Cerveza NAO, een bierontdekkingstocht in Lanzarote

30 augustus 2017 om 08:00

De zomervakantie mag in Nederland dan net afgelopen zijn, Bierista Dennis Hofman geniet in het Spaanse Lanzarote nog met volle teugen van het vakantiegevoel. Uiteraard kan hij het eiland niet verlaten zonder een lokaal speciaalbier van Cerveza NAO geproefd te hebben.

Door Dennis Hofman

Na 7 jaar zomervakantie in eigen land, hadden we besloten om met ons gezin naar Lanzarote te gaan. Naast alle bezienswaardigheden die we allemaal wilden zien, was er één die ik persoonlijk echt niet over wilde slaan: Cerveza NAO. Cerveza NAO is een speciaalbier brouwerij in het havengebied van de hoofdstad Arrecife die ik bij toeval voorbij zag komen op Instagram.

Volgens Google maps was de brouwerij nog geen half uur bij ons hotel vandaan dus dat moest lukken. Nu alleen het nog even zoeken in Arrecife en dat was uiteindelijk toch best een dingetje… Het werd rondjes rijden in een gehuurde auto zonder navigatie in een stad waar we niet bekend waren. Maar ineens zagen we Calle Foque, de straat waar de brouwerij moest zijn. Het was een klein straatje, bijna een brandgang. Dus hop, de auto geparkeerd en er heen gelopen. Want aangezien er een brewpub bij zat, zou het zaterdagmiddag 16.00 uur toch open moeten zijn. Fout! De pub bleek alleen op vrijdag en zaterdagavond van 18.00 uur tot 23.00 uur geopend te zijn.

Siësta of ook gewoon vakantie?

En nu? Ach, even twee uurtjes overbruggen in de vakantie is een eitje. Al helemaal in een hoofdstad. Even shoppen in de haven, 6D-filmpje pakken en een hapje eten en die twee uurtjes vliegen zo voorbij. Precies om 18.00 uur rijden we weer richting Cerveza NAO, parkeren de auto en lopen er heen. Daar aangekomen lijkt het nog gesloten. Hmmm vreemd… Dan vraagt iemand in een auto wat we zoeken. Ik leg uit wie ik ben en waarvoor ik kom. Wat blijkt? De persoon in de auto, Miguel, is de brouwmeester van Cerveza NAO. Hij had net het pand even gecontroleerd omdat het voor de inwoners van Arrecife ook de vakantieperiode is, en dat betekende dat de brouwerij ook dicht was.

He zucht, ook dat nog! Aangezien er een grootschalige staking was op het hele eiland waardoor alle bezienswaardheden die we wilden zien gesloten waren, baalde we een beetje en nu was ook mijn persoonlijke favoriet gesloten. Gelukkig nodigde Miguel ons uit om toch even binnen te komen, wat rond te kijken en kon ik ook gerust nog wat biertjes kopen.

cerveza-NOA-lanzarote-ketelsEenmaal binnen blijkt het best klein te zijn, maar wel heel knus en gezellig. Aan de voorkant zit een brewpub met achter de bar ramen waardoor de brouwerij ook goed zichtbaar is. Miguel legt uit dat ze in september vorig jaar zijn begonnen en dat er twee craftbeer brouwerijen op Lanzarote zijn. In totaal zo’n 370 in heel Spanje. Net als in Nederland is speciaalbier booming. In een jaar tijd heeft de brouwerij 5 verschillende bieren gebotteld. Ze leveren vooral steeds vaker en meer aan restaurants en cafe’s in Arrecife zelf. Aan particulieren leveren ze bijna niet.

De bieren van Cerveza NAO

Er zijn dus 5 bieren te vinden bij Cervezo NAO. De Capitan, een American pale ale is gebrouwen met Amerikaanse hop, Duitse hop en grove gerst van het eiland zelf. Daarnaast is er de Marinera, een licht blond bier met 4,8% alcohol. La Gloria, een Berliner weisse, is een bier met plaatselijke ingredienten en afgemaakt met Amerikaanse hop. En hun laatste aanwinst de Mucho. Een IPA met 6,5% alcohol, een licht bittere afdronk met duidelijke tonen van sinaasappel.cerveza-noa-lanzarote-champagnebier

De vijfde is hun paradeplaatje. Dat is de Maresia. Hier hebben ze het afgelopen jaar 400 stuks van gebotteld in 75 cl flessen en daar willen ze komend jaar 1.000 tot 2.000 van maken! In dit bier wordt de Uva Malvasia druif verwerkt. Deze witte druif groeit in het wijngebied La Geria op Lanzarote. Dit wijngebied is vulkanisch en dat maakt deze druif zo bijzonder. Dit bier is dus een beetje de champagne onder de bieren. Een fles kostte dan ook €18,-. Maar goed als je er dan toch bent….

De smaak van de Maresia was echt super. Het ene slokje neigde naar een heerlijke tripel. Maar het volgende slokje had een droge witte wijnachtige afdronk. Ook was het licht mousserend waardoor het een extra sprankeling in de mond gaf. Al met al een mooie smaaksensatie en als je op Lanzarote bent zeer de moeite waard om te proberen.