Bierdiner bij Gelagkamer Hoogh in Zwolle

22 mei 2017 om 09:22

Ook in Zwolle wordt in de Week van het Nederlandse bier volop aandacht besteed aan het steeds groeiende aantal bieren van eigen bodem. Hessel de Harder van restaurant Gelagkamer Hoogh en Jaco Schaap van Mitra Assendorp een organiseerden een zesgangen bierdiner in het sfeervolle restaurant aan de Sassenstraat in Zwolle.

door Frits Coers

Ik heb als bestuurslid van Gij Zult Genieten al vijftien jaar lang het voorrecht om iedere derde kerstdag met de andere bestuursleden te mogen koken met bier. Hierbij hebben wij in de loop der jaren de heerlijkste gerechten bereid met de meest uiteenlopende bieren, ieder jaar weer een genot om te doen. Onlangs hebben we met leden van ons genootschap zelfs een acht-gangen bierdiner gekookt en natuurlijk opgegeten.

Populus 6921

De entree was afgelopen week direct verrassend, een glas Populus 6921 oftewel Jopen Blond Eiken in een glas met daarin een bolletje citroen roomijs. Een bijzondere combinatie die vooral in het begin goed smaakte en het bier nog wat romiger maakte. De laatste slokken waren erg zoet en voornamelijk ijs, maar een erg leuke binnenkomer!

Na de verrassende entree werd het iets voorspelbaarder, carpaccio met Gulpener Dort, waarbij het bier het toch moest afleggen tegen de pesto en het zeezout. Ook de combinatie van zalm met La Trappe blond vond ik zelf niet optimaal. De zoetheid van het bier paste minder goed bij de vis, wellicht was een iets drogere Saison een betere combi geweest.

De beste combinatie

De presentatie van Hessel en Jaco gedurende de avond was erg onderhoudend en de bieren en gerechten werden uitgebreid toegelicht bij iedere gang. De beste combinatie van de avond was voor mij de Lowlander IPA in combinatie met kipfilet vergezeld door een milde curry met rijst. Een superlekkere combinatie waarbij de bitterheid van de IPA goed paste bij de pikantheid van de curry, super!

Ossenhaaspuntjes

Het hoofdgerecht bestond uit ossenhaaspuntjes met Bax Koud Vuur. Dit is een bier met een lichte rooksmaak en een prima bittertje. Het iets zoetige van de ossenhaas in combinatie met de rooksmaak vond ik niet de optimale combi, maar ook dit gerecht was erg lekker en de koks van Gelagkamer Hoogh verstaan duidelijk hun vak.

Om de avond af te sluiten waren er twee nagerechten. Eerst een chocolademousse van een heerlijk bittere pure chocolade gecombineerd met Jopen Ongelovige Thomas. Dit donkere zware bier heeft veel bitterheid die goed past bij de chocolade, alleen miste wat mij betreft de zoetheid die de chocolade wel heeft. Een Rochefort 8 of St. Bernardus 12 waren wellicht een nog betere combi geweest.

Afsluiter

Afsluiter was een kaasplankje met twee verschillende kazen met ook twee begeleidende bieren, de Czaar Peter van SNAB en de Texels dubbel. De kaas was erg warm en beide bier/kaas combi’s vond ik niet geweldig. Hier had meer in gezeten wat mij betreft.

Al met al was het een erg leuke en smakelijke avond met heerlijke gerechten en mooie bieren. Dat sommige combi’s niet helemaal spot on waren voor mij als ervaringsdeskundige van koken met bier betekent natuurlijk niet dat dit ook voor de andere gasten gold. Iedereen die voor het eerst mocht genieten van gerechten met bier heeft kunnen ervaren dat bier een minstens net zo goede begeleider is van lekker eten!
Wat mij betreft volgend jaar weer en ik daag Gelagkamer Hoogh en de Mitra uit om nog betere combi’s te maken met net zulke mooie bieren als dit jaar!!!