Voel, ruik en proef het Bolleke in belevingscentrum van De Koninck

Presentator Alain Schepers
Datum 24/08/2015
Duur 3.07

Bijna anderhalf jaar geleden bezocht ik Stadsbrouwerij De Koninck. Het pand was totaal gestript. Tijdens een rondgang werd ik op de hoogte gesteld hoe het er uit moest komen te zien. Struinend door stof en puin had ik daar zo mijn gedachten bij. Deze week keerde ik terug om te zien wat de investering van ruim tien miljoen euro heeft opgeleverd.

Van dit bezoek hebben Nick van Triest en Robert Scholing in opdracht van Brouwerij De Koninck een videoverslag gemaakt. Je krijgt een indruk van wat er te beleven valt. General manager van het De Koninck, Christian Cols, brouwmeester Dennis de Potter en Duvel/Moortgat CEO Michel Moortgat vertellen vol trots over dit prestigieuze project.

Stap het bieravontuur binnen

De Koninck is gelegen aan de drukke Mechelsesteenweg. Vanaf de straat kun je je nauwelijks voorstellen dat achter de gevels dé Stadsbrouwerij van Antwerpen schuil gaat, inclusief een gloednieuw belevingscentrum. De beleving begint als je door de poort gelopen bent en de binnenplaats betreedt. Daar begint een eigentijds bieravontuur, waarin alle facetten van De Koninck en het Bolleke worden belicht.

Antwerpse Pale Ale

Een grote rode container is de entrée van de expérience. Deze ijzeren blikvanger is een verwijzing naar de havenstad Antwerpen. Stap je de zeecontainer binnen, dan begint de tour, die je werkelijk alles leert over Brouwerij De Koninck en het wereldberoemde ‘Bolleke’, zoals een glas met de Antwerpse Pale Ale genoemd wordt. Deze Antwerpse Pale Ale, de APA, is een door De Koninck in het leven geroepen bierstijl, ook weer om de trots op de stad Antwerpen tot uitdrukking te brengen.

De start van de tour

In de eerste expositieruimte word je welkom geheten door drie typische Antwerpenaren. De eerste is havenarbeider, de tweede is diamantair. In Antwerpen worden namelijk ongelofelijke hoeveelheden diamanten gekocht en verkocht. Zeker in de omgeving van het Centraal Station liggen heel wat steentjes in de etalages te fonkelen. De derde Antwerpenaar is fashionista, omdat de stad al jaren bekend staat als modestad en zelfs een modemuseum heeft.

De Hand en het Bolleke

In de tweede ruimte ben je beland in Café de Historie. Hier proef je de sfeer van een typisch Antwerps straatbeeld. Op een groot scherm, geprojecteerd via een caféraam, krijg je 180 jaar Antwerpse geschiedenis voorgeschoteld. De volgende halte plaats is de Handjes-kamer. Hier wordt uitleg gegeven over De Hand, een belangrijk beeldmerk in het oude én in het totaal vernieuwde beeldmerk van de Antwerpse stadsbrouwerij.

Oud-MTV-veejay Ray Cokes, die in de Lage Lande furore maakte als mede-presentator van het bierprogramma Tourneé Generale geeft in de Bollekes-zaal uitleg over het belang van het juiste glas bij het bierdrinken. Natuurlijk is de hoofdrol weggelegd voor het iconische Bolleke-glas.

De Plaisante Hof

In de vitruele brouwzaal krijg je een boeiende en bondige uitleg over het brouwproces. In de volgende zaal waan je jezelf in de bottelarij. Daarna kun je achter het stuur plaats nemen van een authentieke bestelwagen van De Koninck. Daarmee maak je een virtuele tocht door het centrum van Antwerpen. De Plaisante Hof wordt bevolkt door alle eigenaren van de afgelopen bijna twee eeuwen. Via grote portretschermen praten de bier-ondernemers met elkaar over heden en verleden. Van de oprichtster, die in 1833 de basis legde voor de brouwerij tot aan de huidige CEO Michel Moortgat, ze hebben allemaal hun eigen mening.

Zicht op de brouwerij

Via een loopbrug heb je zicht op de brouwerij, waar de Bollekes worden gebrouwen. De laatste expositieruimte is de Kamer van De Koninck. In deze ruimte met prachtige kroonluchters worden de historische hoogtepunten nog eens in de kijker gezet.

Na de rondgang kan er natuurlijk bier geproefd worden. Ook kunnen de bieren van Duvel/Moortgat, waartoe De Koninck behoort, worden gekocht. Daarnaast zijn er in de fanshop van allerlei souvenirs te kopen van T-shirts en caps tot glazen en openers.

Kaas, vlees en chocolade

De Koninck geeft ook andere ambachten een podium. Kaasspecialist Van Tricht heeft zijn bedrijf er gevestigd en laat de bezoekers kennis maken met zijn passie voor kaas. De jonge getalenteerde chocolatier Jitsk heeft er zijn atelier en boetiek en binnenkort opent topslager De Laet & Van Haver een slagersatelier. Deze ruimte wordt gedeeld met het duo Bert-Jan Michielsen en sommelier Luc Dickens, die er een restaurant openen. Culinair fotograaf en uitgever Tony Le Duc gaat in het voormalige laboratorium kook-en bierdemo’s verzorgen.

Op de bucketlist

Het belevingscentrum De Koninck is meer dan het bezoeken waard. De tien miljoen euro zijn op een goede manier geïnvesteerd. Alles is straks en netjes en ademt kwaliteit uit. Er is duidelijk nergens op bezuinigd. Antwerpen is een diamant rijker, die op de bucketlist kan van elke liefhebber van bier- en smaakbeleving.

Ervaar het zelf

Een tour door het belevingscentrum kost € 12 euro voor volwassenen. Meer informatie vind je op de website van Stadsbrouwerij De Koninck.

_MG_1831 _MG_1816 _MG_1823 _MG_1821
De Koninck Belevingscentrum

De Koninck Belevingscentrum

_MG_1788 _MG_1720 _MG_1706 _MG_1817
Blijf op de hoogte

Meld je aan op de nieuwsbrief voor tips en de nieuwste weetjes.