Berging Brouwerij betrokken vanuit het hart van Purmerend

4 augustus 2016 om 19:25

In een pand in Purmerend dat ruim 100 jaar geleden door het toenmalige Hollandia is gebouwd als melkfabriek wordt voor het eind van 2016 omgetoverd tot de nieuwe brouwerij van Berging Brouwerij. Het wordt het nieuwe thuis van brouwmeester Sjors Last en zijn mattie Nick van der Meer.

In 2013 zijn de jongens van Berging Brouwerij begonnen met hun eerste commerciële activiteiten, maar de echte gekte was al in 2006 begonnen toen brouwmeester Sjors zijn eerste hobbyinstallatie plaatste in zijn Berging. Daar komt de naam van de brouwerij ook vandaan. Vrienden en familie vroegen steeds “Heb je nog van dat Berging bier?” Dat werd op zeker moment zo’n begrip dat deze naam is gebleven.

Van melkfabriek tot balletschool tot bierbrouwerij

In 2013 kwam de eerste stap in de commerciële richting. Een 200 liter installatie werd aangeschaft en lokaal ging de verkoop van start. Al snel voldeed het aanbod niet meer aan de vraag en moest er bij diverse brouwerijen capaciteit worden gehuurd. Nu is het tijd voor de volgende stap. In maart 2016 kwam de financiering rond en eind juli waren alle vergunningen binnen om te mogen starten in de oude melkfabriek, die de laatste decennia dienst deed als balletschool.

Lokale betrokkenheid

Midden 2015 werden de eerste plannen geschreven. “Hoe willen wij ons als micro-brouwerij onderscheiden van andere brouwerijen en onze lokale betrokkenheid uitdragen?” Dat waren de eerste vragen die Sjors en Nick duidelijk moesten hebben. “Wij willen een brouwerij zijn waar wij als Purmerend trots op kunnen zijn en waarmee we een bijdrage leveren aan de gemeenschap. Een ambachtelijk en eerlijk product maken vanuit de visie dat bier verbindt. Bier is voor ons een product waarmee je geluksmomenten deelt, viert en creëert. Deze visie past niet op een industrieterrein. Juist de uitstraling van het pand, dat gelegen is in het hart van Purmerend, ademt de sfeer en het gevoel dat wij met ons product willen uitdragen”, aldus de oprichters van de brouwerij.

Bieren in opdracht

Ondanks dat de brouwerij al sinds 2013 bestaat heeft het nog niet veel bekendheid in Nederland. Dit komt omdat de jongens veel in opdracht maken voor anderen. Huismerken voor cafés, restaurants en festivals zijn hier een voorbeeld van. Wil je iets unieks op de tap? Geen probleem Berging maakte een op maat gemaakt product geheel naar wens. Ook werd er vorig jaar nog een jubileumbier gebrouwen in opdracht en naar recept van PINT. Daar ligt ook het grote plezier en de echte passie van Sjors. Nieuwe dingen maken, ontdekken en doorontwikkelen. Nu is dat anders. In juni 2016 is er een geheel nieuwe eigen bierlijn gelanceerd bestaande uit vijf bieren. “Natuurlijk worden er nog wel limiteds gemaakt en brouwen we seizoensbieren. Zo staat er al een bokbier te lageren op Amerikaans eiken.”

Biertypen

Het is de brouwvisie van Berging om biertypen te respecteren. Een tripel moet een tripel zijn! Maar binnen dit biertype wordt wel gekeken naar manieren om het naar de huidige tijdsgeest te halen. “Wat vinden we nu lekker en hoe kunnen we nog vernieuwend zijn zonder te schreeuwen?” Dat is de vraag die Sjors zichzelf altijd stelt bij het ontwikkelen van een nieuwe recept.

Berging BrewHub

Met de opening van de nieuwe brouwerij is er ruimte voor huurbrouwers, maar dan moeten huurders wel bereid zijn mee te werken. “Het is onze visie de brouwerij een broedplaats te laten zijn voor betekenisvolle samenwerkingen”, vertelt Nick van der Meer. “In onze ogen is er maar één manier om de Nederlandse biercultuur te versterken en dat is door het samen te doen. Van elkaar leren en elkaar naar een hoger niveau brengen, dat is waar wij voor staan. Dit willen wij doen vanuit onze BrewHub. Een ontmoetingsplaats voor brouwers maar ook voor producenten van andere ambachten. Samen kijken naar manieren om steeds waarde toe te kunnen voegen en samen mooie producten maken. Als je een recept wilt inleveren en denkt dat wij het voor je gaan brouwen ben je bij ons aan het verkeerde adres. Wil je samen met onze groep brouwers brouwen, kennis delen en elkaar helpen, dan ben je van harte welkom. Ook creëren we een kleine laboratoriumachtige setting waar geëxperimenteerd kan worden met de gekste dingen en ook een stukje onderzoek gedaan kan worden.”

Geen crowdfunding

De financiering voor de brouwerij was al in maart rond. Toch probeert de Berging Brouwerij door een crowdfundachtige vorm nog wat extra geld op te halen. Het idee is om een “wall of fame” te creëren. Een muur vol met tegels waar de namen op staan van onze ambassadeurs en vrienden. “Het doel is met het opgehaalde geld het pand toegankelijk te maken voor minder valide bierliefhebbers en om activiteiten te organiseren voor mensen die dit goed kunnen gebruiken. Lokale betrokkenheid is voor ons heel belangrijk”, vertelt Sjors. “We willen in het hart van onze gemeenschap staan en daarom zullen we zelf initiatieven organiseren maar ook lokale acties steunen waar dit gepast is.”

Meedoen met deze crowdfunding campagne kan voor €50. Heb je zin in een feestje? Voor €25 extra krijg je er ook nog een uitnodiging voor het openingsfeest bij. Het is de doelstelling om in november 2016 operationeel te zijn en in december 2016 de opening te vieren. Meedoen? Mail naar Nick, nick@bergingbrouwerij.nl.