Zoete aardappelkoekjes met portobello, chorizo en salie

Bereidingswijze:

zoete aardappel

Breng een pan water aan de kook. Snijd de zoete aardappel in blokjes en kook tot deze zacht is. Giet af en maal met een staafmixer samen met 75 gram kikkererwten, de balsamico azijn en de bloem tot een grof mengsel – er mogen nog stukjes in zitten. Breng op smaak met peper, zout en chilipeper.

Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden en bak de portobello’s in ongeveer 15 minuten gaar.
Verhit een beetje olie in een grote koekenpan – of twee kleinere – op middelhoog vuur. Doe hierin vier grote scheppen van het zoete aardappel mengsel en beweeg de aardappelkoekjes regelmatig door de pan om te voorkomen dat ze blijven plakken. Draai na enkele minuten voorzichtig om zodra ze aan één kant krokant en bruin zijn. Herhaal voor de andere kant.

Verhit ondertussen olie in een kleinere koekenpan en bak hierin op hoog vuur de chorizo samen met de resterende kikkererwten. Haal deze uit de pan en voeg een klont roomboter toe aan de pan. Bak hierin de salie totdat deze krokant is.

Plaats op elk bord twee zoete aardappelkoekjes met daarop een portobello en vul deze met de chorizo, kikkererwten en krokante salie. Giet het kookvocht van de chorizo en salie over het gerecht.

Veluwse Schavuyt Amber

Dit gerecht past heerlijk bij een moutige red ale. Ik koos de Veluwse Schavuyt Amber. Dit ietwat donkerdere amberbier was het eerste bier van brouwerij de Vlijt en wordt sinds 2010 gebrouwen. Het moutige, rozijnachtige karakter van het bier past goed bij de smaakvolle chorizo en compenseert voor het zoutige van de worst. De moutige karameltonen passen ook goed bij de notige smaken in de aardappelkoekjes en de umamismaak van de portobello. De hopbitterheid in het bier brengt het licht pittige van de chilipeper en het kruidige uit de chorizoworst naar voren, maar door de karameltonen in het bier gaat de kruidige smaak van het gerecht niet overheersen. De hop compenseert tegelijkertijd voor de vettigheid van de chorizo en de boter.

Toelichting:

Dit recept voor twee personen is heerlijk voor de winterdagen. Het notige en licht zoete van de aardappel en het zoetzure van de balsamico vormt een basis voor de zoute en vette smaken van de chorizo en de roomboter. Gebruik wel een goede Italiaanse balsamico, liefst zo stroperig mogelijk; die geeft veel meer smaak dan een supermarktvariant. De krokante salie geeft een lekkere bite aan dit gerecht.

Afwisselen

Zin in iets anders? Je kunt dit gerecht ook afwisselen door de zoete aardappel te vervangen door gnocchi. Je mist dan wel de licht zoetige smaak van de zoete aardappel en het aardse van de kikkererwten, maar ook de subtielere gnocchi combineert goed met de chorizo en salieboter. Of maak een burger met een aardappelkoekje, portobello en chorizo op een burgerbroodje besmeert met truffelmayonaise of aioli.

Ingrediënten

450 gram zoete aardappelen

100 gram kikkererwten

1 el balsamico azijn

4 el bloem

Peper, zout, gedroogde chilipeper

2 portobello’s

120 gram chorizoworst, in gehalveerde plakjes

8 blaadjes verse salie

Olijfolie en gezouten roomboter

Bier

Veluwsche Schavuyt Amber

Veluwse Schavuyt
Charlotte Wagenaar - Bierista

~ deze bier spijs combinatie wordt u aangeboden door ~

Charlotte Wagenaar

Naast mijn baan als onderzoeker ben ik gepassioneerd bierproever en bezig met de StiBON opleiding. Ik bezoek regelmatig brouwerijen in binnen- en buitenland en schrijf op Bierista.

'Ik word echt gelukkig van de juiste match tussen bier & spijs'

Blijf op de hoogte

Meld je aan op de nieuwsbrief voor tips en de nieuwste weetjes.