Bier Run de grens over op zoek naar onbekende juweeltjes


Als bierliefhebber moet je soms verre afstanden afleggen, flinke hoogtes beklimmen en zeker ontzettend vindingrijk zijn om weer aan nieuwe speciale (Belgische) bieren te komen. Bieren die je nog niet eerder hebt gedronken, zelfs niet in één-of-ander donker, warm bruin café.
 Daar onderneem ik zo nu en dan een Bier Run.

Door René van den Berk

Dan is het ook wel fijn als die speciale bieren een beetje betaalbaar zijn. De Nederlandse wetgeving met alle accijnzen helpt daar niet bij. Vandaar dat ik regelmatig mijn heil zoek over de grens. Ik rij regelmatig naar België voor een heuse Bier Run.

Bier Run

Wat versta ik onder een Bier Run zul je je wellicht afvragen? Het is simpelweg afgeleid van de Amerikaanse term ‘Drug Run’, waarbij de overzeese kruimeldieven steeds creatiever moesten worden om hun waardevolle product de grens over te krijgen van Mexico naar de Verenigde Staten. Een Bier Run is voor mij dé oplossing om m’n passie betaalbaar te houden.
 Vandaar dat ik eenmaal per maand de grens overga, zoeken naar nieuw geel-, oranje-, lichtbruin-, bruin-, donker- en/of amberkleurige kostbaarheden.

Out of stock

Ik had al eventjes niet meer mogen genieten van dat overheerlijke Belgische speciaalbier. Tijdens de feestdagen gaat het er toch wat sneller doorheen dan normaal, hier in huize Van den Berk. Zaterdag was dan ook een uitverkoren dag weer eens een befaamde Bier Run te maken. Alleen dit keer niet alleen, want ik krijg geregeld het verzoek van familie en vrienden om mee te mogen liften naar mijn geheime stekkie over de grens. Dit keer zouden mijn zwager Sebastiaan en vriend Robin me vergezellen. 


Verscholen achter tankstation

Na een tocht van 20 minuten met de auto waren we met z’n drieën op de plaats van bestemming. In eerste instantie is het voor een eerste keer lastig te vinden. Gezien het verscholen ligt achter een tankstation.
 Als je eenmaal binnen bent, heb je het gevoel dat je in het paradijs bent beland. Zeker als je een ‘first-timer’ bent, want ze beschikken over een vrij rijke collectie. Een collectie van ruim 1600 speciaalbieren, die iedere week weer wordt aangevuld met nieuwe bieren uit België.Mijn compagnons zijn al vrij snel met hun karretje verdwenen in de rijk gevulde gangen van deze goudmijn, maar handhaven daarentegen wel een andere werkwijze om tot een overheerlijke selectie van bieren te komen. Soms zit hem dit in een gebrek aan ervaring, kiezen voor veiligheid en merken die bekend zijn of hangt het af van persoonlijke smaak.
 Ik kies in de najaarsperiode altijd voor de Belgische bruinen, ambers, dubbels, tripels en/of quadrupels. Hier-en-daar zit er natuurlijk ook een verdwaalde parel tussen die op speciale wijze is gebrouwen of met opmerkelijke ingrediënten tot stand is gekomen.

Uitzonderlijke juwelen

Het eerste wat mij uitlokt tot het meenemen van een bier is dan toch het etiket. Het moet mijn geest als het ware veroveren, verdient niet zomaar een plekje in het lege kratje dat gevuld mee terug naar Nederland gaat. Vervolgens kijk ik dan nog naar de ingrediënten, wijze van bereiden en de brouwerij waar het vandaan komt. 

Uiteindelijk na een ruim halfuur dolen door de overvolle gangen is mijn collectie weer compleet. Met een paar uitzonderlijke juwelen die ik nog nooit heb geproefd, zoals:‘GlenOak’, ‘Chimay Grande Réserve Oak Aged’, ‘Triporteur Full Moon 12’ en heel veel anderen.


Dat maakt zo’n tochtje op een zaterdagochtend iedere keer weer de moeite waard. Al wordt het komen tot een nieuwe selectie voor mij iedere keer weer een stukje lastiger, want dat krijg je als je als al vanaf je 19e levensjaar in contact bent gekomen met deze godendrank.

Blijf op de hoogte

Meld je aan op de nieuwsbrief voor tips en de nieuwste weetjes.