Ken jij hem, die Damn Demn van Instagram?

16 september 2017 om 08:00

Af en toe kom je iets tegen dat blijft hangen, en dat ook absoluut in de online bierwereld. Onze blogger René had dat met online bierfilosoof Damnoë van Damn aka Damn Demn op Instagram. De bierliefhebber viel hem op omdat Damn Demn dingen met bier doet die voor René niet standaard zijn. Lees je mee?

Door René van den Berk

Tegen de stroming in

Lekker apart, weer eens wat anders en mooi tegen de stroom in! Dat is wat ik denk als ik kijk naar de tijdlijn van Damn Demn. Hij doet alles vanuit zijn gevoel. Wat de wereld, zijn omgeving en vele anderen er dan ook anders over zullen denken, spreken, zeggen of schrijven. Damnoë van Demn is dan ook een bierliefhebber die het gehele nature-nurture-debat (aanleg-opvoeding-debat) op een prachtige manier om zeep helpt.

Een klein beetje uitleg over dit debat omtrent eigenschappen van individuen is wel op zijn plaats denk ik. Bij ‘Nature’ hebben we het over alle eigenschappen van een persoon die bepaalt zijn door aanleg, denk hierbij aan genen. Bij ‘Nurture’ hebben we het over alle eigenschappen van een persoon die bepaalt zijn door opvoeding, voornamelijk door de leefomgeving  zoals vrienden, familie, milieu etc.

Simplistisch en aantrekkelijk

“En waarom inspireert deze bierliefhebber een trouwe Bierista dan?”, vraag jij je waarschijnlijk af. Dat zal ik je vertellen! Damn Demn inspireert mij al een hele tijd op een vrij simplistische manier. Hij neemt de bieren die hij probeert, drinkt, proeft en/of beschrijft mee en plaatst ze op sociale media, bijvoorbeeld Instagram. Hij doet dit niet zomaar door een foto te maken van het speciaalbier met glas op zijn salon tafel, géén print screen van zijn zoveelste Untappd ingecheckte bier et cetera. Het is een biergeek die helemaal tegen de ongeschreven regels ingaat. Door de heerlijke godendranken terug te plaatsen in de omgeving waar de ingrediënten vandaan komen. Het land en de natuur. Daarom vind ik dat Damn Damn door middel van een interview wel eens in het zonnetje gezet mag worden. Zo gezegd, zo gedaan.

Favoriete Nederlandse bier?

Eén specifieke favoriet heb ik eigenlijk niet, mijn smaak gaat eigenlijk mee met de stemming waarin ik op dat moment in verkeer. Ben ik laidback of heb ik een lazy bankhang momentje dan zal ik voor een RIS of barrel-aged bier kiezen, betreft het een bier waar ik mee begin dan kan het een saison of IPA zijn en in gezelschap drinken IPA’s natuurlijk sowieso wel lekker weg. Ik drink eigenlijk van alles, van Sours tot een dikke RIS en IPA’s tot barrel-aged
En mooie Nederlandse brouwerijen zijn er natuurlijk zat, De Moersleutel (de verrassing van vorig jaar) oud gedienden als de Molen, Emelisse en hun White Labels, Tommie Sjeff en zijn wild ales.. the list goes on!

Favoriete buitenlandse bier?

Spanje heeft een speciaal plekje in mijn hart. Napar lijkt elke stijl aan te kunnen, La Pirata (black block bourbon ba!!!), La Quince, Laugar (en dan vooral hun stouts!!) etc. Met een aantal heb ik ook erg leuk contact via Instagram.
Maar ook Estland met Puhaste, Pohjala, Sori en Ollenaut weten ook continue te blijven boeien. En Amerika mag ik dan met al zijn super dikke stouts en IPA’s ook niet overslaan.
Dus ook hier.. the list goes on!

Wat inspireert jou?

Dat kan van alles zijn, als het bier betreft : Rinse (van Pernis) die continue mooie bieren tevoorschijn weet te toveren, mijn mede Beer Geeks op Facebook natuurlijk (een mooiere inspiratiebron kun je je eigenlijk niet bedenken).
Als het foto’s voor mijn blog aankomt kan dat van alles zijn, dingen die om mij heen zie, van een omgevallen boom tot een mooie lichtval, het ene moment zie ik niets in een bepaalde plek, paar weken later kom ik op de zelfde plek, en is het licht anders, of met sneeuw bijvoorbeeld en het is ineens een super plek geworden voor een foto. Monika (mijn vrouw) is ook een grote inspiratiebron geweest, voor ik haar kende was wandelen een vervoersmiddel om van A naar B te komen, door haar heb ik het wandelen in de natuur leren waarderen!

Waarom bier in de natuur?

Ik was een beetje uitgekeken op het eeuwige bier op de salontafel voor de untappd foto
en dacht laat ik eens een flesje meenemen tijdens een van de wandelingen in de natuur. Mijn blog op Instagram had ik toen al en ook plaatse ik al mijn bieren in de Beer Geeks groep op Facebook. Ik kreeg er super leuke reacties op en nu is het zo’n beetje mijn “trade mark” geworden, en ik krijg nog er nog steeds erg leuke reacties op.
Ik heb geen idee waar het heen gaat maareen aantal brouwers weten mij al te vinden en the sky lijkt the limit met 10 tot 15 nieuwe volgers per dag. Ik had het ook niet in de planning eigenlijk dat het zo zou groeien, ik begon namelijk ooit omdat ik niet mijn complete tastenotes kwijt kon op untappd. Een instagram account had ik dus al, dus ben ik begonnen mijn tastenotes daar te plaatsen, eerst in het Nederlands later in het Engels omdat steeds meer internationale volgers begon te krijgen.

 

Wat is je ultieme bierwens en met wie zou jij een biertje willen doen en waarom?

Dat zijn er teveel om op te noemen, bij de Beer Geeks groep zitten zoveel leuke en lieve mensen waar het altijd leuk mee bier drinken is. Dat gaat eigenlijk op voor de hele bier wereld. Hoe vaak raak je niet in gesprek op een festival met een onbekende, en dat stopt niet bij de grens of het nu brouwers zijn of mede geeks.Tja, en bierwens; gezond oud worden om zo lang mogelijk te kunnen blijven genieten van al het moois die de bierwereld te bieden heeft.

damn demn feedNog andere tip, tricks, facts of achtergrond info die je aan de lezers kwijt wil?

“A shared beer always tastes better!”

Let yourself be inspired
Neem de wijze woorden van Damn Damn mee. Onderneem zelf eens iets creatiefs bij het drinken, brouwen, koken, proeven, proberen et cetera. Ga eens lekker tegen de stroom in en je zult versteld staan wat je bereikt.

Blijf op de hoogte

Meld je aan op de nieuwsbrief voor tips en de nieuwste weetjes.