André Köppen en Derek Walsh lanceren het perfecte proefglas

11 januari 2016 om 19:45

Onbegrijpelijk dat het er nog niet was, een officieel proefglas voor bier. Vele jaren zijn bier- consultant Derek Walsh en biersommelier André Köppen op zoek geweest naar het ideale glas om bier te ruiken, beoordelen en te drinken. In een samenwerking met Royal Leerdam ontwierpen de bierprofessionals een perfect bier(proef)glas voor het optimaal drinken en proeven van de verschillende biersoorten. 

AnDer 1.0

Ondanks verschillende testen waren Derek en André niet in staat om een glas te vinden die het bier optimaal beoordeelt op kleur, helderheid, schuim en smaak. “Als compromis wordt er wereldwijd gebruik gemaakt van het ISO INAO wijnglas maar dit glas is niet ideaal voor bier”, aldus Derek Walsh. Dit was voor André Köppen aanleiding om contact op te nemen met Royal Leerdam. Na maanden van ontwerpen, testen en het optimaliseren is het AnDer 1.0 bierglas ontstaan.

Eigenschappen

De gebalanceerde vorm van het glas accentueert het schuim, de aroma’s en de smaken. De aangebrachte mousseerpunten zorgen voor sprankelend bier met een mooie schuimkraag en een mooie geurontwikkeling. Het glas is geschikt voor proeverijen van 10cl tot 15cl, maar ook voor alledaags biergenot tot 20cl.

Mening van bierexperts

“Dit proefglas licht het tipje van de sluier op dat andere proefglazen laten liggen!”
Rick Kempen, StiBON – Doemens Diplom-Biersommelier (Nederland)

“Het AnDer 1.0 glas is elegant en robuust. De geur blijft erg mooi in het glas hangen en het koolzuur duwt het schuim perfect op.”
Arvid Bergström, Biersommelier en Chefkok (Nederland)

“Qua vorm vind ik het een aantrekkelijk glas. Oogt goed en sierlijk. Inhoud is voldoende groot. Er gaat ongeveer 200 ml in zodat het ook te gebruiken is om gewoon een biertje te drinken. Geuren komen goed tot hun recht. Met name geuren als caramel, mout en esters lijken beter waar te nemen dan in een iso glas. De schuimkraag wordt mooi gecomprimeerd in de opening van het glas.”
Hans Warning, Hoofd Bier Keurmeesters Gilde (Nederland)

“Dit prachtig glas maakt het ‘degusteren’ van bier zeer aangenaam. De unieke vorm zorgt ervoor dat de aroma’s volledig tot hun recht komen. Ze worden als het ware naar de neus gestuwd. De dunne rand staat garant voor een aangenaam gevoel als we het glas aan de lip- pen zetten. De body en de smaak worden geaccentueerd (klokbeweging) door de vorm tij- dens het proeven. Het glas ligt prettig in de hand en is esthetisch gezien heel mooi.”
Luc De Raedemaeker, Tasting Director Brussels Beer Challenge. Doemens Diplom-Bier- sommelier (België)

“AnDer works amazingly on foam, and this is important in competitions. Moreover is far better than a classic competition glass. I’d like to use it in beer contests!”
Andrea Turco, Beer judge / blogger (Italië)

Royal Leerdam

Het merk Royal Leerdam, dat haar oorsprong heeft in 1878, is Nederlands grootste en oudste tafelglas merk. Royal Leerdam staat bekend om haar elegante & functionele wijnglazen voor zowel de consument als de horecaondernemer. Daarnaast bestaat het assortiment uit een groot aantal water- en specialiteitsglazen. Iconische ontwerpen zoals het Gilde glas en het Bouquet glas alsmede functionele proefglazen onder de Specials serie.

Iedereen die de AnDer 1.0 wil proberen, kan deelnemen aan de glasproeverijen die Derek en André verzorgen op de Horecava in de stand van Royal Leerdam. Het glas wordt ook gebruikt als proefglas in het bier pop-up restaurant van de Horecava in de Amsterdam RAI.