Frouke van Loo over de tweede les van StiBON

Presentator Frouke van Loo
Duur 3.51

Frouke van Loo is bierenthousiasteling. Ze wil graag meer te weten komen over bier en daarom volgt ze de opleiding tot Bierambassadeur van Stichting Bieropleidingen Nederland. Voor Bierista vlogt ze over wat ze onderweg allemaal meemaakt.

door: Frouke van Loo

De tweede les van mijn opleiding tot Bierambassadeur stond voor de deur. Yes, we mogen weer! Als ik de Fenix Food Factory binnen loop zie ik mijn cursusmaatje Sebastiaan van Belgisch Biercafé Olivier in Utrecht al zitten. We zijn beiden al lekker vroeg dus kunnen zo de eerste les en onze verwachtingen voor deze tweede les nog even met elkaar delen.

Weer een leuk gesprek later ga ik de Kaapse Brouwers binnen om de docent van deze week even een handje te schudden. Bas Schampers, een jonge enthousiaste gozer die zin heeft om deze les te gaan geven. We bouwen het proeflokaal even om tot klaslokaal en de andere cursisten druppelen ook binnen. Iedereen lijkt enthousiast een jongeman voor de klas te zien en heeft er ook deze week weer zin in!

StiBON

Frouke van Loo – StiBON Les 2

We beginnen met een korte evaluatie van de eerste les en daarin kwam toch wel vaak naar voren dat die eerste les best wat lang van stof was. Én dat Derek af en toe iets te lang in de materie bleef hangen, maar al met al was iedereen gemotiveerd door de eerste les en was een goede basis dus gelegd.

Granen proeven

Bas kende de klas natuurlijk nog niet, dus even een snel rondje voorstellen (ook handig voor ons om ieders naam weer even op te frissen) en we konden beginnen: Grondstoffen & wetgeving was deze keer het onderwerp. De basis van bier wordt grondig besproken en wanneer we bij het stuk over de ingrediënten komen pakt Bas zijn potjes grondstoffen erbij en krijgt iedereen de mogelijkheid om deze te proeven en deze smaken te herkennen. Zo proefde we de zoetigheid van de pilsmout, de stroef- en bitterheid van tarwemout en de kruidige smaak van haver. Goed om dit eens los op zichzelf te proeven zodat deze smaak steeds makkelijker te herkennen wordt in de bieren.

Tijd om te proeven

Na de eerste ronde theorie is het tijd voor proeven, daar worden we blij van! We proeven een Hoegaarden wit en een Gulpener Korenwolf aan de hand van het proefformulier en Bas laat telkens een andere cursist opstaan om het bier hardop te beoordelen. Eenmaal bij mijn beurt aangekomen proef ik uiteraard weer iets vreemds: een Solero ijsje! Uiteindelijk was dit wel goed te plaatsen door de fruitige aroma’s en benoemen we het als de smaak van tropisch fruit.

Applaus

Verder proefden we deze les de Guinness Export, Jopen Extra Stout, Flying Dog Snake Dog en Vuur & Vlam van De Molen, die overigens vrijwel direct door mijn proefmaatje Sebastiaan werd herkend. Applaus alom natuurlijk.

Biersoorten herkennen

Wat deze les ook een stuk duidelijker werd dan in les 1 was de inhoud van het examen. Naast de theorie gaan we tijdens het examen ook een aantal bieren blind proeven. Het is dus van groot belang dat we nu zoveel mogelijk smaken van onze shortlist kunnen gaan herkennen en plaatsen zodat we zo de smaken van de verschillende biersoorten gaan herkennen en tijdens het proeven kunnen gaan uitsluiten. Bas vertelt ons dat hij dit zo deed tijdens zijn examen, zo veel mogelijk schrappen en de keuze uiteindelijk maken vanuit de soorten die overblijven nadat je bent gaan uitsluiten. De shortlist bestaat namelijk uit “maar” 20 bieren. Zo zijn we deze les ook te werk gegaan, na het afgaan van het proefformulier en alle kenmerken te hebben geproefd gaan we uitsluiten. Wat kan het niet zijn: een Porter, een Weizen, witbier, IPA en noem maar op. Super fijn en leuk om op deze manier tot een eindconclusie te komen.

Bier en trends

Eindstand? Eén bier herkende ik direct bij de eerste slok en ben ik daarbij niet meer van mijn idee afgeweken: de Guinness Export! Bij de rest vond ik het (net als mijn medecursisten) lastig direct een merk en naam te kunnen kiezen, maar.. Dat is dan ook precies waar we nu voor aan het leren zijn, toch?! Ik heb in ieder geval weer erg veel zin in de volgende les. Dan gaan we meer in op bieren en gezondheid, historie en trends dus dat is helemaal mijn ding!

Blijf op de hoogte

Meld je aan op de nieuwsbrief voor tips en de nieuwste weetjes.