Zaanse Schoen vloeibare chocolade voor een heerlijk avondje

17 november 2018 om 08:00

Brouwerij Hoop uit Zaandijk heeft speciaal voor de intocht van Sinterklaas een ‘Sinterklaas bier’ in de markt gezet. Zaanse Schoen is een donker bier dat zich het best laat omschrijven als vloeibare chocolade.

Zaanse Schoen

Sinterklaas zet dit jaar voet aan wal in Zaandijk. Dat kon Brouwerij Hoop niet voorbij laten gaan. Met de Zaanse Schoen wordt op ludieke wijze ingehaakt op de landelijke intocht. De Zaanse Schoen, buiten de decemberperiode om bekend als Chocolate Porter, is als vloeibare chocolade. Het bier is zeer donker (197 EBC) en heeft een medium bitterheid (30 IBU). De chocoladetonen zijn onmiskenbaar. Die volle chocoladesmaak dankt dit bier aan de toevoeging van chocoladenibs van De Euforij.

Leuke grapjes

Het bier kreeg onder de naam Chocolate Porter een certificaat van Excellence tijdens de Dutch Beer Challenge. Een Sint-cadeautje met smaak en status dus! Het bier kreeg een speciaal label in rijm én met enkele grapjes. Zo valt bij de THT-datum te lezen “Hoop dat je me drinkt voor 5 december 2019”. Dit is slechts een voorbeeld van het grappige etiket, de rest mag je zelf ontdekken!

De donkere porter heeft 6% alcohol en smaakt het best voor het haardvuur als je hartje vol verwachting klopt. De bier-spijs-tip laat zich raden: een bakje pepernoten en een stukje van een chocoladeletter.

Tijd om te proeven

Bierista Alain heeft de Zaanse Schoen van Brouwerij Hoop natuurlijk voor je geproefd. Alain: “Zaanse Schoen is een heel donker en vol bier, boordevol chocolade en gebrande bitterheid. Het bier heeft ‘maar’ 6%. Gezien de kleur en de volheid zou je wat meer verwachten. Dit is hèt bier dat je drinkt als de maan door de bomen schijnt, je hart vol verwachting klopt op het heerlijk avondje. Met een bakje pepernoten en een stukje chocoladeletter kan de avond voor het haardvuur niet meer stuk.”

Heb jij de Zaanse Schoen al geproefd? Als gediplomeerd Bierista kun je het bier hier beoordelen en biercoins verdienen voor in jouw vat. Proost!