Lemke: oudste ‘jonge wilde’ craftbierbrouwer van Berlijn

18 oktober 2017 om 08:00

De Duitse stad Berlijn telt in officieel vijftien bierbrouwerijen. Bierista’s Twan Dohmen is op bedevaart en raakte vooral gecharmeerd van het oudste craftbierhuis van de stad: Lemke. Met inmiddels drie vestigingen maakt deze brouwerij sinds 1999 speciale bieren. Van een traditionele Duitse Hefeweizen, tot een eigen versie van de welbekende India Pale Ale. Natuurlijk ontbreekt ook de pilsner en het lagerbier niet.

Door Twan Dohmen

Oprichter Oli Lemke noemt zich een ‘jonge wilde’. Na zijn studie tot bierbrouwer te hebben afgerond besloot hij voor zichzelf te beginnen. Hij bouwde brouwinstallaties tot in Japan toe. In de garage van een vriend zette hij vervolgens in een garagebox zijn eigen brouwerij in elkaar. Ervaring, innovatie en creativiteit komen hier samen. Met een portie nieuwsgierigheid probeert deze craftbrouwer bier voor alle soorten liefhebbers, in allerlei smaakvarianten te maken.

Stormachtig Lemke

Onder het treinstation aan de Hakeschen Markt opende hij op 21 november 1999 zijn eerste vestiging. In 2004 volgde de overname van Leopold’s Brauhaus en in 2007 werd het volgende brouwbastion in Berlijn overgenomen: de Luisenbräu.

Lemke’s brouwerijen maken een stormachtige ontwikkeling door. Zes jaar geleden werd naast het tapbier ook een vulinstallatie voor flessen in gebruik genomen. Het bier van Berlijns eerste ‘craftbrewer’ is sindsdien ver buiten de stad verkrijgbaar.

Imperial Stout

Wie de avond begint met een Imperial Stout – zoals ik deze zonnige nazomeravond deed – is niet erg verstandig bezig. Dit stevige donkere genietbier met 11 procent alcohol leent zich uitstekend als afsluiter, niet als starter. Het bierplankje met zes bieren valt bijna in het niet van de superbe kwaliteit van deze stout. Met de nodige moeite lukt het me om de zes bieren te degusteren: de Bohemian Pilsner, de American Pale Ale, Deutsches Hefeweizen, Wiener Lagerbier, Weizenbock IPA en de Imperial India Pale Ale.

Charlottenburg

Berlijn LemkeHet zijn bijna allemaal snoepjes om van te smullen en dat in een decor van een oude, laat 19eeeuwse brouwerij in de wijk naast het kasteel Charlottenburg. Het proeflokaal ademt sfeer, nostalgie en geschiedenis.

Naast het bier kennen de brouwhuizen van Lemke een uitgebreide eetkaart. Van traditionele Duitse gerechten tot smakelijk curry’s uit India. Wie als bierliefhebber Berlijn bezoekt kan om de bastions van Oli Lemke niet heen. Alleen al in 2016 werden zeven internationale prijzen voor zijn bieren gewonnen.

Meer informatie op de website.

Nieuw in Berlijn: Stone Brewing

Een tip voor de echte ontdekker op bierbierdevaart in de hoofdstad van Duitsland: Stone Brewing heeft onlangs zijn eerste brouwerij buiten de Verenigde Staten geopend: in het Marienpark in Berlijn. Een nieuwe bierige hotspot in een oude fabriekscomplex.