kijkt er mistig in.

Waterige Fanta

Voor het inschenken pakken we een proefglas en niet het door Grolsch bijgeleverde matglazen Radler-glas. Bij het schenken probeert de drank door het koolzuur schuim te ontwikkelen, maar het zakt net zo hard weer in. Binnen enkele seconden is het schuim verdwenen. Wat rest in het glas ziet er uit als een waterige Fanta, met een bleekgele kleur.

Citrusfruit

Dan de geur. De neus zit vol citrusfruit. Je ruikt vooral de citroen, limoen, grapefruit, sinaasappel en mandarijnen. Goed verscholen onder dat friszure fruit neem je de groene thee waar. De geur verraadt tevens een deken van zoetheid.

Grapefruit-achtige bitterheid

Een slok van deze Radler is verfrissend en verkwikkend. Ik proef vooral grapefruit en citroen. Een intense zoetheid maakt deze drank zo rond en makkelijk drinkbaar. Deze Grolsch Radler rolt over de tong, waarbij je ver op de achtergrond ook iets van de groene thee waarneemt. In de nasmaak blijft het friszure citrus lekker hangen samen met een milde grapefruit-achtige bitterheid.

Guilty pleasure

De Grolsch Radler Ice Tea is een geslaagde mix van Radler en Ice Tea, Het is een guilty pleasure voor bierdrinkers met autosleutels op zak of voor terrasgangers van nog geen 18. Ik kan me ook voorstellen dat niet-bierdrinkers, die deze Radler drinken, nieuwsgierig worden naar lichte speciaalbieren.

Een heerlijk drankje

Mijn conclusie is dat de Grolsch Radler 0,0% Ice Tea eerder een frisdrank is dan een bier. Niettemin is het een heerlijk drankje met een verfrissende uitwerking. De zoetheid verleidt je telkens tot het nemen van weer een slok. En voordat je het weet is het flesje leeg. Een prima drankje voor ’s middags op het zonovergoten terras voor als je ’s avonds nog plannen hebt!

 

Dit artikel is geschreven door Alain Schepers, journalist en auteur. Bierista is een onafhankelijk bierplatform. Voor dit artikel is niet betaald.