Rene.van.den.berk

René van den Berk Veldhoven

Bierista
42 Reviews
Op vrij jonge leeftijd (19 jaar) ben ik al in aanmerking gekomen met Belgisch speciaal bier. De nalatenschap van ruim 6 jaar horeca ervaring op het beruchte 'Stratumseind' van de stad Eindhoven. Er lag daar vroeger zo'n gezellig oud bruin café 'Van Mol' waar op donderdag, vrijdag en zaterdag de 25+ -, 30+ -, 40+ - en 50+ -ers allemaal gezellig kwamen om de socializen en van een (special) biertje te genieten. Meteen een ambience waar ik me thuis voelde, waardoor ik meteen gesolliciteerd heb. Ondanks dat ik nog wat jonger was dan het gemiddeld publiek. Ik werd aangenomen voor 2 dagen. Vanaf toen was er géén weg meer terug en speciaal bier werd onderdeel van m'n leven. "Hoe kwam ik dan aan 't proeven?": vraag je je dan af. Nou, naast een stapavond mocht ik ook een zondag(oudel*llen)middag en -avond draaien. Oude mannen kwamen uren aan de bar zitten om o.a. Brugse Triple en andere bieren te drinken, te babbelen, krantje lezen of biljarten. MAAR!, de brouwerij liet ook testfusten achter die wij als barpersoneel mochten opmaken met de resterende Franse kazen, van de Eindhovense dinsdagochtend markt, van voorgaande avonden. HIerdoor kwam ik voor het eerst in aanraking met het Belgische speciaal bier 'Cuvée des Trolls'. Sinds die ene slok was er géén weg meer terug en was de liefde voor Belgisch special bier geboren. Het werd voor mij het 'drank-van-de-goden' en pils werd voor mij slootwater. Elke maand ga ik dan ook op een 'speciaal Belgische bier-run' naar België om weer een krat(je) in te slaan met bieren die ik nog nooit heb geproefd. Ik vind het dan ook een hele eer om mijn liefde, ervaring en smaak voor speciaal Belgisch bier, abdij- en brouwerijbezoeken, speciaal Belgisch bier & eten, trailrunning & bier en tevens andere zaken met jullie via dit platform te mogen gaan delen. Het is één van mijn grote liefdes! Ik hoop ooit tijd te hebben om deze ervaring toe te passen binnen een opleiding tot Biersommelier bij bijvoorbeeld StiBon, maar dat is iets voor de toekomst. Groet René Ps. hou me in de gaten.

Beoordelingen (42)

Rene.van.den
Bierista
7,9

Kiss from a Rose

Geslaagd fris biertje voor de zomer. Waar je er wel meerdere van kan drinken. Goed samen zal gaan met een fris en hartig dessert. Eerste wat ik ook aan moet denken, terwijl ik nog niet van het befaamde Treeswijkhoeve dessert heb mogen genieten.

Zicht 7,5

Zeer licht zachte en geel troebele kleur met een mooie wit schuim. Dat mooi bij het tappen even blijft staan en pas rustig zakt.

Neus 7,8

Een fijne gezoete geur waar de frisse limoen/cirtrus goed naar voren komt bij het inhaleren. Edwin van Moll slaat de spijker op z'n kop met dit bier. Alleen bij het proeven van de armoma's die je neus plezieren.

Smaak 8,2

Een zacht witbier met een heerlijk fris bittere en zoete smaak. Alleen niet een bittere smaak die overheerst of vervelend is bij het proeven, maar door de lime zorgt het juist voor een bepaalde finesse. De smaak blijft heel even in je keel hangen en zakt daarna weer weg. Het is een niet sterke doordrinker. Het rosewater komt, maar heel subtiel en minimaal terug bij het proeven. Het is een witbier met de juiste extra dimensies.

Spijs suggestie

Lekker koud, fris, zoet en bitter ijsdessert.
Rene.van.den
Bierista
7,3

Ramses Bobcat 2.0

Het is een solide stout, maar hou er persoonlijk niet van. Toch is het wel wat Ramses heeft gedaan, want her is een stout die ik wel zou aanraden. Zelf zou ik het Laurier weg hebben gelaten, want vind zelf niet prettig. Hij staat er wel en is lekker.

Zicht 7,1

Het is een heel donker bijna zwart bier met licht bruine kraag.

Neus 6,7

Duidelijk meteen de geur een van koffie, geroosterde en gebrande mouten, laurier en ergens een houtige smaak. Kruidigheid overheerst licht.

Smaak 7,0

Binnen de nasmaak komen de geuren meteen terug in praktijk. Soort brandige hout smaak. Ergens lijkt het wel licht gerookt. Koffie, chocola duidelijk in de afdronk als jij blijft hangen in de keel.
Rene.van.den
Bierista
7,1

Anker Boscoli

Moet toegeven dat dit naast de KriekMax dit waarschijnlijk de enige fruitige Kriekenbier is die ik in de laatste vijf jaar of meer heb gedronken. Hij zit als eenling bij het pakket van brouwerij Het Anker. Maar het liet me denken dat ik vroeger van die zoete siroop altijd dronk bij de warme zomeravonden open de camping. Wat dronk ik dat toen veel.

Zicht 7,3

Een mooie diepe robijn rode kleur, amber tint, roze hoofd. Fruitig aroma, framboos, zoete kers, aardbei, brooddeeg.

Neus 7,1

Het bier heeft een fruitig aroma van o.a. framboos, zoete kers, aardbei en ergens een soort brooddeeg geur. Ja echt!

Smaak 6,8

Zoete fruitige afwerking, denk aan kersen limonade of siroop, lichte framboos. Ergens ook wat citroenzuur. Een van de betere bosvruchten-achtige kriek die ik onlangs heb geproefd. Was nog Kriek Max in de Ardennen toentertijd. Vind dese beter ergens.
Rene.van.den
Bierista
7,6

Troubadour Westkust

Ik hou van dat uiteinde en sensatie in de mond tussen slokjes. Er is iets kruidigs, maar zodanig genieten elke slok. Zeer aan te bevelen. Nu ja, met de rang van Black IPA heb ik mijn twijfels. En niet erg koud drinken.

Zicht 7,5

Kleur is donkerbruin, troebel, modderig, klonterig, verpakt fermentatieresten of iets wat, met bruine redelijke schuimkraag.

Neus 7,2

In begin een niet te plaatsen geur, moutige en misschien wat zoet van snoep. Ik kon niet te vangen veel aroma. Misschien verkeerde glas keuze om te proeven.

Smaak 7,8

De smaak is zoet, moutig met een verre hint van koffie. Het einde is bitter en zeer droog. Zeer droog wel te benadrukken.

Spijs suggestie

De zoetachtige snoep smaak met het kruidige zou ik aanraden om iets tegenhangend in smaak te pakken. Een lekker robuust stuk vlees zoals een entrecote zou passend zijn.
Rene.van.den
Bierista
7,8

Troubadour Obscura

Dit bier is mooi gepresenteerd, heeft een complexe aroma en smaak. Wel helaas op een gegeven moment enorme zoet en onaangenaam. Zeker omdat het beëindigen van afdronk zorgt voor sterke metalen noot smaak.

Zicht 7,6

Donker, licht robijn rood, zeer overvloedig schuim vrij snel doordringt en zinkt naar de toch al sterke uitschot. Hiedoor levert het schuim veel sporen op het glas.

Neus 7,6

Caramel, suikerriet, rum, licht alcohol, na een tijdje het gevoel een gebakken appel en chocolade tint te ruiken.

Smaak 7,8

Aanvankelijk zeer droog mer caramel, suikerriet. Ik vind hem ergens TE zoet. Beetje van alcohol nadat hij komt te achterin de keel. Jammer dat er weinig houten counter bitterheid is. Wel een behoorlijk lange metallic-chocoladesmaak;

Spijs suggestie

Goed samen met een nagerechten of voorafje. Vooraf iets met vlees. Nagerecht toch iets zoutigs aanraden. Flinke sterke kaas mag.
Mooi donker gerstewijn bier waar ik na jaren de eer weer eens had om er een te proeven tijdens de proeverij. Wel een heel speciale editie uit 2009!heb ik mogen proeven. Zeker toen ik die op temperatuur heb laten komen, komt hij zeker meer tot zijn recht.

Zicht 8,2

Mooi donker bier. Donker bruin en licht troebel.

Neus 8,1

Mooie romige, zoete en kruidige neus die binnenkomt.

Smaak 6,9

Zacht licht zoet en kruidig van smaak. De afdronk is mooi rond en blijft een hele tijd hangen. Beste om dit bier echt op temperatuur te laten komen, want dan is het bier juist heel zacht. Heerlijk evenwicht van de caramel, chocola en fruitige smaken. Goed in evenwicht vind ik.

Spijs suggestie

Zeker in de winter zou ik het aanraden met een lekkere wildraqout
Met de cognac variant is de Goose Island meteen on-the-money. Alles klopt bij het bier, maar de verschillende smaken van o.a. licht vanille, kruidig, koffie et cetera is precies in evenwicht. Wat je bij andere bieren soms ziet, dat toch één de boventoon heeft. Hebben de brouwers dit in evenwicht. Alleen de cognac vind ik zelf even zo sterk.

Zicht 8,4

Mooie volle donkerbruine kleur voert de boventoon. Net als de cognac variant staat hij voor mij meteen.

Neus 8,5

Meteen de lichtzoete geur komt binnen. Toch ook het kruidige en chocola-achtig wat ik bij de bourbon variant oppikte komt hier wel terug.

Smaak 9,0

Mooi volle, zachte en warme smaak die meten bij de eerste slok binnenkomt. Net als de cognac blijft de smaak mooi hangen. Langer genieten. Het kruidige, vanille en licht gedroogd fruit ergens komt goed naar voren. Het bier zorgt voor een bepaalde warmte in de keel en mond die blijft hangen. Alleen niet vervelend. Koolzuur is niet overheersend en dat is helemaal top. Zou niet moeten.

Spijs suggestie

Dit bier is zo speciaal, dat een lekker stuk en kostbaar vlees moet. Denk daarbij aan bijvoorbeeld botermalse lamshaasjes. Maakt niet zoveel uit. Iets hartigs van aardappel zou het afmaken.
Solide en bier waar Hertog Jan meteen de spijker op z'n kop slaat. Alles aan dit bier klopt. Gek toch; hoe je als niet liefhebber van cognac dit meteen als je gedeelde favoriet van de 4 varianten hebben.

Zicht 8,0

Mooi diep roodbruine kleur. Zicht is minder goed dan bijvoorbeeld de port variant, maar het ziet eruit als warm bier wat er staat. Zeker als je hem zo in het daglicht houdt.

Neus 8,1

Wat een heerlijk volle, kruidig, koffie achtig en lichtzoete geuren komen je neus binnen. Ben totaal niet een cognac liefhebber en toch had dit bier mij meteen in z'n macht. Geur die nog even langer blijft nahangen dan de anderen varianten.

Smaak 9,1

Ben zeer onder de indruk van dit bier bij de eerste slok. Een vol, kruidig en toch zachtbier komt binnen. Je proeft goed de subtiele koffie en chocolade hinten in het bier. God wat is deze lekker en blijft de smaak goed hangen.

Spijs suggestie

Dit bier kan bij zoveel zaken passen, maar ik zou het wel koppelen aan een hoofdgerecht. Beste zou zijn een lekkere stuk wild, zacht gezout sukade of mooie rosbief uit de over. Gecombineerd met lekker hartige groenten zoals broccoli et cetera.
Ik was niet meteen achterover geslagen bij deze variant, maar dat was juist alleen positief als het om de 3 andere varianten betreft. Die moesten nog komen bij de proeverij dus kan alleen maar overtroffen worden. Vond deze al lichtzoet kwa smaak. Je zou niet zeggen, dat de zware grandprestige de basis voor het bier is. Maakte me wel zeer nieuwsgierig naar de andere 4 varianten.

Zicht 7,5

Mooi diep rode kleur als je hem voor het daglicht houd in het proeflokaal.

Neus 7,4

De zoete geur van het gedroogd fruit komt meteen je neus binnen. Het is niet overheersend. Licht heel licht caramel hintje merk ik wel.

Smaak 7,3

Dan zie je maar weer tijdens het proeven (en proefmiddag), dat de smaak heel persoonlijk is. Ik vind hem lekker, maar de ietswat zoete afdronk mag me niet bekoren. De smaakt blijft niet zo lang nahangen dan de andere 3 varianten.

Spijs suggestie

Zou het zelf aanraden bij een nagerecht. Mag met een heerlijk simplistisch kaasplankje. Een ander ziet nagerecht zou ook mogen.
Solide en goed bier. 1 van de betere van de 4, maar daarom toch niet mijn persoonlijke favoriet. Zie je wel, dat smaak persoonlijk is.

Zicht 7,6

Mooi donkerbruin bier van kleur. Wat moeilijker bij daglicht door te kijken.

Neus 7,9

Een heerlijk zacht, kruidig en enigzins licht zoete vanille geur. Van de 4 vatgerijpte varianten is het niet m'n favoriet. Geur is solide en staat stevig.

Smaak 10,0

Een volle romige smaak die meteen goed blijft hangen achter in de keel. Het is ergens wat kruidig en koolzuur vind ik hier iets meer de boventoon hebben. Meer dan bij de andere 4 varianten. Had van mij wat minder gemogen. Na het wat warmer op temperatuur laten komen, bevalt bij me beter.

Spijs suggestie

Heerlijk met een lekker stukje rund. Welk gegrild vlees maakt niet zoveel uit.

Join the club

Deel jouw beoordeling en maak kans op een gratis Bierista-pakket