De Jopen Zwarte Ziel van dit jaar is niet voor tere zieltjes

2 maart 2018 om 08:00

Zwarte Ziel van Jopen Bier werd in 2013 voor het eerst als limited edition gebrouwen. Het bier werd enthousiast ontvangen en daarna zo gemist dat er is besloten jaarlijks een beperkte oplage te brouwen. De variant van dit jaar is behoorlijk Intens & Uitdagend.

Zwarte Ziel Barrel Aged Bourbon Blend

Dit jaar is dit limited edition bier gerijpt op whiskyvaten, deze variant heet dan ook de Zwarte Ziel BA Bourbon Blend. Dit unieke Barrel Aged bier is ontstaan door een combinatie van rijping op Jim Beam whiskyvaten én Early Times whiskyvaten. Door de rijping van 15 maanden op Jim Beam is het rokerige karakter milder geworden en zijn er tannines in het bier gekomen. De oorspronkelijke rook- en geroosterde smaken van de Zwarte Ziel zijn behouden gebleven door de kortere rijpingstijd (4 maanden) op Early Times vaten.

In het bier ontdek je aroma’s van koffie, rook, turf en een ook wat vanille. Wanneer je een slok neemt proef je tonen van donkere chocolade, laurier, salmiak, drop en een beetje tannine die doorlopen naar een lange afdronk van bourbon. De naam verwijst naar de bijna zwarte kleur van het bier én de aanwezige rookachtige tonen. Zoals Jopen zelf zegt dit bier is niet geschikt voor tere zieltjes!

Zondag 4 maart

Elke eerste zondag van maart organiseert Jopen Bier de Zwarte Ziel Zondag voor alle fans, dit jaar is dat zondag 4 maart. Om 14.00 uur openen zij de deuren van het Jopen Proeflokaal in de Haarlemse Waarderpolder. Om 15.00 uur wordt het eerste vat officieel aangeslagen. Gastheer en biersommelier van de Jopenkerk Haarlem, Jelle Yu, geeft deze zondag ook een presentatie over de totstandkoming van Jopen Zwarte Ziel. Daarna is het vooral proeven, bierige gesprekken, en rondleidingen. Voor de liefhebbers is er tevens een mogelijkheid voor flessenruil. Dus zet hem in je agenda en maak kennis met de nieuwste variant van dit limited edition bier van Jopen!