Broeder Jacob

Bedrijfsnaam:

Broeder Jacob

Bierlabel / merk:

Broeder Jacob

Straatnaam:

Beninksstraat 28

Postcode:

3111

Plaats:

Wezemaal

Website:

www.broederjacob.com

Johan Claes en Bruno Verbiest brengen sinds oktober 2010 bieren op de markt onder het label Broeder Jacob. Deze naam is afgeleid van het kinderliedje, in Nederland bekend als Vader Jacob. De Broeder Jacob-bieren worden gebrouwen bij Brouwerij du Bocq

Broeder Jacob

Johan Claes en Bruno Verbiest zijn de mannen achter Brouwerij Broeder Jacob, gevestigd in het Belgische Wezemaal. Het duo presenteerde het eerste brouwsel op 16 oktober 2010. De gasten van het cafetaria van Huyze De Pauw in Onze-Lieve-Vrouw-Waver kregen het bier als eerste te proeven.

De beide mannen achter Broeder Jacob laten de bieren brouwen bij Brouwerij du Bocq, beter bekend als Brasserie du Bocq. Dit Waalse familiebedrijf ligt in Purnode, in de gemeente Yvoir en is vernoemd naar Bocq, een zijrivier van de Maas.

De naam van de brouwerij verwijst naar het kinderliedje Broeder Jacob, in Nederland beter bekend als Vader Jacob. De noten van het liedje zijn terug te vinden op de fles en de glazen en wie diep in het glaasje kijkt ontdekt een sol-sleutel in de bodem van het glas. De sleutel is een bewuste beschadiging van het glas waarlangs koolzuurbelletje ontstaan die opstijgen in de drank. Dit zorgt voor een langer behoud van de schuimkraag.

Broeder Jacob 2 flessen en een glas

Nagenoeg iedereen kent het liedje van Broeder Jacob, of Vader Jacob, zoals de persoon in Nederland bekend staat. Wat maar weinigen weet dat Broeder Jacob een directe link heeft met bier. Het verhaal begint in 1385 als de 16-jarige Jacobus Klaaszn bij de abt moet komen. De abt draagt Jacobus op om het vak van bierbrouwen te leren. Broeder Isidoor is al 80 en de abt vreest dat als Isidoor komt te overlijden het klooster zonder bier komt te zitten. Niet dat het bier nou zo geweldig is; het brouwsel van Broeder Isidoor is karakterloos, het is een beetje laf biertje met weinig alcohol, dat nog net te doen is tijdens het middagmaal.

Broeder Jacob heeft al gauw in de gaten dat er meer uit bier te halen is dan broeder Isidoor doet. De hardwerkende leerling kijkt zijn ogen uit als hij wordt uitgezonden naar de abdij van Rochefort. Ook de smaak van de bieren kan hem bekoren. Leergierig en nieuwsgierig als Broeder Jacob is gaat hij gesprekken aan met de brouwmeester van Rochefort. Hij zuigt alle kennis op en als hij weer thuis wil hij aan de slag met zijn nieuwe kennis en ervaring.

 

De abt hoorde de verhalen aan en het wat liep hem in de mond als Broeder Jacob beschreef wat hij in Rochefort over zijn tong had laten gaan. Dat klonk de abt zo aantrekkelijk in de oren dat hij Broeder Jacob toestemming gaf te experimenteren. Hij stelde wel een voorwaarde: Broeder Jacob mocht alleen nieuwe recepten uitproberen in de zijn eigen tijd. Zo kwam het dat na een lange reguliere brouwdag tot diep in de nacht gewerkt werd aan nieuwe bieren. Met groot plezier bleef hij maar roeren in de ketels. En zoals dat gaat als je ergens helemaal in opgaat, dan vergeet je de tijd. Dat gebeurde Broeder Jacob ook nog wel eens. Zo kwam het vaak voor dat hij veel te laat zijn bedje opzocht in de zijn kloostercel. Het gevolg was dat hij zich ’s ochtends nog wel eens versliep. Als de klokken al lang en breed luidden kwamen de collega-broeders een kijkje nemen en vroegen op zangerige toon ’Slaapt gij nog?’.

De experimenten van Broeder Jacob hadden resultaat. De brouwende broeder proefde, stelde het recept bij en proefde nog eens. Tot hij een bier had gebrouwen dat hij met trots presenteerde aan de abt. Die was verrukt, die ging uit zijn dak, maar zag toch wel een probleempje. Het bier van Broeder Jacob bevatte te veel alcohol. Dat was niet goed voor de broeders in het klooster, die zouden na een paar slokken al dingen zeggen en doen waar de Schepper niet zo blij mee zou zijn. De abt kwam tot een wijs besluit.  Het bier mocht alleen in het diepste geheim gebrouwen worden en was uitsluitend bestemd voor … de abt

Blijf op de hoogte

Meld je aan op de nieuwsbrief voor tips en de nieuwste weetjes.