Lindeboom terug naar klassiek recept Herfstbock

29 september 2016 om 11:32

Herfstbockbier is het meest gewaardeerde seizoenbier in Nederland. Voor het brouwen van de nieuwste herfstbock zijn de brouwers van de Lindeboom Bierbrouwerij in de archieven gedoken. Het oorspronkelijke brouwprocedé herleeft met de Lindeboom Herfstbockbier editie 2016. 

Ondergistend

Herfstbockbieren zijn van oorsprong ondergistende bieren, gebrouwen volgens de zogenaamde ‘Beierse methode’. Aanvankelijk werd dit bier geïmporteerd in Nederland. Rond 1870 werd dit ondergistende bier ook in Nederland gebrouwen. Echter vanaf de beginjaren 80 van de vorige eeuw werd de herfstbock steeds vaker bovengistend gebrouwen. De oorzaak was het niet beheersen van de oorspronkelijke ‘Beierse methode’. Deze mooie biersoort verloor daarmee de afgelopen dertig jaar steeds meer zijn klassieke karakter. Lindeboom is van origine een klassieke, ondergistende bierbrouwerij en blijft met het brouwen van de ondergistende Herfstbock 2016 die traditie trouw.

Klassiek brouwrecept

De brouwers van Lindeboom hebben de ondergistende giststam van de Lindeboom Bierbrouwerij uit de zestiger jaren weten te achterhalen. De oude bereidingswijze van weleer is daarmee gestart. Lindeboom Herfstbock is gebrouwen volgens een klassiek brouwrecept met vijf verschillende speciaalmouten. Ten slotte heeft het bier een lange, koude ondergisting ondergaan met een lange, koude lagering van minimaal acht weken. Hiermee is de Lindeboom Herfstbock 2016 een klassieke herfstbock zoals oorspronkelijk bedoeld.

Pure smaak

Lindeboom Herfstbock 2016 is, met de pure smaak van vroeger, een aanwinst voor het bierlandschap. Vol met karakter van moutkaramel en een aangename moutzoetkracht in de nasmaak. De uitgebalanceerde aangename bitterheid is een genot, met een hang naar nog een glas. Een waar stukje brouwvakmanschap. Aldus de omschrijving van Lindeboom zelf.

Op Bierista.nl lees je binnenkort de onafhankelijke smaakomschrijving van deze herfstbock en vele andere bieren. Een reeks deskundigen proeft en beoordeelt bieren exclusief voor Bierista.nl. De reviews komen onder meer tot stand in samenwerking met leden van het Nederlands Gilde der Biersommeliers.