Hoe gaat het jubileumbier van Deventer heten?

4 januari 2018 om 08:00

De Overijsselde stad Deventer bestaat in 2018 maar liefst 1250 jaar. Om deze mijlpaal te vieren brouwen brouwerij Grolsch en Davo Bieren een nieuwe collaboration brew. Dit bier zal in april op de markt komen.

Deventer

Maar voordat het zover is moet het bier nog een naam krijgen. Deze schone taak is weggelegd voor de inwoners van Deventer. Zij mogen hun stempel op het bier drukken door een bijpassende naam te bedenken. Het bier is namelijk ook alleen in de gemeente Deventer verkrijgbaar in de horeca, supermarkt en slijterijen. Het bier wordt is tegen die tijd natuurlijk ook op tap en uit fles verkrijgbaar bij Davo Bieren zelf.

Inzenden

Het inzenden van een naam voor dit bier kan nog tot en met woensdag 10 januari. De bedenken van de beste naam is de trotse winnaar van eeuwige roem, zijn of haar verzonnen naam op het bier én een uitnodiging voor de officiële presentatie van het bier in maart, die een precies een week voor het uitkomen van het bier plaats gaat vonden. Natuurlijk is de winnaar ook één van de eerste personen die dit nieuwe bier mag proeven!

Bierhistorie

De brouwers van Grolsch en Davo Bieren zijn voor dit unieke bier teruggegaan in de bierhistorie. In de middeleeuwen werd op grote schaal bier gebrouwen met havermout, gerstemout en tarwemout. Het brouwen met meerdere granen is de inspiratiebron geweest voor de bijzondere receptuur van de Dunkel Weizen, een amberkleurig bier met een ‘bite’ en de frisheid van Weizen.

“Het is geweldig om als brouwers onder elkaar op creatieve wijze tot een uniek recept te komen. Als grote brouwer kunnen we veel leren van de kleinere brouwers en vice versa. Leuk om elkaar zo te inspireren”, aldus Marc Janssen, Meesterbrouwer bij Grolsch.

Brouwer Arnoud Pijpker van Davo Bieren sluit zich daar direct bij aan en voegt toe: “Het is erg bijzonder dat we de stad Deventer zo’n mooi cadeau kunnen geven, maar nog leuker dat we de inwoners een rol kunnen geven in het bedenken van een naam.”

Blijf op de hoogte

Meld je aan op de nieuwsbrief voor tips en de nieuwste weetjes.