Spaghetti met zeevruchten op z’n Italiaans

Bereidingswijze:

Spaghetti

Start met het schoonmaken van de mosselen. Gebruik een vergiet in de gootsteen vol koud water, zodat het niet de bodem raakt. Hierdoor zuivert het de mosselen van overtollig zand en gaan ze meer openstaan. 
Gooi er wat water bij en herhaal, dan laat ze inweken. Ga verder met het reinigen van de mosselen: verwijderen onzuiverheden aanwezig op het uiteinde met behulp van de achterkant van een mes.

Snijd de gamba’s van boven voorzichtig in met een goed scherp (koks)mes. Verwijder zo voorzichtig het darmkanaal van de gamba’s. Deze afvalstoffen verpesten de smaak van de garnaal en het gerecht. 
Tip! Zijn de gamba’s deels bevroren, dan is dit klusje een stuk makkelijker.Neem de sjalotjes, tenen knoflook, cherrytomaten en de peterselie. Snijd alle ingrediënten zo fijn mogelijk. Bewaar alles wel afzonderlijk in een bakje, zodat de smaken elkaar niet verpesten. Nu zijn ze afzonderlijk het meest intenst en komen pas vrij bij het bereiden.

Zet een grote koekenpan op met 25 gram olijfolie alsmede de fijn gesneden knoflook, circa 50 gram ansjovis en fijn gesneden sjalotjes. Bak het een paar minuten op een laag vuur gaar. Zorgt dat de ansjovis helemaal opgelost is in het mengsel.Zet het fornuis iets hoger. Voeg vervolgens al roerend de inktvis (of octopus) toe aan het mengsel. Laat het langzaam aan al roerend goed bruin worden. Blijf wel constant met je aandacht bij de pan. Na een paar minuten zal je het toch blancheren, dan kun je het afblussen met scheutje van cognac en witte wijn.Voeg ook de gehakte peterselie toe. Wanneer de alcohol is verdampt. Schakel met een deksel eventueel de vlam in de pan uit. 
Vanaf hier worden de stappen een stuk makkelijker. Voeg aan de inktvis de fijn gesneden cherrytomaten, tomatenpuree, rode peper melange en gember toe. 
Laat dit alles afgedekt circa 10-15 minuten kort sudderen op een iets hogere stand van het fornuis. Roer het af en toe door. Voeg de witte wijn toe indien het mengsel iets steviger wordt. Laat het in ieder geval niet droog sudderen.

Zet het fornuis vervolgens op de laagste stand. Voeg de gamba’s en mosselen toe.

De ‘Spaghetti alla Scolio’ is al bijna klaar. Dek de pan vervolgens af met een doorzichtige glazen deksel. 

Laat het zo ongeveer 15 minuten rustig door stoven. Maak je geen zorgen om het droogkoken, want er komt nog voldoende vocht uit de mosselen en gamba’s.Ondertussen kun je in een aparte steelpan de spaghetti gaar koken.
 Voeg een snufje grof zeezout en overgebleven olijfolie toe. Kook zo de spaghetti in 10-15 minuten klaar. Houd sowieso wat kookvocht van de pasta over.Pak een aantal mooie diepe borden, terwijl het zeevruchten mengsel op laag vuur voortsuddert en de spaghetti gaar kookt. 

Verdeel de restantjes olijfolie en fijn gesneden peterselie over de verschillende borden. Samen met wat grof zeezout en een subtiel snufje zwarte peper.

Giet de spaghetti af in een vergiet. Laat het 1 à 2 minuten rustig staan. Terwijl je dit doet, zet je 1 minuut de pan met de zeevruchten hoog. Blus het af met de witte wijn die nog over is.


Pak vervolgens een spaghetti knijper. Schep de pasta over naar de andere pan met het vismengsel. Doe dit in een rustig tempo. Het is niet erg als er een restje kookvocht meekomt.
Je mag ondertussen het fornuis op zijn laagste stand zetten. Schep dit mengsel een paar keer goed onder elkaar door. Zo komt de smaak overal tussen de spaghetti. 

Dek de pan nog 2 minuten rustig af. Zo komen de vissmaken goed in de spaghetti terecht.

Moment suprême

Verdeel de pasta over 4 borden. Hussel de pasta goed door met spaghetti knijper. Zo verdeelt de olijfolie, het grof zeezout en de zwarte peper zich mooi over het gerecht.

Maak het gerecht af door de saus, de gamba’s en mosselen eerlijk over de borden te verdelaen. 

Bijpassend bier ‘De Ambassadeur’.


Ik heb voor bij dit gerecht gekozen voor de frisse, licht bittere Ambassadeur. Een bier dat zo uniek is, omdat het 1 maal per jaar in Tongeren wordt gebrouwen. 

Elke slok zet fris zoet aan en verandert langzaam in een aangename doch krachtige hopbitterheid. Ambassadeur is een aangenaam sprankelend en volmondig bier met een lange droge afdronk dat wegglijdt met een fluwelen alcoholische streling. 

In combinatie met de sterke en krachtige smaken van de ‘Spaghetti alla scolio’ krijg je een formidabele combi.

 Enjoy!

Toelichting:

Mediterraanse gerechten gaan heel goed samen met speciaalbier. Ik ga nu al een decennium in de winter en zomer naar Italië op vakantie. Daar worden gerechten altijd geserveerd met rode of witte wijn.

Eenmaal thuis in Nederland probeer ik m’n favoriete gerechten altijd op eigen wijze na te maken en verbeteren. Om er vervolgens een bijpassend bier bij te zoeken. 

Visgerechten worden in restaurants altijd opgediend met een bijpassende witte wijn. Nu wilde ik die barrière nog eens doorbreken door één van mijn andere favoriete mediterraanse gerechten te serveren met een bier. Mijn oog viel meteen op het unieke bier Ambassadeur. Niet het eerste de beste Belgisch bier.


In het Italiaans eten zijn veel gerechten bereid met de verse vruchten uit de zee. Vaak de combinatie van een paar simpele, pure en verse ingrediënten en de wijze van bereiden maken deze gerechten tot uiterst smaakvol.

 Waarom niet deze traditie van veel belangrijke Italiaanse recepten met o.a. spaghetti in combinatie met een voortreffelijk bier?

Alleen is de vraag steeds 'Hoe kom je tot goede combinaties?' Ik moet wel vertellen, dat er zijn talloze versies van deze lekkernij. Andere ingredienten geven andere smaaknuances en kunnen ervoor zorgen dat het bier net wel of net niet die voortreffelijke combi maakt. Juist dit spel spelen, maakt het voor mij allemaal zo leuk en leerzaam.

- Mosselen inclusief schelp en de ongepelde garnalen zorgen voor een intensere zeesmaak.
- Inktvis of octopus is persoonlijk. Hoe langer je 1 van beide gaart hoe malser het wordt.
- Droge witte wijn zorgt ervoor, dat de ziltige smaak van de zee mee naar voren komt. Zoete 
witte wijn zwakt dit iets af.

Ingrediënten

Spaghetti # 5 320 gram


Mosselen 500 gram (1 kilogram inclusief schaal/schelp)

Inktvis of octopus voorgesneden 300 gram

16 gamba’s gepeld (12 gamba’s ongepeld)


Cherrytomaatjes 150 gram

Tomatenpuree 70 gram

Extra virgine olijfolie 80 g


Sjalotjes 3 stuks

Knoflook 4 tenen

Gember 1 eetlepel

Rode peper melange 1 eetlepel


Ansjovis 46 gram


Peterselie 10 gram

Witte wijn 50 milliliter

Cognac 30 milliliter


Grof zeezout

Fijne zwarte peper

Bier

Ambassadeur

Ambassadeur
René van den Berk - Bierista

~ deze bier spijs combinatie wordt u aangeboden door ~

René van den Berk

René van den Berk is een duizendpoot. Deze leraar rent, fietst, zwemt, kookt en heeft veel verstand van bier. Belgische bieren zijn zijn specialiteit!

'Pluk de dag, drink een speciaalbier'

Blijf op de hoogte

Meld je aan op de nieuwsbrief voor tips en de nieuwste weetjes.