Volop genieten op Bierfestival Fier Belgisch Bier

29 januari 2017 om 14:35

De sfeervolle Janskerk in Utrecht vormde het decor voor de eerste editie van het Fier Belgisch Bier festival. Op vrijdag 27 en zaterdag 28 januari was de kerk gevuld met dertig Belgische brouwerijen en nog veel meer biergenieters.

door Charlotte Wagenaar

Organisator Anja Netto is blij met de locatie. “De Dom was natuurlijk nóg mooier geweest, maar die wilden nog niet meewerken…” Kwestie van tijd, vinden wij! Maar ook in de Janskerk komt het festival prachtig tot zijn recht. Sfeervol belicht en met voldoende ruimte om te manouvreren – ondanks een uitverkocht festival – kon optimaal van de verschillende bieren worden genoten.

Belgisch Bierfestival

De expansie van speciaalbier in Nederland motiveerde Anja Netto enkele jaren geleden om verschillende biertypen niet alleen in haar café ’t Pandje, maar ook in de hele Nobelstraat meer op de kaart te zetten: het Streekbierfestival was geboren. Na vier succesvolle edities smaakte het naar meer: Anja besloot dat het na Groningen ook in Utrecht tijd was voor een Belgisch bierfestival.

Biercafe Olivier

In samenwerking met biercafé Olivier kwam het bierfestival van de grond. “Veel Belgische brouwerijen kunnen rekenen op ruim honderd jaar brouwervaring, en dat proef je.” En al gaan de speciaalbier innovaties in Nederland over het algemeen iets sneller, staan ook onze zuiderburen niet stil. Behalve de herkomst van de bieren zorgt ook de locatie dit keer voor een andere ervaring dan het Streekbierfestival: alle brouwers onder één dak. “Een stuk minder rennen en vliegen voor mij tussen alle cafés”, lacht Anja. De sfeer zit er ook volgens haar al goed in. “Het publiek wordt ook al iets jonger dan bij de eerste edities van het Streekfestival, dat mocht ook wel. Er zouden wel nog iets meer vrouwen mogen komen!”

Bier verbindt

Met een speciaal proefglas en vijf munten kan het feest beginnen. Keuze genoeg, van krachtige blond en tripel tot diep geroosterde stout en mierzoete kriek. Dat het Belgische bieraanbod allang niet meer alleen om traditionele smaken draait, blijkt wel uit bieren als een rokerige Smokey Li van Vliegende Paard Brouwers, gebrouwen met Lapsang Souchong thee. Of de black IPA – wel verdacht veel naar stout smakend – van de Brasserie de la Senne. Dat bier een verbindende factor kan zijn blijkt mooi uit dit Brusseleir bier: vertaald als ‘ik ben Brusselaar’ ging het massaal over de toonbank als eerbetoon na de aanslagen.

Jonger publiek

Brouwers Janos en Leopold van Hedonis uit Gent hebben het goed naar hun zin op het festival. Met drie eigen bieren en een collab – een samenwerkingsverband met een andere brouwerij – presenteren zij hun brouwerij, die nu anderhalf jaar bestaat. Uiteraard voorafgegaan door vele jaren thuisbrouwen. Ze vinden Nederlandse bierfestivals een stuk sfeervoller dan de Belgische, waar een kale zaal met tl-licht vaak het decor vormt voor het proeven. “En de gemiddelde leeftijd ligt hier dertig jaar jonger!” lachen de mannen.

Blond, Dubbel, Tripel

Volgens hen staat Nederland ook veel meer open voor speciale bieren, zoals de rokerige haverstout die zij bij zich hebben. “Belgische biersommeliers zijn nog bijna enkel gefocust op blond, dubbel en tripel.” Dat geldt ook voor de festivalbezoekers: “Als we in België op een festival staan, komen er altijd mensen vragen of we ook blond bier verkopen. In Nederland staat men veel meer open voor nieuwe stijlen.”

Bier en spijs

Lekkere biertjes maken hongerig, en na wat speurwerk bleek er eten aanwezig te zijn op het festival. Een beetje verstopt om het hoekje kon een muntje worden ingeruild voor een lekker hapje verzorgd door restaurant C’est Ça. Van groentenspiesjes tot buikspek, het is goed nieuws voor de fijnproever – iets minder voor de grote trek – en als bonus voor de bier en spijs liefhebber voorzien van advies over de beste smaakcombinatie. Wie het volgende biertje in een schoon glas wil, kan het glas simpelweg omwisselen voor een schone. Wat een service!

Streekbierfestival

Deze mooie, uitverkochte eerste editie belooft het begin te zijn van een nieuwe jaarlijkse traditie. Voor wie geen jaar wil wachten, staat over een paar weken alweer het Streekbierfestival te wachten, met streekbieren uit heel Nederland. Van 24 tot en met 26 maart in Utrecht!

Bianca van der Aalst genoot ook van de bieren en de locatie. Wat zij meemaakte lees je hier.

Fier Belgisch Bier

Bierfestival Fier Belgisch Bier