‘Witte Piet’ van Bonifatius is een bier zo wit als zijn baard..

5 december 2017 om 08:30

Speciaal voor de komst van de Sint werd door Stadsbrouwerij Bonifatius in Dokkum een speciaal biertje gebrouwen: Witte Piet. Het bier werd tijdens de intocht gepresenteerd en is ook landelijk verkrijgbaar.

De Sint

Tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas in Dokkum werd het Witte Piet gepresenteerd. De introductie van het bier vond plaats tijdens de officiële opening van het nieuwe proeflokaal van Stadsbrouwerij Bonifatius, precies op de plek waar de goedheiligman in het pittoreske stadje voet aan wal zal zetten. Een feestelijk gebeuren, en dat vraagt om een feestelijk drankje. Maar niet alleen een feestje dreef de brouwers dit bier te produceren. Mede dankzij de zwarte pieten discussie die de afgelopen jaren steeds weer oplaait, heeft de brouwerij besloten Witte Piet te brouwen.

Witte Piet

In Dokkum zelf kijken ze met een knipoog naar die hele discussie. Zeker in het pand van de nieuwe Bonifatius Stadsbrouwerij. Frank van Dijk, voorzitter van de  Stichting Dockumer Biergilde presenteert ‘Witte Piet’. “Een verfrissend witbier als tegenhanger tegen de verhitte discussie”, lacht hij. “We kijken vanuit hier met Friese nuchterheid naar de Pieten-discussie en vinden het eerlijk gezegd allemaal een beetje kinderachtig. En ook wel een Randstad-dingetje.” Witte Piet is een goed drinkbaar witbier dat wordt gebrouwen met onder andere zeewier uit de Noordzee. “Een ideaal bier om samen te verbroederen na een welgemeende proost. Iedereen is bij ons dus van harte welkom en met name de Sint en zijn gevolg”, aldus de voorzitter.

Dockumer Biergilde

In de micro-bierbrouwerij kan experimenteel worden gebrouwen door leden van de Stichting Dockumer Biergilde. De Dockumer Biergilde is ooit in 1648 opgericht en in 1876 opgeheven. 140 Jaar later is het gilde in 2016 als stichting opnieuw leven ingeblazen. Inmiddels hebben al 150 mannen en vrouwen in de leeftijd van 20 tot en met 77 jaar zich bij de Dockumer Gilde aangesloten.

Bron: Nieuwe Dockumer Courant