Bier als bescherming van landbouwgewassen

24 oktober 2017 om 12:00

Deze maand zijn er twee nieuwe stoffen aan de Europese lijst van basisstoffen voor gewas bescherming toegevoegd. En ons geliefde bier is daar één van!

Europese gewasbescherming

Op de lijst van basisstoffen voor gewasbescherming staan ruim 20 stoffen die met gespecificeerde toepassing als beschermingsmiddel voor landbouwgewassen gebruikt mogen worden. De twee nieuwkomers op de lijst zijn mosterdzaad en bier. Deze basisstoffen worden op Europees niveau toegelaten, de goedkeuring voor het gebruik van deze stoffen geldt dus in heel Europa. Een aanvraag kan door iedereen worden ingediend, ook door de lidstaten zelf. Zo werd bier aangevraagd door een Frans onderzoeksinstituut voor biologische landbouw ITAB, dat ook eerder al diverse Europese toelatingen van basisstoffen aanvroeg.

Slakkenbier

Flesjes ‘slakkenbier’ kunnen we, hoe leuk het ook klinkt, wel vergeten. Dit zou indiceren dat je met dit bier slakken kunt bestrijden, en dat mag dan weer niet. De middelen op deze lijst mogen namelijk niet met een gewasbeschermingsclaim op de markt beschikbaar gemaakt worden. Maar heb je thuis last van slakken? Dan kan je zeker eens een poging wagen deze beestjes buiten de deur te houden met een slokje bier voor hun neus.

Weinig risico

In het algemeen wordt van de basisstoffen op de Europese lijst aangenomen dat ze weinig risico met zich meebrengen. Zo mogen de stoffen geen invloed hebben op de hormoonhuishouding, het zenuwstelsel op het immuunsysteem. De effecten bij langdurige blootstelling moeten dus eerst duidelijk in kaart gebracht zijn voordat een stof aan de lijst toegevoegd mag worden. Andere stoffen op de lijst zijn bijvoorbeeld houtskool, brandnetel en zonnebloemolie. Voordat een stof toegevoegd wordt, wordt er dus eerst grondig onderzoek gedaan.