Weizen Dunkel

Algemene kenmerken

Dunkelweizen is een bovengistend tarwebier waarvan het recept caramouten bevat, waardoor een donkere kleur en meer karamel / chocolade en zoethout-smaken ontstaan. Het is rijker is dan de gewone Weizen. Het kruidige karakter is zeker ook in de Dunkelweizen aanwezig. De hopbitterheid is zoals bij alle klassieke Weizens vrij laag.

Uiterlijke kenmerken

De kleur is van koperachtig tot donkerbruin. De helderheid is afhankelijk van de vermenging van de gist die in de fles aanwezig is, van helder tot tweeschijn. De Dunkelweizen heeft een uitbundige gebroken witte schuimkraag die fijn van structuur is en lang blijft staan.

Geurassociaties

De Dunkelweizen heeft net als de blonde variant een duidelijke kruidnagelgeur (4VG), maar meestal ook de geur van bananen / bubblegum (isoamylacetaat). Daarnaast kan een lichte tot medium karamelmoutgeur aanwezig zijn.

Smaak

Ook in de smaak komt de kruidnagel en banaan door. Daarnaast licht karamelmoutig, zoetig tot zoethoutachtig. In de Dunkelweizen hoort gebrande moutsmaak niet te overheersen. De smaak van tarwemout kan zeker aanwezig zijn.

Basissmaak

Zoetig, bitterig en soms iets zurig.

Body

Medium.

Mondgevoel

De tarwe samen met de gist zorgen voor een romige zachtheid. De ruime koolzuur maakt het bier sterk samentrekkend. Soms licht mondklevend.

Nasmaak

Zacht zurig met soms wat karamel en / of vanille.

Opmerkingen

De Dunkelweizen onderscheidt zich in kleur van de normale Weizen, maar ook in smaak is het bier breder, ronder en rijker door de toevoeging van donkere mouten.