Bierfestival Groningen hoogmis van het speciaalbier

Presentator Alain Schepers
Duur 1.12

Bieren vieren. Dat was waar het om draaide tijdens het Bierfestival Groningen. Tientallen brouwers uit binnen- en buitenland lieten in de Martinikerk in Groningen duizenden bezoekers heerlijke bieren proeven.

Op het festival stonden grote brouwers als Brand en kleinere brouwerijen zoals Breugem, Brouwerij Rodenburg, De Arn en ’t Uiltje. Opvallende plek was ingeruimd voor Ramses. Eigenaar Ramses Snoeij stond met een speciaal bier onder het orgel. D’olle Grieze is een fris voorjaarsbier, waarvan de opbrengst ten goede komt aan het goede doel: het orgel van de Martinikerk.

Hopper
Ramses Snoeij had ook een gadget meegenomen, de zogenaamde Hopper. Dit is een instrument dat op de tap kan worden geplaatst met speciale ingrediënten er in. Het bier loopt langs deze ingrediënten en neemt daardoor een aparte smaak aan. Op zaterdag waren drie hoppers geplaatst met hop, appel en gagel.

Wolvenkop
Op het festival viel nog veel meer te beleven. Opvallend was hoezeer het bierlandschap in Groningen bruist. Jeroen Bax van Bax Bier kondigde aan binnen een jaar een brouwerij operationeel te willen hebben in de stad. Brouwer Jaap Lindeman van De Kromme Jat kwam voor de camera uitleggen wat de bierstijl GIPA inhoudt. Nieuwkomer in het noordelijk bierlandschap is Craft Brewery Groninger. Flessen stout en speltbier getooid met een gestileerde wolvenkop veroveren de biermarkt.

Wedstrijden
De organisatie had ook enkele wedstrijden op het programma staan. De lekkerste saison werd gebrouwen door Henkjan Matthijs uit Groningen. De jonge amateur brouwer was zeer verbaasd. Het ingezonden bier was pas zijn derde brouwsel. Henkjan Matthijs is dus een naam om in de gaten te houden.

Bij de verkiezing van de lekkerste tripel ging de gouden plak naar brouwerij Maallust in Veenhuizen. Deze brouwer Gert heeft meer bekroonde bieren op zijn conto staan.

’t Feithhuis
De beste bier-spijs combinatie was die van stadscafé-restaurant ’t Feithhuis, gevestigd op het Martinikerkhof aan de voet van de Martinitoren. Tweede, weer tweede, werd Jelle Yu, restaurant-manager van de Jopenkerk in Haarlem.

Bierliefhebbers konden hun vakkennis bijspijkeren in verschillende masterclasses. Onder meer de masterclass van de internationaal bekende biergoeroe Melissa Cole was al ruim voor de aftrap uitverkocht.

Volgend jaar weer
Organisator Maik van Heerd genoot zelf ook met volle teugen van het geslaagde festival. Geen twijfel of er volgend jaar een vervolg komt. Dat is wel zeker. Ook dan wordt in de Martinikerk het bier gevierd met een prachtig festival.

Blijf op de hoogte

Meld je aan op de nieuwsbrief voor tips en de nieuwste weetjes.