Zoveel soorten bier, zoveel soorten glaswerk

20 september 2022

Zoveel soorten bier, zoveel glazen. En dan heeft ook nog eens bijna elk merk heeft een eigen glas. Met zoveel verschillende soorten bier raakt je kast al snel te klein. Wij helpen je door het oerwoud van glazen heen met een aantal simpele uitgangspunten.

Laten we breed beginnen. Ondergistende bieren schenk je het beste uit in een hoog en smal glas, dat van boven net iets breder is dan de onderkant. Ondergistende bieren zijn bijvoorbeeld pilseners. Bovengistende bieren komen het best tot hun recht in een bokaalvormig glas of een zogenaamde (trappisten)kelk. Bovengistende bieren hebben over het algemeen meer aroma. Tot deze categorie behoren onder meer abdijbieren en blonde bieren.

Ribbeltjes

We kennen allemaal wel het vaasje, het glas dat veel gebruikt wordt voor een glas pils. Datzelfde geldt voor het klassieke ‘fluitje’. Ook een uitstekend glas voor een mooi pils. Een vaasje is ook wat smaller van onder dan van boven. Soms hebben glazen een extra feature zoals bijvoorbeeld de pilsglazen van Jupiler. Je weet wel, die met die ribbeltjes aan de onderkant? Die ribbels zitten in het glas zodat je vingers niet aan het glas geplakt raken door de kou van het bier. Schenk je een wat luxer pils, of wil je pilsje meer grandeur geven? Schenk dan je bier in een smal en hoog glas dat iets breder naar boven uitloopt, maar wel één met een voetje. Zo’n voetje plaatst het glas letterlijk op een voetstuk.

Amber

Een amber bier komt het best tot zijn recht in een (trappisten) kelk of in een tulpglas. Een echte klassieker is de kelk van De Koninck. ‘Het bolleke’, zoals dit glas heet is tot ver over de Belgische grenzen een begrip bij bierliefhebbers.

Weizen

Weizen glazen vallen alleen al op door hun grote formaat, al zie je ze steeds vaker ook in wat bescheidener formaat. Het gaat vaak om glazen met een inhoud van een halve liter, waar je na het inschenken een prachtige schuimhoed op kunt schenken. Als je het goed doet tenmiste. De Weizen-glazen hebben wel iets van een zandloper. Breder aan de onderzijde, smal in de heupen en breed van boven. Bekende Weizen-bieren komen vooral uit Zuid-Duitsland, denk aan Paulaner, Franziskaner, Weihenstephan en Erdinger.

Ken jij de verschillen tussen Witbier en Weizen?

Witbier

Witbier wordt vaak over één kam geschoren met Weizen. Dat is niet terecht, want het zijn twee verschillende bierstijlen. Witbier kennen we vooral door Hoegaarden. Deze ‘Moeder aller Witbier’ schenk je in een dik en stevig glas. Het is bijna een pot. Van boven net iets breder dan van onderen en met kenmerkende verticale poortachtige rondingen. De rand bovenaan is breed en is niet, ik herhaal: niet, bedoeld om een schijfje citroen aan te hangen.

Abdijbieren

Abdijbieren, zoals een Tripel, schenk je bijvoorkeur in een kelk. Bekende abdijbieren zijn Leffe, Grimbergen en Affligem. Schenk ze rustig uit in de komvorm, die zo kenmerkend is voor de kelk. Een bescheiden schuimkraag ligt als een dekentje over de fijne aroma’s, die je vanuit het kelkglas in optima forma over je smaakpapillen kunt laten vloeien.

Bierista Top 10 Tripel

Zware blonde bieren

Zware blonde bieren horen in een tulpvormig glas. Sprekend voorbeeld van een zwaar blond bier is de Duvel. In het bijbehorende tulpglas worden de aroma’s op de juiste manier verspreid, zodat het bier smaakt als het bedoeld is. Als je dit niet gelooft, drink dan eens een Duvel uit bijvoorbeeld een pilsglas. Als je het bier in het tulpglas en in het pilsglas naast elkaar proeft, zul je opmerkelijke geur- en smaakverschillen ervaren. Heb je ooit al wel eens goed in de bodem van een Duvelglas gekeken? Daar staat de D van Duvel in gekrast. Deze bewuste beschadiging zorgt voor een constante ontwikkeling van koolzuurbelletjes, die het verspreiden van de aroma’s bevorderen, zodat jij optimaal van je glas Duvel kunt genieten.

Bockbier

Bockbier smaakt het beste in een tulpvormig glas. Een brede ronde onderkant loopt naar boven iets smaller toe. De veelal zoete, moutige tonen bereiken zo op de juiste manier je neus en mond. Bockbier is een echt seizoensbier dat het meest wordt gedronken in de herfst.

Bierista Top 10 Bockbier

Geuze

Lambiekbieren en Geuzes zijn in Nederland niet reuze bekend, maar ze winnen steeds wat meer terrein. In België zijn deze zure bieren van spontane gisting een begrip en bij veel levensgenieters zeer gewild. Geuzes kunnen worden opgelegd en zich tientallen jaren blijven ontwikkelen. Zo’n bier verdient het juiste glas. Een geuzeglas is als een pilsglas, smal van onder langzaamaan iets breder uitlopen naar boven. Opvallende zijn de ribbels op de onderste helft van het glas. Ze zijn bedoeld om het bier niet te snel te laten opwarmen als jij het glas in de hand houdt. Bekende geuzenamen zijn Tilquin en Boon.

Stout

Tot slot het ideale glas voor een stout. Je kent wellicht de grote ronde vazen uit de Engelse pubs. Ook weer wat smaller van onder en breder van boven. De inhoud is groter dan van een pilsglas en de rondingen van het stoutglas zijn prominenter. Een Guinness Draught, inderdaad de naamgevende brouwerij van het boek met alle records, is een wereldberoemd voorbeeld. Het donkere bier wordt in twee delen getapt. Eerst wordt het glas voor 3/4 volgeschonken. Dan wordt het circa twee minuten weg gezet. Fantastisch om te zien hoe het schuim langzaam naar boven dwarrelt. Mede dankzij de gebruikte stikstof ontstaat zo’n fijne schuimlaag dat het wel slagroom lijkt.

Bierista Top 10 Stout

Na de rust tapt de barkeeper je glas vol. Een beetje vakman of -vrouw tapt er een harp – het symbool van Ierland – in. Alleen in het juiste glas en juiste drinktechniek kun je het figuurtje tot de laatste slok in tact laten.

Meer weten over bier, het schenken van bier en het proeven van bier? Volg de Bierista Bieropleiding!