Zwolle is binnenkort een bierbrouwerij rijker!

24 januari 2018 om 08:00

Zwolle is binnenkort een bierbrouwerij rijker. In het oude NS-gebouw aan de Westerlaan zal Zwollenaar Roland van Ark medio maart bieren gaan brouwen met zijn onderneming Bohemean.

NS-gebouw

Op deze historische plek aan de Westerlaan in Zwolle werd sinds 1910 elektriciteit opgewekt voor de NS-werkplaats. Daarna het pand onder andere de werkplek van de verkeersleiding voor alle spoorverbinding in Noordoost-Nederland. Sinds een aantal jaren staat het pand leeg. En dat is ontzettend zonde, zo vond ook Zwolse ondernemer Roland van Ark.

In 2015 begon Roland met bierbrouwen. In zijn garage startte hij met experimenten met sinds het begin al het idee ooit uit te kunne groeien tot een serieuze speler in de bierwereld. Dat moment komt nu weer een stapte dichterbij. Na het brouwen van zijn Zwölsch – afgeleid van Kölsch uit Keulen- bij brouwerij Othmar in Oostmarsum vond hij al gauw dat Zwols bier ook echt uit Zwolle moet omen. En de oplossing stond letterlijk om de hoek op hem te wachten. Roland woont namelijk een paar honderd meter bij het NS-pand vandaag. Hij kwam er al vaak langs wanneer hij met de hond wandelde, maar toch was een tip van een bekende nodig om te weten dat het pand beschikbaar was.

Spoorzone

Het contract dat getekend is, loop tot 2020. De NS wil tegen de tijd dat de spoorzone klaar is bekijken hoe ze verder willen gaan met dit deel van Zwolle. Maar tot die tijd zet Roland zich vooral keihard in om mooie bieren te brouwen en de brouwerij te kunnen realiseren. De ketels zijn dan ook besteld en hij verwacht media maart de deuren van zijn Brouwtheater te kunnen openen.

Voor iedereen wat biers

Jaarlijks zal er 40.000 liter bier gebrouwen kunnen worden. Omgerekend zijn dit zo’n 120.000 flesjes bier. De oude machinekamer wordt in gebruik genomen als brouwzaal en gistkamer, terwijl de kelder dient als lagerruimte. De rest van het pand wordt gebruikt voor opslag en andere werkzaamheden. Kroegen en andere horecagelegenheden zijn hier straks ook van harte welkom een eigen huisbier te brouwen!

Ook wil Roland hier workshops geven met zijn brouwbedrijf Bohemean. Deze naam is een verwijzing naar de Bohemen in Tsjechië en haar biertraditie. Onder deze naam brengt hij op dit moment vier bieren op de markt: Stoere Tarwe, Bock, Zwölsch en Gölden Zwölsch (‘het sterke broertje van’).

[Foto: Frans Paalman]