Yellow Moon, tongstrelende blondine die aandacht verdient

30 april 2016 om 08:14

Yellow Moon maakt altijd bieren met toevoeging van één vers ingrediënt anders dan water, mout, hop en gist. Voor deze Yellow Moon exclusive blond is dat citroengras. Dit is gekneusd toegevoegd in de laatste fase van het kookproces. De hopsoorten die zijn gebuikt zijn Tettnanger en Northern Brewer.

Yellow Moon is een relatief onbekende brouwerij uit Twente. Jos Oostendorp is het gezicht van de brouwerij en met zijn bedrijf Eastgreen al jaren actief in de bierwereld. Niet als brouwer maar als specialist op het gebied van verpakkingen.

Bierconnaisseurs

De Twentse brouwerij heeft inmiddels twee bieren gebrouwen: de Yellow Moon Premium Dark met zoethout en rode pepers en de Exclusive Blond met citroengras. Met dit laatste bier trok Yellow Moon de aandacht tijdens de Dutch Beer Challenge. Het blonde bier werd bekroond met een zilveren medaille. Dat bleef niet ongemerkt in de Twentse bierwereld. Zo ontving Jos Oostendorp uit handen van Bert Kuperus een speciaal insigne van het genootschap van Bierconnaisseurs.

Othmar

De bieren van de Yellow Moon worden gebrouwen bij Othmar in Ootmarsum. Deze brouwerij staat bekend om de bieren die allen gebrouwen worden volgens het Duitse Reinheitsgebot. De Exclusive Blond wordt niet gebrouwen volgens deze 500 jaar oude warenwet. Dat komt door de toevoeging van het citroengras.

Chique uitstraling

Een flesje Yellow Moon Exclusive Blond bemachtigen is geen eenvoudige opgave. In Twente en vooral in Enschede is het bier wel te vinden, zoals bij bierspeciaalzaken Mitra in Hengelo en bij Stanislaus Brewskovitsch. Heb je een flesje te pakken, dan valt gelijk de chique uitstraling op. Je hebt het over een exclusive blond of niet … Het donkere etiket met de sierlijke letters zijn mede verantwoordelijk voor die uitstraling.

Witte hoed

Als de zwarte kroonkurk van de fles gaat, hoor je een aangename ‘ppsssst’. Dan komt het moment van uitschenken en natuurlijk hebben we daarvoor het Yellow Moon glas, een sierlijk tulpglas met een opvallende rand aan de bovenzijde die breed uitloopt. De kleur van het bier is amber tot oranjekleurig. De ferme schuimkraag is licht gekleurd. De witte hoed houdt lang stand en zorgt voor een aantrekkelijk plaatje, waar je goesting van krijgt. Overbodig te zeggen dat we hier te maken hebben met een ongefilterd bier dat niet is gepasteuriseerd.

Verschillende geuren

De aroma’s worden vooral bepaald door de mout. Je ruikt de aangename zoetige geur van de granen. Achter deze hoofdrolspeler staan wat groene hopgeuren en een vleugje citrusfruit. Deze drie verschillende geuren maken dit al een bijzonder bier. Dit moet zeker een rol hebben gespeeld bij de hoge waardering van de jury tijdens de prestigieuze Dutch Beer Challenge.

Karaktervolle bitterheid

De smaak is aangenaam zoet. Ook hier ontwaar je duidelijk de smaken van de granen, de mout. Al vrij snel wordt de frisse zoetheid naar de achtergrond gedrongen door een karaktervolle bitterheid. Deze aangename bitters bepalen ook de nasmaak, die lang aanhoudt.

Aandacht

Met 6,1% loopt deze blondine niet uit de pas. De bitterheid en de balans tussen de mout- en hopsmaken geven dit bier een eigen karakter. Dit is geen bier dat je achteloos wilt wegslobberen. De Yellow Moon Exclusive Blond verdient het om met aandacht gedronken te worden.

Proeverij

Ben je benieuwd naar de Yellow Moon Exclusive Blond, dan kun je onder meer terecht bij ’t Raedthuys in Losser, café De Brouwerij in Groenlo, De Singelier in Groningen en in Amsterdam bij Proeflokaal Arendsnest en bij Craft & Draft. Brouwer Jos Oostendorp staat op zondag 1 mei op een speciaalbierproeverij bij café Overkamp in het Achterhoekse Vragender. Daar kun je tussen 14.00 en 20.00 uur tal van relatief onbekende speciaalbieren proeven.