Het huisbier van Oktoberfest in München

22 september 2017 om 09:00

Traditionele bierstijlen die je op Oktoberfest aantreft zijn de Märzen en Oktoberfest; het huisbier van Oktoberfest. Deze stijlen lijken erg op elkaar en worden daarom vaak tot dezelfde categorie gerekend. In de Oktoberfest tenten kun je ook dit jaar weer meerdere varianten van dit biertype proberen. Thuisblijvers hoeven overigens ook niet te treuren: de bieren zijn ook op fles verkrijgbaar. Wel nog even in een mooie pul gieten!

Door Charlotte Wagenaar

De oorsprong van Märzen

Märzen werd voor het eerst gebrouwen door brouwerij Spaten in 1871 en is gebaseerd op een Oostenrijks recept. Spaten was de eerste brouwerij van de stad München en is bovendien een van de oudsten van Duitsland. Voor het brouwproces worden granen, hop en water uit Bavaria gebruikt. Märzen verwijst naar de maand maart waarin dit bier traditioneel gebrouwen werd. In de tijd voor de uitvinding van koelinstallaties werd in maart voor het laatst gebrouwen, waarna het bier vervolgens in kelders werd opgeslagen tot aan het Oktoberfest. Pas na de zomer werd het brouwproces weer voortgezet.

Onlosmakelijk verbondenhuisbier van oktoberfest in beker

Märzen werd in 1872 voor het eerst op het Oktoberfest geserveerd. Tot die tijd werd op de feesten ‘Münchner Dunkel’ bier gedronken, maar toen de voorraad in 1872 tekortschoot voor de feestgangers sprong Spaten in met het Märzen bier. Dat bleek een succes en het biertype werd een blijvertje. Het biertype past goed bij gegrild vlees en bij worst. Een ideale combinatie voor bij traditionele Oktoberfest gerechten zoals gegrilde halve haan, schweinshaxe, braadworst en curryworst. Zo begint dan ook vaak een avond Oktoberfest: een goede bodem leggen in de tent, of al daarvoor in een biergarten, terwijl je opwarmt met een eerste biertje. Als het feest eenmaal goed op gang komt, wordt er regelmatig geproost met het populaire drinklied Ein Prosit, waarbij iedereen het glas heft op de gezelligheid.

De ene Märzen/Oktoberfest is de andere niet

huisbier van oktoberfestTerug naar het bier. Märzen/Oktoberfest is een gebalanceerd ondergistend bier met een zachte smaak. Het is gebrouwen volgens het Reinheitsgebot, kan enigszins moutig of geroosterd smaken en heeft een duidelijk maar subtiel hopkarakter. De meeste varianten van Märzen zijn helder en koperkleurig. De Oktoberfest variant is daarentegen meer goudgeel van kleur. De Märzen/Oktoberfest bieren die in München worden geschonken variëren in alcoholpercentage van 5,8% (Hacker Pschorr) tot 6,3% (Hofbräu) en zijn daarmee aan de sterke kant voor deze bierstijl. Elke brouwerij hanteert een eigen traditioneel recept, waardoor het mogelijk is om in verschillende tenten verschillende Märzen/Oktoberfest bieren te proeven. Spaten noemt hun variant de Ur-Märzen, om te verwijzen naar het feit dat zij de eersten waren die deze stijl brouwden.

Zwaar werk

Een ander populair bier op Oktoberfest is Weizen. Ook deze stijl is te verkrijgen in het traditionele glaswerk van het Oktoberfest: literpullen, ook wel Krüge genoemd. Hiervoor wordt ook de Beierse term Maß gebruikt, die het standaardvolume in een pul aanduidt (1 liter), en als afkorting wordt gebruikt voor de term Maßkrug. De term Steinkrug mag alleen worden gebruikt voor aardenwerken pullen, die vaak zijn voorzien van het logo van de brouwerij of het Oktoberfest logo van dat jaar. In de tenten worden glazen Maßkrüge benut. huisbier van oktoberfestZo’n glazen literpul weegt leeg ongeveer 1,3 kilo en vol 2,3 kilo. Getrainde dames en heren in de bediening dragen op het Oktoberfest met gemak 12 van zulke pullen: dat is dus ruim 27 kilo inclusief bier. Het record van de jaarlijkse Steinkrug wedstrijd staat op 62 kilo aan biertjes…

Voor de minder getrainden onder ons, niet getreurd: het is al een goede work-out om tijdens het drinken die 2,3 kilo op het tempo van de muziek in de lucht te zwaaien… Prosit!

Het eerste deel van deze Oktoberfestblogs lees je hier!