Bierfestival Groningen één van de mooiste festivals van het land

28 maart 2016 om 11:41

Het Bierfestival Groningen is zonder meer één van de mooiste bierfestivals van ons land. Dat heeft onder meer te maken met de locatie. Tientallen brouwers presenteren hun bieren in de sfeervolle Martinikerk. Dit jaar is het festival op vrijdag 8 en zaterdag 9 april. Wil je erbij zijn? Koop dan snel je kaarten, want de belangstelling is enorm.

Het aantal deelnemers aan het Bierfestival Groningen blijft maar groeien. Ook dit jaar staan presenteren weer meer brouwers hun bier. Onder de deelnemers brouwerijen uit binnenland, zoals Ramses (zie foto), Mommeriete, Grutte Pier, het Epe Bier Collectief en tientallen anderen. Ook zijn er enkele buitenlandse brouwerijen aanwezig, zoals Huyge, Schneider Weisse en Biir. Voor bierliefhebbers is er heel veel te ontdekken.

Brouwwedstrijd

Tijdens het Bierfestival Groningen is er ook een wedstrijd voor professionele brouwers. Op vrijdag en zaterdag worden de Beste Tripel en de Beste Milk Stout gekozen. De jury bestaat uit bierdeskundigen Derek Walsh, Arjan ter Haar en Jan Machiel van Bragt. Ook voor amateurbrouwers is er een wedstrijd. Zij kunnen hun Milk Stout ter beoordeling inzenden. Hans Waning is hier keurmeester van dienst. De bieren worden voor het eerst gekeurd in het speciaal ontwikkelde bierproefglas AnDer 1.0

Bier & Spijs

Ook op het gebied van bier en spijs valt er veel te beleven in de Martinikerk. Net als vorig jaar heeft de organisatie alle restaurants van het land uitgenodigd de beste bier-spijs combinatie in te sturen. Vorig jaar werden talrijke smakelijke combinaties ingezonden. ’t Feithhuis uit Groningen maakte volgens de jury de lekkerste combi bestaande uit een lichtgerookte grasvarkensfilet en de Koud Vuur van Bax Bier.

Masterclasses

Je bierkennis bijspijkeren kan met de masterclasses. Internationale biergrootheid Melissa Cole geeft vrijdag- en zaterdagavond een masterclass. Sigarenrokers mogen op vrijdagavond de masterclass van Thijs Dijkstra niet missen. Hij vertelt over goede huwelijken tussen bieren en sigaren. Jentse Top geeft zaterdagavond een masterclass over barrel aged bieren. Erg interessant belooft de bijeenkomst te worden met Toon van den Broek. Hij vertelt over zijn ervaring met zure bieren als Vlaams Bruin en Geuzes. Met inschrijven moet je hier ook niet te lang wachten, want voordat je het weet zijn de masterclasses volgeboekt.

Bierdiner

Voor het eerst werd het festival dit jaar geopend met een groot bier-spijs diner gehouden. De Martinikerk was op donderdag 7 april speciaal voor dit diner ingericht als een bijzonder restaurant. Er werden zeven gangen met een bijpassend bier geserveerd aan zeshonderd gasten. Restaurant ’t Feithhuis en Dutch Cuisine chef Albert Kooy tekenden voor de gerechten, Melissa Cole koos de bijpassende bieren, waaronder enkele zeer bijzondere.

Kaartverkoop

Kaarten voor het festival kosten € 14,50. Er zijn drie sessies: vrijdag 8 april van 19.00 tot 23.00 uur; zaterdag 9 april van 13.00 tot 17.00 uur en van 19.00 tot 23.00 uur. Een passe-partout voor beide dagen kosten € 35. Kaarten voor de masterclasses kosten € 12,50. De Martinikerk is gevestigd aan het Martinikerkhof in hartje Groningen, op een kwartiertje lopen vanaf het NS-station.