Alcoholvrij bier maakt je niet dik

Alcoholvrij bier heeft diverse gezondheidsvoordelen ten opzichte van alcoholhoudende dranken. Een van de voordelen is dat een 0.0 aanmerkelijk minder calorieën bevat dan een gewoon glas bier met alcohol.

Laten we eerst even een aloud misverstand de wereld uit helpen. Je krijgt geen bierbuik van bier bij een normale bierconsumptie. Ja, als je elke dag liters bier drinkt, zul je aankomen. Maar dat geldt bij zo ongeveer alles wat je eet en drinkt: overdaad schaadt. Drink je tot twee glazen bier per dag en drink je een paar dagen per week niet, dan is er niets aan de hand. Dan past bier prima in een verantwoorde levensstijl.

Uitdaging

Bier bevat per glas ook minder calorieën dan een glas rode wijn (125 kcal per 150 ml) of zoete witte wijn (145 kcal. per 150 ml). De uitdaging zit er in om het bij een of twee glaasjes te laten. Maar ja, het is gezellig en we nemen er nog maar één. Dan begin je trek te krijgen en neem je een handjevol pinda's (315 kcal. per 50 gram) en wat chips (135 kcal. per 25 gram). En daar gaat het fout. Dat zijn de dikmakers. Bovendien zorgt alcohol ervoor dat je wat losser wordt, dus twee glazen worden er makkelijk drie, en vier ...

Hoe zwaarder des te meer kcal

Alcoholvrij bier biedt in dit opzicht veel voordelen. Een normaal glas bier bevat zo'n 110 tot 115 kcal. per 250 ml. We hebben het hier over Pils. In de regel geldt, hoe zwaarder het bier hoe meer kcal. Een Tripel van 8% bevat al snel meer dan 160 kcal. per glas van 250 ml. Een alcoholvrij bier bevat minder calorieën, gemiddeld zo'n 65 kcal. per glas van 250 ml. Bij de alcoholvrij bieren zijn behoorlijke verschillen waar te nemen. Zo dronken wij een Budweiser zonder alcohol met slechts 15,5 kcal per 100 ml. De Sportzot van Brouwerij De Halve Maan telt 41 kcal. per 100 ml.

Veel profijt

Praat je over gemiddelden, dan kun je grofweg stellen dat alcoholvrij bier eenderde tot de helft minder calorieën bevat dan een alcoholhoudend bier. Dat voordeel loopt snel op als je geen alcohol drinkt, want je kunt 'snackhand' makkelijker beheersen. Je laat laat de borrelnootjes, bitterballen en de worstjes makkelijker staan. Nog een voordeel is dat je weet wanneer je moet stoppen, wanneer het genoeg is geweest. Dat scheelt ook weer wat glaasjes en dus calorieën. Los van het calorieën-voordeel heb je ook de volgende ochtend profijt van je alcoholvrije avontuur.

Voor dit artikel is gebruik gemaakt van de NEVO-tabel (Nederlands Voedingsstoffen-bestand uitgegeven door het  Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.