Brouwerij Rodenburg

Bedrijfsnaam:

Brouwerij Rodenburg

Bierlabel / merk:

Bronckhorster Bieren

Straatnaam:

Rhabergseweg 9

Postcode:

7224 NA

Plaats:

Rha

Telefoonnummer:

0575 - 452149, 06-16478477

Email:

info@brouwerijrodenburg.nl

Website:

www.brouwerij-rodenburg.nl

Bierista - Steve Gammage

Brouwmeester: Steve Gammage

De Bronckhorster Bieren zijn creaties van brouwmeester Steve Gammage. Onder de vlag van ambachtelijke Brouwerij Rodenburg wordt er met liefde en passie gebrouwen voor en door de echte bierliefhebber. Steve brouwt een verrassend divers aanbod aan speciaal

De brouwerij

Van boerderij naar brouwerij.

Na een intensieve renovatie van historische hofstede Rodenburg in is in 2010 de droom van meesterbrouwer Steve Gammage in vervulling gegaan: een eigen brouwerij. Brouwerij Rodenburg is gelegen in het landelijke Rha, vlakbij het kleinste stadje van Nederland, Bronckhorst. In de smaakvol gerestaureerde brouwerij met zijn kenmerkende koperen brouwketels worden diverse ambachtelijke bieren gebrouwen die verkocht worden onder de merknaam Bronckhorster Bieren. De brouwerij trekt jaarlijks 4.000 bezoekers die in het sfeervolle proeflokaal of buiten op het zonnige terras genieten van een heerlijk speciaalbier met een uitzicht over de schitterende landerijen. Op afspraak zijn er rondleidingen door de brouwerij te boeken. De bieren kunnen geproefd worden en regelmatig treden er artiesten op tussen de koperen brouwketels. Een bezoek aan de brouwerij is, net als het drinken van de Bronckhorster Bieren, een boeiende belevenis.

"Winners never quit, quitters never win"

De brouwer

Als er één ding is wat je goed kunt proeven in de Bronckhorster Bieren dan is dat de passie en vakmanschap van meesterbrouwer Steve Gammage (1956). Steve is een geboren en getogen Engelsman die na het volgen van cursussen Practical brewing en Microbiology aan de University of Sunderland (Brewlab) zijn thuisland heeft verruild voor Nederland. Een passie voor Belgische speciaalbieren heeft Steve geïnspireerd om zelf te gaan experimenteren met brouwen van speciaal bieren. Steve’s kennis in combinatie met een groot doorzettingsvermogen (en een gezonde dosis eigenwijsheid) hebben aan de basis gestaan van Brouwerij Rodenburg. Eigenwijze bieren, gebrouwen voor -en door de echte bierliefhebber.

Brouwwijze

Voor elk nieuw brouwsel wordt er intensief onderzoek gedaan naar de verschillende ingrediënten die nodig zijn voor het brouwen van het perfecte biertje. Er wordt niets aan het toeval overgelaten. De brouwsels worden in kleine batches (hoeveelheden) gebrouwen zodat je de passie en het vakmanschap die Steve in het brouwen stopt met elke slok kunt proeven. Kwaliteit staat altijd boven kwantiteit in Brouwerij Rodenburg. Bronckhorster Bieren bevatten uitsluitend natuurlijke ingrediënten, de beste moutsoorten en verfijnde hopsoorten. In een aparte ruimte achter de kenmerkende koperen ketels staan zes dubbelwandige RVS-ketels die afkomstig zijn uit de Japanse stad Kobe. Daarnaast beschikt de brouwerij over enkele ruimtes waarin onder meer een flessenafvuller en schrootmolen staan opgesteld. Op de open zolder worden de flessen gelabeld en bevindt zich een warme kamer voor de ingrediënten.

Bijzonder

Abdicatiebier – Een vorstelijk bier met een koninklijke smaak

Een bier brouwen speciaal voor de troonswisseling; wie had gedacht dat een speciaal bier zo speciaal kon zijn.

Het klinkt zo simpel, maar toch had niemand het gedaan: een fris, oranje biertje brouwen in teken van de troonswisseling. Alain Schepers, auteur van het boek “Een wereld vol bier” is de bedenker van het Abdicatiebier. Brouwerij Rodenburg heeft vervolgens een recept bedacht en het bier realiteit gemaakt. Abdicatiebier is smaakvol amberkleurig bier, geproduceerd op precies het goede moment en met precies de juiste toon; een instant hit.

Voor Abdicatiebier zijn uitsluitend natuurlijke ingrediënten gebruikt. Het bier is gebrouwen met het zuiverste water, vloeibare gist, vier verschillende moutsoorten (Pilsner, Carapils, Vienna en Cara Ruby) en drie hopsoorten (Saaz, Cluster en Cascade).

Met liefde en passie gebrouwen levert dit het smaakvolle Abdicatiebier op, een fris blond bier met een alcoholpercentage van 6%.

Voor de bierkenners die het naadje van de kous willen weten. Het bier heeft een stamwortgehalte van 14,5 graden Plato, een kleur van 9 EBC en een IBC-waarde van 27. Dit laatste zegt wat over de bitterwaarde. Die is in dit vriendelijke, toegankelijke bier niet zo hoog.

Bieren

In de brouwerij wordt een een verrassend aanbod aan speciaal bieren geproduceerd die nationaal en internationaal geprezen worden.

Een greep uit het aanbod:

Bronckhorster Hooge Heeren

Bronckhorster Hooge Heeren (5,0%)

In vroegere tijden waren de Heeren van Stand ter herkennen aan de deftige kleding en de hoge hoeden. De uitstraling van de Heeren van Stand was net zo stijlvol als de smaak van de Bronckhorster Hooge Heeren nu. De wereldberoemde Saaz-hop geeft dit ongefilterde bier het karakter van pils, maar wel met een deftige, fruitige nasmaak.

Bronckhorster Nightporter

Bronckhorster Nightporter (8,0%)

Een verrassing voor zelfs de meest ervaren bierliefhebber. De Nightporter is een traditionele porter met bitterzachte tonen, waarin duidelijk koffie en chocolade is te proeven. Het is een ideaal bier voor gebruik in de keuken en om te combineren met smaakvolle gerechten. De Bronkhorster Nightporter staat ook internationaal hoog aangeschreven. In Japan won deze porter een bronzen medaille. Tijdens de Brussels Beer Challenge, één van de meest prestigieuze wedstrijden in de bierwereld, won de Bronckhorster Nightporter zelfs goud.

Bronckhorster Eigenweiss

Bronckhorster Eigenweiss (4,6%)

Dit koolzuurrijke Weizenbier is gebrouwen volgens de strenge regels van het Duitse Reinheitsgebot uit 1516. Ondanks de strenge voorwaarden heeft brouwmeester Steve Gammage toch een geheel eigen karakter aan het bier gegeven. Een absolute aanrader op zonnige dagen.

Bronckhorster Angus Tripel

Bronckhorster Angus Tripel (8,7%)

Een rijk, amberkleurig bier met een stevige maar toch een fluweelzachte, ronde smaak. De kracht van de Schotse hooglander is bijna te proeven...

Blijf op de hoogte

Meld je aan op de nieuwsbrief voor tips en de nieuwste weetjes.