Bavaria, een kijkje in de keuken van dit wereldmerk

13 oktober 2017 om 12:12

Bavaria is gevestigd in Lieshout. Daarmee vertel ik niets nieuws. Ik kom er niet uit de buurt en was nog nooit in dit Brabantse dorp geweest. Voor mij was Lieshout niet veel meer dan een bord aan de A50. Daar is verandering in gekomen. Deze week parkeerde ik mijn auto in het centrum van dit Brabantse bierdorp.

door Alain Schepers

Voor Bierista had ik een afspraak op het hoofdkantoor van Bavaria, aan de rand van het dorp. Tot mijn schande moest ik bekennen, dat ik nog nooit in de brouwerij geweest was. Nog voordat ik een voet zette in het hoofdkantoor, moest ik eerst alle hoeken van de brouwerij gezien hebben. En zo geschiedde.

Ik werd verwacht in het Bavaria Brouwerijcafé in het dorp. Daar werd ik opgewacht door Jolanda. Zij zou mij rondleiden. We drinken nog een kop koffie in het café dat Bavaria ademt. Het hele portfolio van Bavaria is er te verkrijgen inclusief nieuwe aanwinsten als Palm, Rodenbach, Maallust en de Molen.

Dan stappen we in de Bavaria Expresse. Een blauwe locomotief met wagon. En omdat we met zijn tweeën zijn, mag ik plaats nemen naast Jolanda in de locomotief. Tja,zo’n privé-rondleiding heeft zo zijn voordelen …

Bavaria gerstleiding

Bavaria gerstleiding

Na een klein ritje komen we aan bij de brouwerij. Ik zie een klein haventje in het kanaal waar schepen geladen met graan kunnen aanleggen. Middels een lange pijpleiding worden het graan direct richting de mouterij gebracht.

Familiebrouwerij

Als de Bavaria Expresse is geparkeerd valt direct op hoe groot het brouwerij-terrein is. Hier wordt veel bier gebrouwen, dat is wel duidelijk. Mocht je het beeld hebben dat Bavaria een Brabantse familiebrouwerij is, die op bescheiden schaal bier brouwt dan moet je je beeld nodig bijstellen. Bavaria is inderdaad een familiebrouwerij en is actief in 130 landen. Van Nederland tot Rusland en van Ethiopië tot de Verenigde Staten. Jaarlijks wordt er meer dan 7 miljoen hectoliter bier gebrouwen. Dat is maar een getal. Nu even voor het beeld: dat zijn omgerekend meer dan 2,1 miljard flesjes bier!

We starten de tour in een oud gedeelte van de brouwerij. Middels een film vertelt Johannes Swinkels over de geschiedenis; hoe hij en zijn drie zoons de basis hebben gelegd voor de bierbrouwer zoals we die nu kennen.

Mouterij

Dan neemt Jolanda me mee naar de mouterij. Bavaria heeft – heel bijzonder – een eigen mouterij. Hier wordt het graan verwerkt tot mout. Dat gebeurt in mouttorens waar op verschillende vloeren het graan ligt te ontkiemen. Daarna worden de kiempjes verwijderd en worden de korrels verwarmd. Zo ontstaan de enzymen die nodig zijn in het brouwproces. De moutsoorten die hier worden geproduceerd zijn geschikt om vrijwel alle soorten bier te brouwen. Van pils tot blonde lagers en van donkere ales tot weizenbier. De mout wordt rechtstreeks verkocht aan grote en middelgrote brouwerijen en via distributeurs aan kleine ambachtelijke brouwerijen.

Zuiver mineraalwater

Ook het water is een bijzonderheid bij Bavaria. Het wordt opgepompt uit bronnen op ruim 200 meter diep. Het is zuiver bronwater dat in het mineraalwaterhuis gefilterd wordt, zodat het bier mag worden. Het water is direct uit de bron te proeven. Zo kun je jezelf overtuigen dat het ene water echt het andere water niet is.

Brouwhuis

De volgende stap is richting het brouwhuis. Hier gebeurt het! Bij binnenkomst zie je de prachtige koperen ketels. Dat is pure nostalgie. Het koper wordt nog regelmatig gepoetst, maar gebrouwen wordt er niet meer. Dat gebeurt in grote RVS-installaties. Wat opvalt is dat het overal brandschoon is. Alles is strak en keurig netjes.

Iets anders dat opvalt is dat er nauwelijks mensen rondlopen, terwijl er toch enorme hoeveelheden bier gebrouwen op het moment dat wij door de brouwerij lopen. Alles is zo geautomatiseerd dat het hele brouwproces geregeld wordt door slechts een handjevol mensen.

Apollo

Als we langs enorme rechtopstaande tanks lopen, stopt Jolanda. “Dit zijn onze Apollo-tanks’, zegt ze. Ze knoopt er gelijk een heerlijke anekdote aan vast. “Dit soort tanks werden geplaatst in de tijd dat de Apollo-raketten naar de maan werden gestuurd. Toen onze tanks werden geplaatst kwamen er een boel nieuwsgierige mensen op af. Zij kregen te horen dat er vanuit hier ook een Apollo zou worden gelanceerd. Sindsdien noemen we deze tanks – Apollo’s.”

Belasting blauw

Jolanda heeft nog meer sterke verhalen. Althans, ik vermoed dat het een sterk verhaal is dat geboren is aan de toog na een paar Bavaria’s. “Bavaria loopt voorop als het om duurzaamheid gaat. We gebruiken slechts 3 liter water om 1 liter bier te brouwen.” Tot zover het feitelijke deel. “Al heel vroeg waste Bavaria de etiketten van de flessen. De pulp werd hergebruikt, onder meer om enveloppen van de Belastingdienst te maken. Daarom zouden de belastingenveloppen blauw zijn.” Een mooi verhaal met een hoog fictiegehalte.

Tot slot nemen we nog even een kijkje op het dak van het brouwhuis. Zo kun je het enorme complex goed overzien. In de verte is het hoofdkantoor te zien. Opvallend is de rechte tunnelbuis die als een aorta over het complex loopt. Hierdoor lopen de medewerkers naar hun werkplek, zodat ze niet over het terrein hoeven waar vrachtwagens en vorkheftrucks soms door elkaar krioelen.

Bavaria complex

Bavaria complex

Tante Corrie

In de oude eestruimte vertelt Johannes Swinkels meer bijzonderheden over Bavaria, onder meer over het bottelen. Dan lopen Jolanda en ik terug richting het Brouwerijcafé. We lopen langs het huis van Tante Corrie. Zij is een Swinkels-icoon. Telkens als er grote beslissingen moeten worden genomen door de directie wordt er vergaderd bij Tante Corrie aan tafel. Soms blijft ze er gewoon bij zitten. Het is immers haar woonkamer. Soms komt ze ook bij ons in het café en dan zegt ze ‘ik ben er uitgezet’. Dan weten wij precies hoe laat het is”, aldus Jolanda.

Bitterballen

In het Bavaria Brouwerijcafé wacht normaal gesproken nog een product-confrontatie. Anders gezegd, je drinkt gezellig nog een glas bier. Aangezien ik een afspraak heb op het hoofdkantoor, laat ik de consumptie aan me voorbijgaan. Wel krijg ik een schaaltje bitterballen mee. “Daar zijn ze gek op, op het hoofdkantoor.” En zo gebeurt het dat ik mijn entree maak op het hoofdkantoor van Bavaria omgeven door een walm van bitterballen. En het blijkt dat net als bier, ook een bitterbal verbroedert!

Geïnteresseerd in ook een rondleiding met alles er-op-en-er-aan? Hier lees je hoe jij kunt boeken.

Meer leuke weetjes en feiten over Bavaria vind je hier.