Jos Oostendorp vertelt over het verhaal achter Yellow Moon

12 juli 2017 om 07:00

Jos Oostendorp is de brouwer van Yellow Moon, de winnaar van de zilveren medaille tijdens de Dutch Beer Challenge van 2016 en een brouwer met grote plannen voor de toekomst.

door Nick Bekken

Bij proeflokaal België in Enschede, een van de plekken waar Yellow Moon regelmatig van de tap te bestellen is, spraken we af om meer te weten te komen over het verhaal achter het bier en de plannen voor de toekomst. Want wat is er nu beter dan dit te doen onder het genot van een heerlijk bier met citroengras.

Wie is Yellow Moon?

Jos Oostendorp is het gezicht achter Yellow Moon, begonnen op zijn 15e als vakantiekracht en tot ongeveer zijn 50e werkzaam bij Grolsch zat hij het grootste gedeelte van zijn leven al in het bier.

Jos: “Ik wilde uiteindelijk zelf een bier brouwen dat uniek was. Eind 2012 heb ik toen besloten om citroengras te gebruiken. Met de brouwers van Othmar ben ik begonnen op kleine schaal te brouwen. Bij de derde keer kwam er een goed bier uit de ketel. In 2014 brouwde ik duizend liter en in augustus van dat jaar werd het voor het eerst commercieel. Bij meerdere locaties waar mijn bier werd verkocht kwamen mensen terug om nogmaals mijn bier te halen. Dit gaf wel aan dat ik een goed biertje had”

Welke bieren zijn er?

Op dit moment is er Yellow Moon Exclusive Blond (met citroengras) gebrouwen vanaf 2012 en Yellow Moon Premium Dark (met rode rawit peper) sinds 2015. Beide goed doordrinkbare ongefilterde craft bieren. Beide met 6,1% alcohol en elk hun eigen unieke smaak door toevoeging tijdens het brouwproces van een natuurlijk, vers ingrediënt Jos: “Wellicht dat er nog een derde ontwikkeld gaat worden maar op dit moment zijn daar geen concrete plannen voor, wat dat betreft zijn er nog veel opties open”

Waar komt de naam vandaan?

Jos: “Als je citroengras doorsnijdt lijkt het een ronde gele maan. Ook is het een nummer van de Neville Brothers. De naam bekte wel lekker”

De Yellow Moon Exclusive Blond heeft in 2016 de zilveren medaille gewonnen tijdens de Dutch beer Challenge van 2016. Jos:” op het etiket is ook te zien dat we gewonnen hebben en er zitten nog meerdere verwijzingen in het etiket verstopt.” Zo zitten de contouren van de Grolse gracht verwerkt in het logo. “De gracht uit Groenlo zit erin verwerkt omdat ik ben geboren in Groenlo. Ook zit het jaartal 1897 verwerkt in het logo. In 1897 is de eerste Oostendorp in Groenlo gaan wonen, mijn opa”

Wat gaat de toekomst brengen?

Jos: ”de klantenkring begon te groeien, maar ik ben nu volop bezig met het realiseren van een speciaalbier brouwerij in Groenlo. Op dit moment zitten we op de vooravond van de bouw. Begin 2018 moet dit klaar zijn. Het liefst wil ik dat Yellow Moon een vast merk blijft in de regio (Twente/Achterhoek) en voor mij zal de focus verschuiven naar de brouwerij in Groenlo waar 12 of meer speciaalbieren zullen worden gebrouwen, Hoe dit te combineren met Yellow Moon is nog niet helemaal duidelijk”

En heb je zelf nog een favoriet bier?

Jos: “Mijn favoriete biertje wisselt, maar het bier dat ik op dit moment erg lekker vind is van Bird Brewery, de American brown ale: Nognietnaar Huismus”.