StiBON viert eerste lustrum met ruim vijftig bierambassadeurs

27 november 2014 om 08:41

Meer dan vijftig bierambassadeurs en –sommeliers proostten op woensdag 26 november op het eerste lustrum van bieropleider StiBON. In vijf jaar is de opleidingsinstituut uitgegroeid van een bescheiden initiatief van vijf vrijwilligers uitgegroeid tot de standaard in Nederlandse bieropleidingen. Inmiddels heeft StiBON meer dan 250 bierambassadeurs opgeleid en 35 internationale Diplom Biersommeliers. In januari doen opnieuw meer dan 150 deelnemers examen om ook het felbegeerde diploma niveau 1 te behalen.

“De Nederlandse bierwereld heeft in de afgelopen vijf jaar een metamorfose ondergaan”, vertelt voorzitter Marco Lauret. “We zijn er trots op dat we als StiBON daaraan een bijdrage hebben kunnen leveren. Veel nieuwe brouwers zijn door onze opleidingen verder geïnspireerd geraakt een eigen brouwerij te beginnen. Ook onder de horecaondernemers uit de Café Top 100 zien we veel oud deelnemers. Daarnaast zien we een toenemende belangstelling vanuit slijterijen en supermarkten. Het internationaal befaamde Doemens Instituut in München heeft voor de Nederlandse opleiding, als enige ter wereld, een speciaal verkort programma ontwikkelt om het internationale diploma Biersommelier te behalen.”

Op de bijeenkomst lanceerde StiBON haar nieuwe website www.stibon.nl. Geïnteresseerden kun zich daarop inschrijven voor de opleidingen in Haarlem, Zwolle, Gulpen en Breda die in het voorjaar van 2015 weer van start gaan.

Stichting Bieropleidingen Nederland (StiBON) is opgericht in 2009 om de kennis over bier en alles wat daarmee samenhangt over te brengen aan iedereen die beroepshalve of als liefhebber in bier is geïnteresseerd.

De opleiding op niveau 1:   Algemene bierkennis 
biedt deelnemers gedegen kennis van bier in al z’n aspecten. In deze opleiding leren deelnemers de belangrijkste biertypen proeven en beschrijven. Vanzelfsprekend komen de invloed van grondstoffen als granen, hop en kruiden aan bod. In een brouwerij leert men meer over het brouwproces en de magie van de vergisting. Daarnaast komt de geschiedenis van onze volksdrank aan bod, alsmede de belangrijkste wetgeving. De opleiding sluit af met een les over bier en spijs combinaties. De opleiding is bedoeld voor hen die een goede basiskennis van het product bier nodig hebben in de horeca of in de groot- en detailhandel. De opleiding is ook geschikt voor hen die een hobbymatige interesse in bier hebben.De opleiding Algemene Bierkennis duurt zes dagdelen.