Prachtige combinaties laten Natasja stralen van geluk

8 oktober 2017 om 08:48

De tweede keer dat ik mocht aanschuiven bij een bierdiner was op vrijdagavond 29 september en het werd alleen maar mooier in vergelijking met de vorige editie.

door Natasja Bokschoten

Het diner is een samenwerking tussen het Vlaamse restaurant de Vrolijke Pater in Alkmaar en Richard Moerkerk van de BierBasiliek. Inmiddels is Richard gediplomeerd internationaal biersommelier. Samen hebben zij gezorgd voor verrassende herfstcombinaties, tussengerechten en bier. Dit gecombineerd met de Alkmaarse gastvrijheid van het gezelschap aan tafel maakte het een bijzondere avond waar ik nog heel vaak aan terug zal denken.

Opening en het voorgerecht

Na het plaats nemen aan tafel werd er vrijwel direct een bier neergezet. Dit was de Gijle Bock van brouwerij Broeder Jacob. Een bruin rood bier, medium body, 6,5% alcohol en met tonen van karamel een beetje zoetig maar zeer zeker niet overheersend. Heerlijk om mee te beginnen in ieder geval.

Het voorgerecht betreft een Beemster kalfstartaartje dat is aangemaakt met kappertjes, sjalot en roze peper. Het bijpassende bier bij dit gerecht betreft de Bravoure van brouwerij De Dochter van de Korenaar uit Baarle-Hertog wat gelegen is in de provincie Antwerpen. Het is een rokerig bier, amber van kleur met 6,5% alcohol wat heel mooi combineert met de oude kaas die er apart bij geserveerd werd. Grappige is dat het gerecht en het bier zonder de kaas niet zoveel deed qua smaakbeleving als combinatie maar met de kaas erbij was dit beslist een match made in heaven.

Tussen- en hoofdgerecht

Bij het tussengerecht had ik in eerste instantie als carpaccio fan verkeerd gelezen, het betrof dus een cappuccino van bospaddenstoelen met sherry, gerookte kwartel en half geslagen room. Het geheel werd geserveerd in een heel mooi bierglas waarbij het bijna niet anders kon dan het glas terug gezet werd op een biervilt uit gewoonte.
Het bijpassende bier bij het hoofdgerecht was de Mariage Parfait Kriek uit 2015 van Boon. Een zeer intens bier waarbij je er achter komt dat haat en liefde op een heel dun lijntje ligt. Van dit bier hou je of je hebt er helemaal niets mee als je het los drinkt zonder een gerecht, de smaakintensiteit kan nogal heftig overkomen.
Met zo’n 8% aan alcohol en de mooie kersen en houttonen die je in zowel de geur als smaak terug ziet komen is dit zeer geschikt bij een sterk hoofdgerecht met wild.

Het gerecht dat hierbij is gecombineerd betreft een biefstukje van hert, een saucijzenbroodje van haas en een stoofpotje van zowel haas als hert. Geserveerd in een enig pannetje overigens. De mooie diepe smaken van het wild zijn uitstekend geschikt om te combineren met het friszurige van de Mariage Parfait.

Wat ook nog leuk is om even mee te geven is dat dit bier zijn oorsprong vindt in een 1 jaar oude lambiek die op smaak gebracht wordt met 400 gram overrijpe kersen per liter. Vervolgens ondergaat het bier een tweede fermentatie en is drinkbaar na 2 jaar. Leuke bijkomstigheid is de houdbaarheid van maar liefst 20 jaar.

Dessert

Hier had ik echt onwijs naar uitgekeken. Met een tiramisu trifle van Bastognekoek, een mousse van mokka/chocolade en speculaasijs met koffielikeur kan je het slechter treffen.
Bij dit gerecht is de Mikkie = Cattivella neer gezet dat is gebrouwen bij brouwerij Birrificio Del Ducato uit Italië. Dit bier is een collab met Morebeer Brewing uit Amsterdam. Het betreft een crème Brûlée stout dat eerder iets weg heeft van een bier dat op een houten vat heeft gerijpt. Het is donker van kleur met een mooie schuimkraag. In de geur vooral het zoete van de vanille terwijl in de smaak er een vleugje chocolade en koffie vanuit de gebrande mouten naar voren komt.
Het bier combineert echt geweldig met de tiramisu echter met het ijs is dit niet helemaal een match al kan dit voortkomen uit de temperatuurverschillen tussen de beide producten. Qua smaken zou het wel een match moeten zijn namelijk.

De afsluiter

En net als je denkt nou dit is het dan komt Richard nog met een verrassing. Een heuse biercocktail met als basis het bier van brouwerij Broeder Jacob de Gijle Bock, Hasseltse koffielikeur whisky van Jameson uit Ierland. Een verraderlijk drankje aangezien het zoete van de bock en de koffielikeur de alcohol maskeert.
Na het diner voelt het voor mij aan als kerst met de mooie zware herfst gerechten in combinatie met de bieren en het prettige tafel gezelschap.
Blij verrast om te horen dat er in januari een vervolg komt met een winter diner. Ik zeg laat die winter maar komen!