Van hofleverancier tot vergetelheid, ZHB komt terug!

4 februari 2018 om 08:00

Brouwerij De Arn uit Rijswijk mag gaan brouwen onder de naam van de vroegere hofleverancier de Zuid Hollandse Brouwerij. De eigenaar van de naam ZHB, United Dutch Breweries, heeft daar toestemming voor gegeven.

Binnenkort zal er weer voor het eerst een bier gebrouwen worden onder de naam van de Zuid Hollandse Brouwerij. Deze van oorsprong Haagse brouwerij heeft vanaf 1881 ruim 90 jaar het stadsgezicht van Den Haag bepaald. De van oorsprong Duitse Louis Kirchmann heeft de brouwerij opgericht. Hij koos vooral voor Den Haag omdat er in Rotterdam en Amsterdam al grote bierbrouwerijen stonden, zo simpel kan het zijn!

Hofleverancier

ZHB behoorde toentertijd tot 6 van de grootste brouwerijen van Nederland en kreeg in 1894 de status van hofleverancier toegekend. Na 25 jaar had de brouwerij maar liefst 250 man in dienst. Daarnaast bezat de brouwerij heel wat hotels en cafés in het land. Denk eens aan zoals Grand Hotel Central (nu onderdeel van het Tweede Kamer-gebouw), Hotel Seinpost, The House of Lords en honderden cafés. Hiermee was men verzekerd van vaste inkomsten.

ZHB

ZHB Wout en Mout

Wout & Mout via ZHB

Je hebt vast wel eens gehoord van de uitdrukking ‘ZiekenHuisBier’, wat natuurlijk afgeleid is van de de afkorting van de naam van deze brouwerij. In Den-Haag is dit als sinds jaar en dag een welbekende uitdrukking. Ook Wout en Mout, de personages in de ZHB reclames, kunnen je bekend voor komen. Deze twee heren kwamen namelijk in iedere reclame uiting voorbij.

Na de sloop van de Zuid Hollandse Bierbrouwerij in 1975 is er weinig meer van die bierhistorie te zien aan de Noordwal. Er rest sinds 1981 niet meer dan een plakkaat aan de muur van de nieuw gebouwde woningen van de ZHB-hoven. Maar… De bieren van de Zuid Hollandse Brouwerij lijken nu toch niet verloren te gaan!

Brouwerij De Arn

Bierbrouwerij De Arn uit Rijswijk heeft sinds kort als enige brouwerij in Nederland toestemming om onder de naam Zuid Hollandse Bierbrouwerij bieren te produceren. Binnenkort zal het eerste bier onder deze naam en met het oude logo uitgebracht worden. In de loop van dit jaar zullen er meer ZHB-bieren volgen. Bierbrouwerij de Arn en United Dutch Breweries (eigenaar van de naam Zuid-Hollandsche Bierbrouwerij) hebben hiervoor een overeenkomst gesloten.

De Arn is een initiatief van Arjan te Hoonte. Al meerdere jaren liep hij met het plan rond bier te gaan brouwen en in 2013 bracht hij dan zijn eerste bier uit. Deze Dubbelbok werd in de ketels van de Sallandse Landbier Brouwerij in Raalte. Het bier viel in de smaak en er ontstond behoefte aan een eigen brouwerij. Inmiddels worden hier verschillende bieren gebrouwen, waaronder de Iris’Pale Arn (IPA), de Winterse Arn en de Triple Arn. En binnenkort dus ook Zuid Hollandse Brouwerij bieren!