VandeStreek bier maakt de lekkerste Milkstout van het land

Presentator Alain Schepers
Datum 14/04/2016
Duur 10.50

Een uit de hand gelopen grap, die consequenties gaat krijgen. Zo kun je de Milkstout van VandeStreek bier uit Utrecht wel noemen. Ronald en Sander van de Streek hebben het bier ingezonden naar de verkiezing Beste Milkstout tijdens het Bierfestival in Groningen. Tot hun eigen verrassing werd het bier door een vakjury en publieksjury tot winnaar gekozen. Er kwamen zoveel reacties en aanvragen voor het bier binnen, dat de broers nu bijna verplicht zijn meer te brouwen van dit experimentele bier.

Dark Roast

Sander vertelt bij Bierista aan tafel over het ontstaan van het bier. Het basisbier is de Vandestreek Dark Roast. Van het brouwsel is circa honderd liter apart gezet. Aan dat deel is vervolgens lactose toegevoegd. Zo is de VandeStreek Milkstout geboren.

Speeltuin

Sander en Ronald creëren een playground, een speeltuin voor experimentele bieren. Het eerste bier in deze serie is net afgevuld. En er staat meer op het programma, bijvoorbeeld de wip en de wap, want wat is een speeltuin zonder wipwap. De Wip en een White IPA en de Wap staat voor een barleywine. Tussendoor vertelt Sander ook nog kort over het project met houten vaten.

Crowdfunding

VandeStreek bier heeft in drie jaar enorme stappen gezet. Ronald en Sander hebben hun banen opgezegd en werken inmiddels alle twee fulltime aan de brouwerij. Rond de zomer start een crowdfundingscampagne om de financiering van de eigen brouwerij rond te krijgen. Ervan uitgaand dat dat een succes wordt, hoopt Sander aan het eind van dit jaar met de bouw van de brouwerij te kunnen beginnen.

Barcelona

Nu brouwt VandeStreek bier nog in de ketels van collega-brouwers in Nederland, maar ook over de grens in Duitsland. In Nederland is bijna geen brouwcapaciteit meer vrij. In Duitsland is dat net even anders, zo legt Sander uit. Eyecatchers van VandeStreek bier zijn de etiketten. Sander vertelt over de achtergronden van deze ‘kunstwerken’ en over de samenwerking met kunstenaars en artiesten. Aan het slot van het gesprek vertelt de Utrechtse brouwer waarom je volgend jaar naar Barcelona zou moeten afreizen.

 

Blijf op de hoogte

Meld je aan op de nieuwsbrief voor tips en de nieuwste weetjes.